Salget af økologiske fødevarer er steget de seneste ti år, og i dag køber 75 procent af danskerne økologi. Det viser en undersøgelse fra Coop Analyse.

Den største årsag til, at danskerne vælger økologi, er, at de vil undgå sprøjtegiftrester i deres mad.

Derfor forudser en af landets største rodfrugt-producenter, at ikke-økologiske fødevarer går en foragtet fremtid i møde:

- Jeg tror, det bliver med konventionelle rodfrugter som med buræg. De bliver udfaset, fordi forbrugerene efterspørger de økologiske i stedet, siger Klaus Vestergaard, der er ejer og direktør i Danroots til Landbrugsavisen.dk.

Danroots vil over de næste fem år overgå til 100 procent økologi. Danmarks Naturfredningsforening håber og tror, at mange andre landmænd vil følge det gode eksempel.

Flere landmænd bliver økologer

  • Det økologiske areal blev udvidet med 21 procent fra 2015 til 2016. Det udgjorde 216.794 hektar i 2016
  • Antallet af økologiske landmænd steg 20 procent fra 2015 til 2016, så der i 2016 var 3.173 økologer i Danmark
  • Der var 29 procent flere økologiske bedrifter i 2016, i forhold til 2014, med 3.311 økologiske bedrifter

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

- Vi arbejder for et sprøjtefrit Danmark, og der er økologien et helt central sted at sætte ind. Mere økologi betyder jo færre sprøjtegiftrester i vores natur, drikkevand og mad, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

Flere landmænd skal hoppe med på øko-bølgen

Danmarks Naturfredningsforening kører i øjeblikket kampagnen Øktober sammen med Coop, og et af målene er netop at øge udbuddet af økologiske fødevarer i butikkerne. Første trin er, at flere landmænd omlægger til økologi.

Også her går det den rigtige vej. Det økologiske areal blev udvidet med 21 procent fra 2015 til 2016, viser tal fra Miljø- og Fødevareministeriet.

- Vi er utroligt glade for, at så mange landmænd ser fordelene og mulighederne i økologien. Og vi håber, at de får succes, så de kan inspirere endnu flere til at hoppe med på øko-bølgen, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Det økologiske areal udgør stadig kun otte procent af det samlede danske landbrugsareal.