Madspild koster dyrt. Det koster nemlig både for din pengepung og miljøet, når vi har spildt energi, vand, sprøjtemidler, penge og andre ressourcer på at producere mad, som ingen spiser.

Heldigvis findes der et hav af apps til din smartphone, som giver dig forskellige muligheder for at mindske madspildet.

Vi giver her vores bud på syv gode af slagsen. Men husk, der er masser derude, så gå endelig selv på opdagelse!

TooGoodToGo

Appen bruger din lokalitet til at foreslå restauranter, supermarkeder og bagere nær dig, der nærmest forærer det mad væk, som de alligevel ville smide ud.

For typisk 20-50 kroner kan du efter lukketid tage ned i den lokale thai-buffet eller supermarkedets grønt-afdeling og tage de ting, som du kan bruge. Nogle gange samler supermarkederne én fyldt pose til dem, der har købt en ”billet”.

Selvom madvarerne er blevet for gamle for butikkerne, er det tit mest skønhedsfejl, der gør dem usælgelige. Så du behøver altså ikke nødvendigvis spise maden med det samme, men kan måske gemme det i køleskabet i flere dage.

Appen er gratis og kræver, at du indtaster din placering for at foreslå steder. Når du har fundet et interessant tilbud køber du det med det samme på telefonen og viser det, når du møder op.


YourLocal

Samme princip som TooGoodToGo, hvor du kan købe overskudsvarer fra dine favoritsteder. Du kan nemt og hurtigt redde et måltid, der ellers var endt i skraldespanden.

I appen kan du fra starten følge dine favoritsteder, så du får en besked, når der er tilbud. På den måde behøver du ikke følge med på appen hele tiden, og du undgår også, at tilbuddene bliver udsolgt for næsen af dig.

Du booker og betaler direkte i appen, og udover at spare penge på lækre måltider, er du også med til at mindske madspild.

YourLocal er gratis og findes ligesom TooGoodToGo i hele landet.


NoWaste: Organiser madvarer

Appen giver dig mulighed for at få et overblik over, hvilke madvarer du har derhjemme. Du kan lave lister og tilføje madvarer, så du altid har styr på, hvilke madvarer du har i køleskabet og i køkkenskabene.

Samtidig får du at vide, hvor lang tid de forskellige råvarer kan holde sig, så du ikke smider noget ud, der stadig kan spises.

I appen er det også muligt at lave en indkøbsliste, og det smarte her er, at hvis du tilføjer en råvare til indkøbslisten, som du allerede har derhjemme, får du det at vide. På den måde kan du undgå at købe madvarer, som du allerede har.

Det er også muligt at logge flere ind på samme bruger og tilføje profiler. Det giver mulighed for, at alle i husstanden kan dele indkøbsliste og tilføje madvarer.


For Resten

For Resten-appen giver dig en oversigt over en masse råvarer lige fra sild til gulerødder, og under hver enkelt produkt får du at vide, hvordan du kan se, om du stadig kan spise maden. På den måde kan appen give dig indblik i, hvornår noget er for gammelt.

Appen giver også tips til, hvordan du bedst opbevarer maden og hvor længe kan maden kan holde sig.

Noget af det bedste ved For Resten er, at du kan søge på en madvare i dit køleskab, og så foreslår appen retter, du kan bruge resten til.

Appen er gratis og udviklet af Forbrugerrådet Tænk i samarbejde med Stop Spild Af Mad og Landbrug & Fødevarer.


Plant Jammer – Stop Madspild

Appen giver inspiration til, hvilke retter du kan lave med grøntsager, du gerne vil have brugt i køleskabet.

Du kan vælge mellem mange forskellige vegetariske retter og selv tilføje de ingredienser, du ønsker.

Appen er god, hvis du gerne vil tømme køleskabet, men mangler ideer til hvilke retter du kan lave med de grøntsager, du har tilovers.

Du kan også få en færdig indkøbsliste i appen, som du kan følge, hvis du mangler nogle af ingredienser for at kunne lave en ret.

Man skal dog være opmærksom på, at nogle af de mængder appen anbefaler til opskrifterne er lidt skæve.


Hofretter

Man mindsker madspild ved kun at købe ind til det mad, man spiser og planlægge forrådet godt. Det hjælper denne app dig med.

Her kan du nemt og overskueligt lave dine egne madplaner. Appen har et utal af opskrifter indlagret allerede, men du kan også selv indtaste dine hofretter, som du så kan fordele over ugen.

Appen er virkelig nem at navigere i. Du lægger din madplan uge for uge og kan nemt rette i planen og tilføje nye ting. Hvis I ikke spiser op den ene dag, kan I nemt trykke på ’rest’-knappen, så den automatisk står på, at I næste dag skal spise rester. I kan også bytte i dagene, så I undgår at købe ind til ting, I alligevel ikke spiser.

I søgefunktionen kan man ligeledes indtaste en ingrediens, man har lyst til eller liggende i køleskabet, og så foreslår appen en ret med det. Det gør det også lettere at få inspiration til flere opskrifter med samme ingredienser.


Indkøbslisten

Når du har lagt madplanen, skal du ud og købe ind. Det kan du få hjælp til med det hav af indkøbsliste-apps, der er tilgængelige gratis.

Ofte ender man med at købe for meget eller for unødvendigt, når man går i supermarkedet uden en slagplan.

Slagplanen kan man lave i madplanen, og i for eksempel Coops indkøbsliste-app eller Simpler Groceries – Indløbsliste kan man nemt søge på varer og tilføje antal til indkøbslisten.

Du kan også nemt tjekke af, når du har lagt varerne i kurven og opdele varerne i kategorier, så det passer med den rute, du går. På den måde kan du nøjes med at gå én gang.