Kællingetand, Blåhat, Knopurt og Røllike – kender du dem? Hvis ikke, så kan du være sikker på, at vores vilde bier og sommerfugle gør. Fra i dag kan du få fingre i de fire hjemmehørende stauder i knap 200 af REMA 1000’s butikker landet over.

Planterne er udvalgt, fordi de scorer tre ud af tre mulige point som værts- og nektarplanter for sommerfugle og vilde bier i Danmark. De kan i kombination med hinanden eller andre blomster blive et godt levested for en lang række af vores hjemmehørende insekter. Se kort over hvilke butikker, der forhandler stauderne og antal planter i hver butik her (OBS: Kortet fungerer bedst på laptop):

Kom med i bevægelsen, der slipper haven fri

Der er nærmest en folkebevægelse i gang i de danske haver. Det vilde og naturlige er i fokus, og mange haveejere ønsker at give plads til naturen og insekterne.

Læs også: Slip haven fri: 50.000 haver skal være vilde

Det mærker REMA 1000, hvor insektvenlige planter sælges med rekordfart, og samtidig bliver Danmarks Naturfredningsforening lagt ned af henvendelser fra sine medlemmer, der ønsker hjælp til en mere naturvenlig have.

Efterspørgslen har fået REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening til at samarbejde om en national indsats for naturvenlige haver. Sammen vil de slippe de danske haver fri, og ambitionerne er høje. Mindst 4 procent af alle danske haver skal over de kommende tre år have hjælp til at gøre en del af haven vild – det svarer til ca. 50.000 private haver.

Som haveejer kan man derfor nu tilmelde sin have til ’Slip haven fri’. Ud over rådgivning modtager man en gratis sticker til postkassen og adgang til biodiversitetsvenlige planter, buske, træer og frøblandinger, som dækker hele havesæsonen.

De biodiversitetsvenlige stauder er produceret af Staudegaarden på Fyn og forhandles i en begrænset periode som partivare. Planterne er del af det nye havesamarbejde mellem REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening under overskriften Slip haven fri! Det er tanken med samarbejdet, at REMA 1000 igennem de kommende år skal udvide sit sortiment af biodiversitetsvenlige planter, buske, træer og frøblandinger.

”Det er nyt for os at forhandle vilde urter i vores butikker udvalgt decideret til insekter og sammen med en dansk producent. Vores ambition er at gøre det enkelt og tilgængeligt for kunderne at gøre det rigtige for naturen i haven, og vi håber meget, at de vil tage godt imod stauderne" - REMA 1000 Kategorichef, Steffen Marx

Den helt enkle vildeng

I Danmarks Naturfredningsforening modtager man mange henvendelser fra haveejere, som drømmer om en blomsterrig vildeng med masser af sværmende insekter. Men faktisk kan det være rigtig svært at etablere en flerårig vildeng i haven. Med de fire vilde urter kan man dog hurtigere sig et blomsterrigt område i haven, som gavner en mangfoldighed af insekter.

”Det behøver ikke være så svært at kopiere naturen og skabe et vildengslignende område i haven. Når man laver et bed med flere slags vilde urter, som f.eks. Kællingetand, Blåhat og Knopurt, skaber man nemt et blomsterrigt levested, som gavner rigtig mange forskellige sommerfugle og vilde bier – og så er det bare at sætte sig og se, hvad der dukker op" - Seniorprojektleder Simon Leed Krøs fra Danmarks Naturfredningsforening.

Slip haven fri!

  • Slip haven fri er et samarbejde mellem REMA 1000 og Danmarks Naturfredningsforening, som løber fra 2021 til slut 2023. Målet er at hjælpe 50.000 haveejere med at slippe deres haver fri.
  • Kravet for deltagelse er, at man ikke sprøjter i sin have og vil gøre mindst 20 procent af havens areal naturvenligt. Til dato er mere end 1300 haver tilmeldt projektet.

Om stauderne

  • 56.000 stauder sælges fra fredag d. 18. juni.
  • De sælges i 194 REMA 1000 butikker landet over.
  • Alle 194 butikker modtager de fire stauder Alm. Kællingetand, Alm. Knopurt, Alm. Røllike og Blåhat.
  • Stauderne er produceret i Danmark og anbefales af Danmarks Naturfredningsforening.
  • De fire stauder er markeret med DN’s citronsommerfugle-logo, så de er nemme at kende ude i butikken.

Alm. Røllike (Achillea millefolium)
Almindelig Røllike er en flerårig urt, som er god at have i haven, fordi den tiltrækker en lang række vilde bier og sommerfugle, f.eks. den smukke Nældesommerfugl. Stauden kan vokse alle steder, men trives bedst på et tørt og lysåbent sted.

Her er 5 sommerfugle, som elsker Røllike: Nældesommerfugl, Lille Ildfugl, Kommabredpande, Guldhale og Sort Ildfugl.

Alm. Kællingetand (Lotus corniculatus)

Almindelig Kællingetand er også flerårig og tiltrækker mange forskellige bier og sommerfugle, f.eks. Almindelig Blåfugl. Selvom Kællingetand kan vokse på alle jordbundstyper, så trives den bedst i næringsfattig, sandet og tør jord.

Her er 5 sommerfugle, som elsker Kællingetand: Almindelig Blåfugl, Seksplettet Køllesværmer, Fransk Bredpande, Orange Høsommerfugl og Argusblåfugl.

Alm. Knopurt (Centaurea jacea)

Når du planter Almindelig Knopurt i din have, kan du regne med mad til et væld af bier og sommerfugle, f.eks. sommerfuglen Græsrandøje. Knopurt er en hårdfør plante og kan vokse de fleste steder, men har det bedst et tørt og lysåbent sted.

Her er 5 sommerfugle, som elsker Knopurt: Græsrandøje, Sortplettet Blåfugl, Dukatsommerfugl, Brun Pletvinge og Sortåret Hvidvinge.

Blåhat (Knautia arvensis)

Vil du lokke den smukke sommerfugl Okkergul Randøje ind i haven, kan det være en rigtig god ide at plante Blåhat. Blåhat kan bedst lide at vokse de steder i haven, hvor der er mager, tør og veldrænet jord.

Her er 5 sommerfugle, som ikke kan få nok af Blåhat: Okkergul Randøje, Klitperlemorsommerfugl, Moseperlemorsommerfugl, Dukatsommerfugl og Kommabredpande.

Fotos: Biopix, Pixabay og DN

OBS: Stauderne forhandles, så længe lager haves, og antal af vilde bier og sommerfugle, som indfinder sig i haven afhænger af en lang række faktorer, herunder hvor i Danmark man befinder sig og omkringliggende arealer. Et blomsterrigt levested kan betegnes som et område med mindst tre forskellige slags blomster, som også kan bestå af blomstrende buske og klatreplanter.

Object reference not set to an instance of an object.