Madspild koster dyrt. Det koster nemlig både for din pengepung og miljøet, når vi har spildt energi, vand, sprøjtemidler, penge og andre ressourcer på at producere mad, som ingen spiser.

Heldigvis findes der et hav af apps til din smartphone, som giver dig forskellige muligheder for at mindske madspildet. Vi giver her vores bud på syv gode af slagsen. Men husk, der er masser derude, så gå endelig selv på opdagelse!

TooGoodToGo

Appen bruger din lokalitet til at foreslå restauranter, supermarkeder og bagere nær dig, der nærmest forærer det mad væk, som de alligevel ville smide ud. For typisk 20-50 kroner kan du efter lukketid tage ned i den lokale thai-buffet eller supermarkedets grønt-afdeling og tage de ting, som du kan bruge. Nogle gange samler supermarkederne én fyldt pose til dem, der har købt en ”billet”.

Selvom madvarerne er blevet for gamle for butikkerne, er det tit mest skønhedsfejl, der gør dem usælgelige. Så du behøver altså ikke nødvendigvis spise maden med det samme, men kan måske gemme det i køleskabet i flere dage.

Appen er gratis og kræver, at du indtaster din placering for at foreslå steder. Når du har fundet et interessant tilbud køber du det med det samme på telefonen og viser det, når du møder op.

Hent den til iPhone.

Hent den til Android.

YourLocal

Samme princip som TooGoodToGo, men her kan du fra starten følge dine favoritsteder, så du får en besked, når der er tilbud. På den måde behøver du ikke følge med på appen hele tiden, og du undgår også, at tilbuddene bliver udsolgt for næsen af dig.

YourLocal er gratis og findes ligesom TooGoodToGo i hele landet.

Hent den til iPhone.

Hent den til Android

Mad Skal Spises

Appen her er som en tilbudsavis for de snart udløbne varer. For kender du også følelsen af at gå fra supermarked til supermarked for at finde det gode billige mad, som snart udløber, men som du sagtens kan bruge?

Denne app giver dig mulighed for at få oversigter og notifikationer, når butikker nær dig har gode tilbud. Typisk tager de butiksansatte selv billederne af madvarerne og lægger det op. På den måde ved du, hvor du skal gå hen for at få fingrene i din yndlingssalat eller fiskefarsen, der redder aftensmaden.

Butikkernes nedsatte datovarer vises i menuen under "Find mad". Du kan i menuen tilpasse radiussen for, hvor langt fra din lokation, du ønsker at søge efter datovarer. Tryk på "Find mad" og du vil nu se alle tilgængelige varer i dit valgte område - sorteret efter dem der er nærmest dig.

Appen er et samarbejde mellem Netto og Fødevarebanken og er gratis.

Hent den til Android.

For Resten

For Resten-appen giver dig en oversigt over en masse råvarer lige fra sild til gulerødder, og under hver enkelt produkt får du at vide, hvordan du kan se, om du stadig kan spise maden. På den måde kan appen give dig indblik i, hvornår noget er for gammelt.

Appen giver også tips til, hvordan du bedst opbevarer maden og hvor længe kan maden kan holde sig.

Noget af det bedste ved For Resten er, at du kan søge på en madvare i dit køleskab, og så foreslår appen retter, du kan bruge resten til.

Appen er gratis og udviklet af Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer.

Hent den til iPhone.

Hent den til Android.

Hofretter

Man mindsker madspild ved kun at købe ind til det mad, man spiser og planlægge forrådet godt. Det hjælper denne app dig med.

Her kan du nemt og overskueligt lave dine egne madplaner. Appen har et utal af opskrifter indlagret allerede, men du kan også selv indtaste dine hofretter, som du så kan fordele over ugen.

Appen er virkelig nem at navigere i. du lægger din madplan uge for uge og kan nemt rette i planen og tilføje nye ting. Hvis I ikke spiser op den ene dag, kan I nemt trykke på ’rest’-knappen, så den automatisk står på, at I næste dag skal spise rester. I kan også bytte i dagene, så I undgår at købe ind til ting, I alligevel ikke spiser. I søgefunktionen kan man ligeledes indtaste en ingrediens, man har lyst til eller liggende i køleskabet, og så foreslår appen en ret med det. Det gør det også lettere at få inspiration til flere opskrifter med samme ingredienser.

Hent den til iPhone

Indkøbslisten

Når du har lagt madplanen, skal du ud og købe ind. Det kan du få hjælp til med det hav af indkøbsliste-apps, der er tilgængelige gratis. Ofte ender man med at købe for meget eller for unødvendigt, når man går i supermarkedet uden en slagplan.

Slagplanen kan man lave i madplanen, og i for eksempel Coops indkøbsliste-app eller Simpler Groceries – Indløbsliste kan man nemt søge på varer og tilføje antal til indkøbslisten. Du kan også nemt tjekke af, når du har lagt varerne i kurven og opdele varerne i kategorier, så det passer med den rute, du går. På den måde kan du nøjes med at gå én gang.

Hent den til Android.

Sharefood

Appen er knap så kendt og har af den grund ikke så mange brugere endnu. Men princippet er ret genialt. Man kan med kun tre klik registrere en madvare, man har i overskud og dele det med folk i ens nærområde. På den måde kan du undgå at smide mad ud, som andre kan bruge.

Den kan være en stor hjælp for eksempelvis studerende, hvor det sidst på måneden kniber med at hive interessante ting ud af køleskabet. Så kan man indstille appen til at søge efter delt mad i en radius på fx fem kilometer.

Appen er gratis.

Hent den til iPhone