Hvert eneste år smider vi danskere knap en million tons haveaffald ud. Og selv om de kommunale affaldsordninger gør deres bedste for at omdanne de enorme mængder haveaffald til bioenergi, så ville det faktisk være langt bedre for klimaet og naturen, hvis vi lod haveaffaldet blade blive i vores have.

Hvis alle danskere lod deres haveaffald blive i haven, så ville vi spare godt 600.000 tons CO2 om året. Det viser beregninger, som er lavet af professor Per Gundersen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet.

Læs også: Kom med på besøg i professorens klimavenlige have

Forklaringen er, at når haveaffaldet bliver brændt eller komposteret, så vender CO2’en meget hurtigt tilbage til atmosfæren. Men beholder man affaldet i haven, sker nedbrydningen væsentligt langsommere, og dermed opbygger man et større og større lager af CO2 i haven.

Per Gundersen er i øvrigt ikke meget for at bruge ordet "haveaffald", da der jo ikke er tale om egentlig affald, men blot afklippede grene, nedfaldne blade, dødt træ, kvas og andet naturligt organisk materiale.

Udover at det organiske materiale er godt for klimaet, så er det også meget vigtigt for natur og biodiversitet. Blade og dødt træ giver føde til svampe, regnorme, bænkebidere og mange andre arter af nedbrydere. Og disse dyr er vigtige i fødekæden for større dyr som pindsvin og fugle.

Få en flot sticker og gratis vejledning til at gøre din have mere vild.

5 gode råd til en klimavenlig have

Her er professor Per Gundersens fem gode råd til en klimavenlig have, der lagrer CO2:

1) Drop "haveaffald"

Slut med have-’affald’. Behold det på grunden, så det kan blive nedbrudt af dyr, så kulstoffet lagres.

2) Plant træer og buske

Plant flere træer og buske, så de dækker en større del af haven. De binder nemlig en stor del af kulstoffet.

3) Behold dødt træ i haven

Henlæg dele af haven som ’skovbund’, med kvas, døde grene og stammer.

4) Behold afklippet græs

Slå græsplænen uden at fjerne det afklippede græs.

5) Giv naturen plads

Lad naturen få mere plads, og nyd livet (både dit og naturens). Indret eventuelt kvasbunkerne i "bede" ved at bruge afklippede grene som hegn.

Vil du også gøre dele af din have mere vild til gavn for klima og natur? Så tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.