En have fyldt med liv er ren meditation for sindet, og så er det tilmed en gave til naturen. Det kræver ikke den store forberedelsestid, et dige kan nemlig bygges på en enkelt weekend.

- Digebygning er en rigtig sjov aktivitet for hele familien, for de kan bygges i næsten alle længder og bredder. Det vigtigste er gåpåmod, tålmodighed og en smule styrke, især hvis I vil kaste jer ud i at bygge et stendige, siger Jan Pedersen, rådgiver i naturklagesager og råstofplaner i Danmarks Naturfredningsforening.

Han anbefaler, at diget bygges på et solrigt sted i haven, på den måde vil naturen have de bedste forudsætninger for rigtig at udfolde sig.

Diger i Danmark:

Både jord- og stendiger er beskyttet under Museumsloven, men det gælder ikke havediger. Der er med andre ord ikke den mindste ”risiko” for at få sit havedige erklæret beskyttet og dermed låst af lovgivningen, uanset hvor fint og funktionelt diget er blevet. Danmarks Naturfredningsforening kan dog kun opfodre til, at selvbyggede diger for lov at stå i mange årtier til glæde for både mennesker og natur.

Alle kan bygge et jorddige

Hvis du gerne vil have et dige i din have, så begynd med et jorddige. Jord er nemlig frit tilgængeligt, enten fra din egen have eller fra et byggecenter. Det er optimalt at give sig i kast med et jorddige, hvis du har overskudsjord fra et byggeprojekt.

- De fleste jordtyper går an, og bruger du overskudsjord, så sparer du også klimaet for den CO2, der er forbundet med transport af almindelig jord, siger Jan Pedersen.

Forurenet eller misfarvet jord skal du dog undgå, fordi det skader naturen, og så er forurenet jord desuden ulovligt at flytte rundt på.

Oplagte planter til dit jorddige

Når først jordvolden er på plads, så er hassel, røn eller æbletræer gode til at holde jorden på plads.

- For at undgå dominans af hundegræs og tidsler kan du slå jordvolden med le eller græsslå den de første par år. Begge dele fjerner uønskede planter og fremmer lavtvoksende og fintblomstrende planter, siger Jan Pedersen.

Alternativt kan du låne en ged og lade den græsse et par dage, bare husk at passe på de nyplantede træer.

Sådan bygger du et jorddige:

 1. Sørg for at have x kilo jord til rådighed, enten fra din egen have eller fra havecenteret
 2. Find et solrigt sted i din have (det skal minimum være x-meter x x-meter bredt?)
 3. Fjern evt. bevoksning på det udvalgte område (herunder også græs)
 4. Begyndt at opbygge jorddiget- jorden skal klappes fast enten med håndkraft eller?
 5. Jorddiget skal gerne være x centimer højt
 6. Lav huller til de træer eller buske, som du vil have på dit jorddige
 7. Vand jorden
 8. Put de valgte planter i hullerne og tildæk med jord, så jorddiget bliver jævnt på hele overfladen
 9. Vand planterne igen
 10. Drys frø på de bare pletter, kan eksempelvis være?

Stendiger er til de ambitiøse

Stendiger er, som navnet indikerer, lavet af sten. Det kræver derfor adgang til marksten og en smule muskelmasse at gå i gang med at lave et stendige.

- Der findes gamle skovdiger mange steder i landet, men du kan altså ikke ”låne” sten fra gamle skovdiger eller andre ældre strukturer, det er nemlig ulovligt på linje med at ”låne” teglsten fra landsbykirken, forklarer Jan Pedersen.

Når stendiget skal bygges, så skal stenene lægges uden bindemiddel, og helst have så meget direkte sol som muligt, på den måde optimerer du nemlig chancerne for, at krybdyr og insekter flytter ind i dit dige. Når du er færdig med at bygge, er det bedst at lade naturen gå sin gang.

- Pynt som sukkulenter og prydplanter ødelægger naturens mulighed for at udfolde sig, ligesom sprøjtegifte og højtryksspuling af stenene gør det, siger Jan Pedersen.

Hvis du blot lader stå til, så vil flotte skorpe-laver med tiden indtage stenene og danne et mosaiklignende spil på den hårde overflade.

Sådan bygger du et stendige:

 1. Sørg for at have x? kilo sten til rådighed (Stenene skal helst have en diameter på?)
 2. Find et solrigt sted i din have (det skal minimum være x-meter x x-meter bredt?)
 3. Fjern evt. bevoksning på det udvalgte område? Er det nødvendigt med et stendige?
 4. Placer stenene ved siden af hinanden (det er optimalt, hvis der ligger mellem 3-6 sten i bredden)
 5. Når du har lavet en passende struktur, så kan du begynde at placere stenene ovenpå hinanden indtil du når en højde på minimum x centimeter fra jorden
 6. Herefter skal du bare lade stendiget være

Poppeltræer på diget? Sådan plejer man dem