22-årige Daniel er stolt vegetar. Han forsøger at undgå madspil, han cykler til og fra universitetet, og han er opmærksom på sit el og varmeforbrug.

Derudover er han er medlem af Danmarks Naturfredningsforenings ungdomsafdeling i Aarhus, og engageret i KlimaCafé1. Her er han blandt andet med til at idéudvikle arrangementer og hjælpe til med alt det praktiske. Han står også i caféens ”I Forbifarten”-bod, hvor han starter uformelle samtaler med forbipasserende om deres forhold til klima i hverdagen.

- Jeg var motiveret for at deltage i mere slagkraftige arrangementer i forhold til beskyttelse af miljø og biodiversitet. Da vi blev introduceret til KlimaCafé1 lød det som en mulighed for at gøre noget af det arbejde, jeg godt kunne tænke mig, siger Daniel Blumenkranz.

Kommunalvalget er blevet grønt

I KlimaCafé1 har man siden september kunnet opleve foredrag med blandt andet meterolog og klimaekspert Jesper Theilgaard, og senest debat med Aarhus kommunes spidskandidater til kommunalvalget.

Her diskuterede man blandt andet DN Aarhus’ ambitiøse plan for, hvordan Aarhus kommune kommer helt i front på klima. Planen indeholder blandt andet bud på, hvordan Aarhus bliver C02-neutral senest i 2030 med el- og varmeforsyning drevet af sol og vind og ikke afbrændt biomasse.

For kommunalvalget er et grønt valg i Aarhus. En måling som Epinion har lavet for Danmarks Naturfredningsforening viser, at aarhusianerne mener, at klima, miljø og natur er det vigtigste spørgsmål, som politikerne i Aarhus kan tage sig af.

Og det giver god mening. Kommunerne har myndighed over langt det meste natur i Danmark, og det er dermed også dem, der kan gøre den største forskel for Danmarks truede arter, drikkevand og klima. Krydset den 16. november kan altså gøre en stor, grøn forskel.

Læs også: Kommunerne får naturen til at blomstre mere vildt

Unge bekymrer sig i højere grad om klimaet

Det er især de unge, der går op i den grønne dagsorden. Ud af de 584 adspurgte aarhusianere i Epinions meningsmåling svarer 45 %, at klima, miljø og natur er det vigtigste. Ser man på de unge på 18-34 år, er tallet 55 %. Samme tendens ses på landsplan.

- Jeg er enig i, at det er det vigtigste emne, Effekten af forkerte beslutninger inden for de næste år kan være tæt på irreversibel, og det vedrører os alle. Alle ønsker rent drikkevand og gader der ikke står under vand i fremtiden, og mange ønsker at have adgang til smuk natur, der trives. Desuden mener jeg, at emnet er vigtigt af hensyn til naturen og dens økosystemer i sig selv og altså ikke alene af hensyn til ”vores børnebørn”, som jeg tit hører folk sige, siger Daniel Blumenkranz.

At klima og natur fylder meget hos de unge er ikke nogen nyhed. Med Gretha Thunberg og Vanessa Nakate i spidsen, har millioner af unge verden over engageret sig i kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer.

Læs også: Ny måling: Det bliver et historisk grønt kommunalvalg

Det er ikke for sent at skabe forandring

En international undersøgelse blandt 10.000 unge viste for nylig, at 4 ud af 10 tøver med at få børn på grund af klimakrisen, og at de frygter, at deres regeringer ikke gør nok for at forhindre en klimakatastrofe.

Helt så alvorlige er Daniels klimabekymringer ikke, men de er der dog stadig indimellem.

- Jeg har bekymringer, og det er jeg ikke i tvivl om, at nogle af mine venner også har. Jeg kan godt bekymre mig om den ødelæggende effekt klimaforandringer har på verdens økosystemer, særligt koralrevene. Derudover kan jeg bekymre mig om de udfordringer, der ville opstå hvis ”klimaflygtninge” bliver en realitet.

Hvis du som Daniel også ønsker at engagere dig i kampen mod klimaforandringerne, har Daniel følgende råd til, hvad du kan tage fat på.

- Du kan synliggøre din holdning ved lokale demonstrationer, paneldebatter og på opslagstavler og forummer. Du kan inspirere din omgangskreds til at sætte sig ind i emnet og måske gøre det samme, siger han.

Gør Aarhus til en klimaby

Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus arbejder for, at Aarhus Kommune skal være CO2-neutral senest i 2030 med en el- og varmeforsyning, der er baseret på sol og vind - og ikke på afbrænding af biomasse.

Bor du i Aarhus kommune, og ønsker du også højere klimaambitioner fra politikerne?

Daniel Blumenkranz. Privatfoto.

Daniel Blumenkranz. Privatfoto.