Det er ikke gået medierne og politikerne forbi, at Danmarks to største interesseorganisationer på hhv. natur- og landbrugsområdet er gået sammen om et fælles udspil, der skal sikre klimareduktioner, hjælpe landbrugserhvervet og etablere flere naturområder.

Naturen skal have mere plads at brede sig på. Det skal blandt andet gøres ved, at landmænd ikke længere dyrker lavbundsjorde – jorde, der har en høj naturværdi, men er dårlig landbrugsjord.

I torsdags mødtes Martin Merrild, formand for Landbrug og Fødevarer, og Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen for at præsentere det nye fælles udspil.

Efter mødet var det en positiv minister, der mødte pressen.

- Det løser mange udfordringer på klimaområdet, naturområdet, miljøområdet og landbrugsområdet, sagde han til Ritzau.

Jakob Ellemann-Jensen påpeger, at forslaget vil koste mange penge. Han er dog fortrøstningsfuld:

- Det her er klogt og gennemarbejdet, men det er ikke billigt. Den del af det kommer senere.

- Der er ingen nemme eller billige løsninger, men der er fælles løsninger, og det er jeg meget positiv stemt overfor.

Positive toner fra partierne

Allerede onsdag aften var statsminister Lars Løkke Rasmussen ude og rose det nye klima- og naturudspil på Twitter.

Hos Socialdemokratiet er man også positive over for udspillet. Partiformand Mette Frederiksen ser et stort potentiale i ”Fælles løsninger – for natur og landbrug”, som udspillet officielt hedder.

- Jeg synes, at det er et godt og sammenhængende forslag. Alle vinder på den her model, siger hun til Ritzau.

Samarbejdet mellem Landbrug og Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening har også affødt overvejende positive reaktioner blandt de øvrige partier.

På Twitter melder Carsten Bach, landbrugs- og fødevareordfører hos Liberal Alliance, sin opbakning til det nye klima- og naturudspil.

Hos SFs formand, Pia Olsen Dyhr, høster udspillet også roser.

Samme toner lyder fra Alternativets formand, Uffe Elbæk, der ligeledes bakker op om forslaget.

Morten Østergaard, formand for Radikale Venstre, hæfter sig ved, at landbruget er gået sammen med DN om det nye udspil.

Hos Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti ser landbrugs- og fødevareordførerne, Lise Bech (DF) og Orla Østerby (K), positivt på, at landbrugets og naturens største interesseorganisationer er kommet med et udspil sammen. Til Jyllands-Posten sætter de dog begge spørgsmålstegn ved finansieringen.

I Enhedslisten er man tilfredse med forslaget. Over for Politiken foreslår partiets landbrugs- og fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen, at finansieringen skal findes i EU’s landbrugsstøtte.

Læs mere om udspillet her