Bål og snobrød, overnatning i det fri, huler i haven, svampetur og sporjagt er ikke kun for sjov. Alt tyder på, at den tid, børn bruger i naturen, er rigtig godt givet ud. Naturoplevelser giver ikke kun glæde og udfordringer for barnet, mens det er i naturen. Ophold i naturen giver sunde og kloge børn, der vokser op som ansvarsfulde beskyttere og benyttere af naturen.

Men i dag kommer børn mindre ud i naturen end tidligere. Da nutidens generation af bedsteforældre var børn, kom de dobbelt så meget ud i naturen på hverdage i sommerhalvåret. I dag kommer hvert fjerde barn ikke ud i naturen på hverdage. Det viser en undersøgelse lavet af Kantar Gallup for Danmarks Naturfredningsforening i 2018.

Det sidste barn i skoven?

Naturoplevelserne bliver både færre og kortere for hver generation. Det viser gentagne undersøgelser, som Danmarks Naturfredningsforening har fået foretaget om børns brug af naturen gennem generationer. Den seneste måling er fra foråret 2018 og strækker sig over de tre generationer: Børn i alderen fem til 12 år, deres forældre og bedsteforældregenerationen.

Der er gennem generationerne sket et markant fald i den tid, børn bruger i naturen. Både når man ser på, hvor mange dage børnene har med naturoplevelser, og hvor lang tid, de tilbringer i naturen.

Da bedsteforældrene var børn var over halvdelen af dem ude i naturen hver dag i sommerhalvåret. For forældre-generationen gjaldt det 36 procent, mens det er 29 procent af børnene i dag, der kommer ud dagligt i sommerhalvåret.

Flere planlagte aktiviteter - mindre alenetid i naturen

Knap fire ud af fem forældre angiver, at deres børn går til sport en eller flere gange om ugen i sommerhalvåret. Til sammenligning angiver mindre end hver tiende forældre, at de tager deres børn med i skoven en eller flere gange om ugen. Strandture er lidt mere populære - knap hver femte forældre angiver, at familien tager på stranden en eller flere gange om ugen om sommeren.

Spørger man bedsteforældrene, så var det en mindre andel af deres tid i barndommen, der var afsat til planlagte aktiviteter såsom sport. To ud af tre gik til sport en eller flere gange om ugen, men derudover tyder undersøgelsen på, at bedsteforældrene havde mere tid til at opholde sig i naturen, da de var børn. Over 70 procent af de adspurgte bedsteforældre opholdt sig alene eller sammen med andre børn i naturen en eller flere gange om ugen i sommerhalvåret. For børn i dag gælder det 26 procent.

Forældre: Mine børns aktiviteter en eller flere gange om ugen i sommerhalvåret.

Bedsteforældre: Mine aktiviteter, da jeg var barn, en eller flere gange om ugen i sommerhalvåret.

Børnenes egen frie tid til leg og aktiviteter i den nære natur, hvor de bor, er i dag meget begrænset i forhold til tidligere generationer. For bedsteforældrene var naturen en legeplads. De ældre fortæller om, hvordan de legede frit ude i naturen på egen hånd.

Forældre i dag er mindre tilbøjelige end tidligere generationer til at slippe ungerne af syne. Men dette er ikke den primære årsag til, at børn i dag kommer mindre ud i naturen, ifølge forældrene selv.

Hovedårsagerne til, at børn i dag kommer mindre ud, er, at børnene opholder sig indendøre med elektroniske medier som smartphones, iPad og tv.

Top 5: Derfor kommer børnene MINDRE ud i naturen

Børnenes forbrug af digitale medier herunder spil og andet underholdning angives af forældrene som den mest tungtvejende årsag til, at børnene ikke kommer ud i naturen, men opholder sig indendørs. Manglen på tid er også en stor barrierer for at komme ud.

En travl hverdag

Børns hverdag er i dag mere travl, overvåget og skemalagt end tidligere, og børn vælger elektroniske medier og de organiserede aktiviteter frem for fritid til at lege i naturen.

Hver femte forældre mener, at det er for farligt at lade deres børn være alene i naturen, mens knap hver trejde forældre frygter, at deres børn farer vild i naturen, hvis forældrene selv ikke er med.

Da jeg var barn, blev børn mindre overvåget. Vi skulle være hjemme til spisetid, men strejfede ellers meget frit om sammen med børn på vores egen alder - Citat fra en bedsteforældre

Top 5: Det kunne få børnefamilierne MERE ud i naturen

Forældre: Naturoplevelser er vigtige

Fire ud af fem forældre mener, at deres barndoms naturoplevelser har haft en positiv indflydelse på deres liv. Og tre ud af fire mener, at naturoplevelser i deres barndom har haft betydning for, hvordan de bruger naturen som voksne.

Er du enig?

Som forældre kan du tilmelde din familie til Naturfamilier og komme mere ud i naturen. Læs mere her.

Naturen i sig selv er vigtig

Naturens ve og vel og omsorg for naturen lægger også nutidens forældre meget på sinde. Faktisk mener hele 95 procent af forældrene, at børnene skal lære at værne om og passe på naturen.

Top 5: Derfor er det vigtigt at komme ud i naturen

Ifølge forældrene er det vigtigste ved at tage ud i naturen med børnene, at familien får nye oplevelser sammen. Ud over de fem ovenstående årsager nævner forældrene også det at få stresset af, give deres naturglæde videre til børnene samt at vise børnene, at naturen er fantastisk og forunderlig.

Børn skal både bruge naturen og passe på den

Verden forandrer sig hastigt, men naturen er stadig og vil altid være vores livsgrundlag. Et livsgrundlag, vi på få årtier er blevet mange flere om at dele. Verdens befolkning er mere end fordoblet fra 1960 til 2018, og i 2050 vil vi være næsten ni milliarder mennesker, der formodentlig skal deles om færre arter, mindre rent vand, mindre frisk luft og meget mindre natur.

Vi skal leve mere bæredygtigt, og derfor skal de kommende generationer ikke fjernes fra naturen. De skal have et direkte og tæt forhold til naturen som menneskets livsgrundlag. De skal vide noget om naturen, naturressourcerne og naturens kredsløb. De skal møde og lære naturen at kende og engagere sig i spørgsmål om natur og miljø. De skal både bruge naturen og passe på den - Ole Laursen, Danmarks Naturfredningsforening

Hvad kan du gøre?