Du kan vælge en af årets udvalgte fredninger og lære naturen at kende med gode råd fra Danmarks Naturfredningsforening.

Det er nemlig lige nu, de vilde orkideer er i blomst, så du kan få dig en naturoplevelse af højeste biodiversitets kvalitet, fortæller projektleder for Fredningstjek, Kate Skjærbæk, der glæder sig over, at børn også kan få en god naturoplevelse.

- Vi var ude med vores børn på 6 og 10, og jeg syntes, det er en genial mulighed til at få børn involveret i naturen, lyder det fra en af sidste års fredningstjekkere, der helt sikkert har flere gode ture på programmet denne sommer.

Vær naturdetektiv, og gør en forskel

Et fredningstjek er en vandring igennem et stykke fredet natur. En tur du selv vælger i det tempo, du selv ønsker.

Imens har du et skema i hånden, der guider dig igennem naturtyperne i fredningen. Teksten i skemaet forklarer dig, hvad du skal vide og gøre, og du svarer på spørgsmål om, hvad du ser i naturen.

Det er ligetil, og alle kan være med. Og du får oven i købet et flora-hæfte med billeder af de planter og blomster, du kan møde på din tur.

Tag gerne familien eller vennerne med - det bliver nemlig en hyggelig tur, hvor I kan lægge gode lange pauser ind med plads til at summe og opleve roen i naturen, nyde udsigter eller de smukke blomster på nært hold.

Dit fredningstjek hjælper naturen

Når du fredningstjekker, får du ikke bare en skøn naturoplevelse og bliver klogere på en lokal fredning – du hjælper også naturen, hvis det halter for den.

Danmarks Naturfredningsforening bruger alle data fra fredningstjek til at indsamle viden om fredningernes tilstand landet over.

Der findes i dag ikke viden om fredningernes tilstand. Og kun med den viden, du er med til at indsamle, kan vi kontakte den relevante plejemyndighed og få styrket den enkelte fredning med naturpleje.

Klik dig ind allerede i dag og meld dig til et fredningstjek tæt på dig. Vi sender dig en oversigt over de planter og blomster, du vil møde og et skema, der beskriver fredningstjekket trin for trin.

Vi glæder os til at få din afrapportering og læse, hvor fredningerne har det godt - eller mindre godt ude i landet.

Nysgerrig efter mere? Find flere artikler om samme eller relaterede emner