Flyene hænger lavt på den stålgrå himmel over Øresund. I horisonten presser Københavns højhuse sig ind over det store fredede naturområde på Vestamager. Decembervinden er hundekold.

Men det mærker man ikke i Pinseskoven. Her er ro. Stille. Her råder naturen, og 34-årige Mark Olesen Jensen kender skoven og resten af Naturpark Amager som sin egen bukselomme – ja, han kan endda koordinaterne for området.

- Lige her sover jeg engang i mellem, og der findes ikke noget bedre end at ligge og kigge op i nattehimlen. Man får ro i sjælen, siger Mark Olesen Jensen, mens han peger mod et ufremkommeligt krat mellem de hvide birkestammer.

Pinseskoven er en selvsået birkeskov af frø, der er blæst hertil fra Sverige. Skoven er en del af et 2.400 hektar stort fredet naturområde på den sydlige del af Vestamager.

En fantastisk plet på jorden

I Pinseskoven finder den tidligere soldat helle. Mark Olesen Jensen har været på to missioner for Danmark. Irak og Afghanistan.

- Så snart jeg kommer ind i Amager Naturpark, falder der ro på. Jeg føler mig i den grad hjemme her, og det giver en særlig fred at vide, at netop denne lille fantastiske plet på Jorden ligger her – uforanderlig og for al eftertid. Det gør den, fordi den er fredet og tak for det, lyder det fra sønderjyden, der udpeger en tårnfalk, der elegant hænger over de vidtstrakte græsland.

Han har øjne på det hele. Det dufter af fugtig skovbund, da han plukker en svamp og forklarer, at lige præcist svampene har han (endnu) ikke styr på. Men han har helt klart styr på den øvrige natur omkring sig:

- Det er helt vildt. Man kan komme her en sommerdag og pludselig være omgivet af helt vildt flotte sommerfugle – ilia sommerfuglen blandt andre. Tænk engang, den lever kun lige her. Lige på denne plet i Danmark og kun lige på denne strækning. Det er virkeligt specielt, og synet af dem gør mig altid rigtig glad. Så føler jeg, at jeg er en del af et større hele. Det giver ro i sjælen, siger Mark Olesen Jensen, der til daglig læser til folkeskolelærer.

Kun fredninger sikrer, at naturen får lov at ligge, hvor den har besluttet at ligge. Den rigdom, det medfører, skal vi naturligvis stå værn om. Vi skal frede mere – ikke mindre.

Man kan ikke bare flytte rundt på naturen

Timevis af lange ture alene i naturen. Hundredvis af observationer. Havørne, biller i væltede træer, den sjældne brændeskærm og blå iris, musvåger og hjortevildt. Mark Olesen Jensen kommer her mest om sommeren, mange gange om ugen, men følger også med i naturens gang resten af året.

Veteranen er overbevidst om, at Dansk Folkepartis forslag, hvis det gennemføres, vil indebære, at der fremover bliver fredet mindre natur i Danmark.

- Vi er i forvejen et af de mest naturfattige lande, og vi tror endda, at man bare kan flytte rundt på naturen. Kun fredninger sikrer, at naturen får lov at ligge, hvor den har besluttet at ligge og den rigdom, det medfører, skal vi naturligvis stå værn om. Vi skal frede mere – ikke mindre, lyder det fra Mark Olesen Jensen, alt imens han afsøger himlen for fugle.

Han vil videre ind i skoven. Ind for at tjekke, om heldet er med ham, og der er ørn i sigte.

- Fredninger, natur, arter og ældgamle landskaber må da være det Danmark, vi alle ønsker at give videre til de næste generationer. Så smuk en naturarv fatter jeg simpelthen ikke, at nogen dansk politiker vil fratage vores børn og børnebørn. Det er vores fællesgods, siger veteranen, stamper lidt utålmodigt på de våde blade, siger "mojn" og forsvinder ind mellem de hvide birkestammer i Pinseskoven.

Læs også: Regeringen afviser DF's forslag om at stække Danmarks Naturfredningsforening

Skriv under for at bevare naturbeskyttelsen

Du kan skrive under på, at vi skal beskytte naturen i Danmark.

Sagen kort

  • Dansk Folkeparti har fremsat et forslag om, at Danmarks Naturfredningsforening ikke længere skal have ret til at foreslå at frede naturområder og landskaber.
  • Danmarks Naturfredningsforening har haft ret til at indstille områder til fredning siden 1937.
  • Dansk Folkeparti ønsker, at det kun skal være muligt for Danmarks Naturfredningsforening at være med på en fredningssag, hvis kommunen eller staten først har rejst den.
  • Danmarks Naturfredningsforening rejser dog alene syv ud af ti sager om fredning. Derfor vil Dansk Folkepartis forslag sandsynligvis føre til et dramatisk fald i fredede områder i fremtiden.
  • Lige nu samler Danmarks Naturfredningsforening underskrifter ind mod forslaget. Du kan sige nej til at svække naturbeskyttelsen ved at skrive under.