Du kender sikkert de utallige historier om superhelte, der redder verden og hjælper med at holde lov og orden. Rundt om i landet har vi nogle helt særlige helte, der hjælper med at holde orden i naturen og passe på miljøet.

Affaldsheltene fra Halsnæs samler affald til lands

Nogle af de helte finder vi på Halsnæs på Sjælland.

De kalder sig ”Affaldsheltene” og deres mission er at redde byens mennesker, dyr og natur fra skadeligt affald.

Initiativet er startet af Annemette Eriksen, som gennem de sidste fem år har motiveret borgere på Halsnæs og omegn til at give en hånd til fællesskabet og stå sammen om en renere natur.

Affaldsinitiativ spreder sig

Med årene er flere kommet til, og heltenes gode initiativ har spredt sig til andre byer i omegnen.

Annemette Eriksen selv er ikke i tvivl om, hvorfor det er blevet en succes:

- Som menneske kan man ofte ærgre sig over alle de uhyrligheder, vi hører om i medierne, som vi ikke kan gøre noget ved. Men affald i naturen er noget vi kan stå sammen om at få fjernet her og nu. Det giver en god følelse til alle, der er med.

  • På søndag den 22. april løber den årlige affaldsindsamling af stablen, når over 900 lokale affaldsindsamlinger inviterer med på forårsrengøring i naturen.
  • I denne artikel møder vi nogle af de lokale helte, der deltager i Affaldsindsamlingen på søndag.

Igen i år stiller Affaldsheltene op til Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Her er de er klar til at samle ind til lands, langs landevejen, i byen og i skoven. Affaldsheltene har udstyr og sække til alle, der vil hjælpe.

- God motion, ren natur og nye venner – så bliver det ikke bedre, siger Annemette Eriksen.

Læs mere om Affaldsheltene på deres Facebookside

Miljøkajakken har samlet tre ton affald til vands

Ved Børskaj i København vugger farverige kajakker på rad og række. Én af dem er Miljøkajakken, der er ejet af foreningen af samme navn. I modsætning til mange andre fritidskajakker, så har Miljøkajakken et helt særligt formål – den samler nemlig affald i Københavns Havn.

På Affaldsindsamlingen sidste år havde kajakken sin ilddåb og siden da, har den, sammen med en masse frivillige indsamlere, samlet hele tre ton affald.

Det gode initiativ og foreningen Miljøkajakken er startet af teamet bag Kayak Republic, og målet med miljøkajakken er at give alle mennesker en mulighed for at få en sjov dag i kajakken, og samtidigt hjælpe med at samle affald i Københavns Havn.

Alle kan blive affaldsindsamlere til vands

Kajakken er til gratis afbenyttelse i to timer for alle, der kan dokumentere, at de på deres kajaktur har samlet affald. Og kajakken er i den grad populær:

- Siden vi startede har mere end 1000 mennesker benyttet sig af tilbuddet, og det er vores mest bookede kajak, fortæller Tobias Weber-Andersen fra Kayak Republic.

Til Affaldsindsamlingen i år har Kayak Republic samlet en større gruppe indsamlere, som laver fælles front for en renere havn. Og netop Affaldsindsamlingen er vigtig for dem at støtte op om.

- Vi synes, at Affaldsindsamlingen er en vigtig sag. Hvis vi skal komme problemet med affald i naturen til livs, så er der brug for, at vi løfter i samlet flok. Og lige præcis d. 22 april er der rigtig mange, der melder sig til, så dér skal vi selvfølgelig også være med, siger Tobias Weber-Andersen .

Vil du også låne Miljøkajakken? Så tag et kig forbi Kayak Republics hjemmeside, hvor du kan læse mere om foreningen og booke kajakken.

Studerende samler affald på havets bund

Kan en tur ud i den store verden give unge mennesker motivation til at passe på naturen i Danmark? Det var i hvert fald det, der skete, da tre biologistuderende under et studieophold i Australien fik øjnene op for de uhyggelige mængder plast, der hober sig op i verdenshavene og de mange dyr, som bliver påvirket af det.

Det besluttede de sig for at gøre noget ved, og da de for nyligt vendte retur til Danmark med et dykkerbevis i hånden, startede de foreningen "Os Om Havet".

Til Affaldsindsamlingen i år hopper de unge helte for første gang i dykkerdragten herhjemme i Danmark, hvor de dykker ned på havets bund for at samle affald.

At deres initiativ søsættes lige præcis på søndag er, ifølge en af de studerende Jamila Hagelberg, helt naturligt:

-Det gav sig selv, at vi skulle være med på Affaldsindsamlingen, hvor der sættes landsdækkende fokus på affald i naturen og havene. Vi synes, at det er en fed begivenhed, og en vigtig dag at være med, siger hun.

Hele familien kan være med

Selvom det er første gang, at foreningen kaster sig i bølgen blå ved Amager Strandpark, har de før samlet affald på bunden af havet. I vinters troppede de og flere andre f.eks. op i waders for at samle ind langs stranden, og det er en succes, de gentager på affaldsindsamlingen i år.

På den måde kan alle være med til at fjerne affald fra hav og kyst.

- Vi håber, at hele familien vil komme og være med til at passe på havet. Så kan mor f.eks. hoppe i dykkerdragten, mens fars og børnene tager de store waders på og har en sjov dag sammen, siger Jamila Hagelberg.

Læs mere om ”Os Om Havet” og tilmeld jer eventet på deres facebook-side.