Interessen for at hjælpe naturen i egen have er enorm, og rundtom i hele landet vælger danskere at dedikere dele af deres have til sommerfugle, vilde bier og andre pressede arter.

For eksempel har 15.000 haveejere nu tilmeldt deres have til projektet ’Slip haven fri’– et projekt, hvor de forpligter sig til at holde haven giftfri og slippe mindst 20 procent af haven fri til gavn for biodiversiteten.

Men haveejerne nøjes ikke med de 20 procent – i gennemsnit har de valgt at slippe hele 44 procent af deres haveareal fri.

Læs også: Slip naturen fri i din sommerhushave

Og det vækker glæde i Danmarks Naturfredningsforening, der sammen med REMA 1000 står bag projektet.

– Vi står midt i en biodiversitetskrise, og naturen har akut brug for mere plads. Det er derfor fantastisk, at danskerne lader naturen råde i så stor en del af deres have. For hver en kvadratmeter tæller, og sammen kan vi virkelig skabe et vigtigt helle og gøre en forskel for sommerfuglene, bierne og andre trængte dyr, siger Sebastian Jonshøj, vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Blomster og buske hitter

Haveejerne nøjes dog kun ikke med at slippe en stor del af haven fri – de sørger også for, at haven indeholder forskellige naturelementer, der på hver deres måde fremmer biodiversiteten i haven. Det kan for eksempel være jordvolde, døde træer og redekasser.

Når man tilmelder sin have til ’Slip haven fri’, skal man som minimum vælge ét ud af ti naturelementer, som man enten allerede har, eller som man vil tilføre haven.

Her har haveejerne i snit valgt syv naturelementer. Allerflest (91%) har valgt at have mange slags blomster i haven, mens næstflest (89%) har valgt buske.

Læs også: Giv naturen plads på din altan

I REMA 1000 genkender man den store interesse for de naturvenlige planter.

– Vi oplever en stigende efterspørgsel på naturvenlige planter, buske og træer, og vi har i år solgt flere end nogensinde før. Vi har forsøgt at gøre det så let som muligt for haveejerne at vælge de mest naturvenlige planter til deres have, og vi håber, at vi på den måde kan være med til at løfte biodiversiteten i de danske haver, siger Steffen Marx, der er kategorichef i REMA 1000.

Det er gratis at tilmelde sin have på sliphavenfri.dk, og tilmeldte haveejere vil løbende modtage gode råd og vejledning til, hvordan man kan gøre sin have mere vild og naturvenlig.

'Slip haven fri'

 • ’Slip haven fri’ er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og REMA 1000.
 • Målet er at hjælpe flere haveejere med at gøre haverne mere vilde og naturvenlige.
 • Det er gratis at tilmelde sin have, og det kræver blot, at man holder haven giftfri, og at man vil gøre haven mere naturvenlig på mindst 20 procent af havens areal.
 • På hjemmesiden www.sliphavenfri.dk kan man løbende følge med i antallet af tilmeldte haver i landets kommuner.

De 10 naturelementer

 1. Mange slags blomster (91% af haverne)
 2. Buske (89% af haverne)
 3. Grenbunke (82% af haverne)
 4. Bolig til dyr (75% af haverne)
 5. Sten (73% af haverne)
 6. Gamle træer (69% af haverne)
 7. Varmt og tørt område (66% af haverne)
 8. Vand (59% af haverne)
 9. Døde træer (54% af haverne)
 10. Jordvold (41% af haverne)

Læs mere om de 10 naturelementer her.