Når tøj og andre tekstiler produceres, belaster det både klima, biodiversitet og miljø.

Modeindustrien står for op mod 10 procent af de samlede globale CO2-udledninger. Det er mere end udledningen fra internationale flyvninger og shipping tilsammen.

På bare få år har tekstilbranchen accelereret produktionen og salget og øget udbuddet af fast fashion og nye kollektioner markant.

Samtidig ender mere end halvdelen af al fast fashion til forbrænding eller på lossepladsen inden for et år efter, at det er lavet.

Læs mere: 6 alarmerende facts om tøj og tekstil du skal kende

Særligt rige lande som Danmark har udviklet en tøjkultur, hvor moden ofte skifter, og hvor tøjet kun bruges få gange, før det smides ud.

Faktisk er danskernes tekstilforbrug 35 procent højere end verdens-gennemsnittet.

Men rundt om i landet skyder små butikker op, der har valgt at tage et opgør med overproduktionen og har fokus på en mere bæredygtig måde at være i branchen på.

Til kamp mod overproduktion

Det globale forbrug af tekstiler bliver ved med at stige, og overproduktionen i branchen er enorm. Det har store konsekvenser for både klima, miljø og biodiversitet.

Vi kæmper for politiske ændringer, der gør op med overforbruget. Blandt andet ved at forbyde forbrænding af usolgte tekstiler, stille krav til tekstilers holdbarhed og ved at lave regler for grønne anprisninger.

Vil du være med i kampen?

Atelier Sardin

“Det er vigtigt, at vi tør tage snakken”

I Valby ligger butikken og syværkstedet Atelier Sardin. Konceptet på stedet er simpelt, fortæller ejer Sadaf Hayat: Her håndsyes næsten udelukkende på bestilling og med fokus på kvalitetsmaterialer og bæredygtighed. Det betyder, at Atelier Sardin ofte ikke producerer mere end 25-30 stykker tøj om måneden.

- På den måde sikrer jeg mig, at der ikke bliver spildt ressourcer, og at det tøj, jeg syer, rent faktisk får et liv og bliver brugt, siger designeren.

Selv kalder Sadaf Hayat sin butik for “et lille bidrag til den grønne omstilling”. For ifølge hende er der nødt til at ske noget i tekstilbranchen, hvor fast fashion alt for længe har været førstevalget for mange.

- Vi kan ikke fortsætte med at forbruge, som vi gør lige nu. Det kan planeten ikke holde til, siger hun.

Derfor bruger designeren også sin virksomheds Instagram-profil til at sætte fokus på vigtige dagsordener som klimakatastrofer rundt om i verden, udnyttelse af arbejdsvilkår i det globale syd og bæredygtighed i tekstilbranchen. Så ved kunderne, hvad de køber ind på, når de støtter hendes koncept, lyder det.

- Det er vigtigt, at vi tør tage den her snak. I princippet kan folk jo købe og forbruge, som de vil. Men det er vigtigt, at man gør det på et oplyst grundlag og ved, hvad det har af konsekvenser, siger Sadaf Hayat.

Man bliver dog ikke klimabevidst fra den ene dag til den anden. Det er noget, man skal lære, understreger designeren. For hende er hver dag i branchen en læring, hvor hun blandt andet tænker over alt fra valg af emballage til tekstiler.

- Det hele er en proces, hvor man bliver nødt til at give sig selv lov til at begå fejl for at lære af dem uden at give op undervejs. For hvis jeg giver op, hvad signalerer jeg så ikke til andre, der ønsker at gå i mine fodspor?, siger Sadaf Hayat.

Læs mere: Tøj og tekstiler er stor klimasynder - så hvad er løsningen?

For at imødekomme nogle af sine yngre kunder, syede designeren på et tidspunkt noget tøj i polyester, som på grund af materialet også kunne sælges lidt billigere. Men hun fik hurtigt en dårlig smag i munden.

- Der er jo noget virkelig paradoksalt ved, at det tøj, jeg kunne sælge billigst, også er det, der har svinet allermest og efterladt det største klimaaftryk. Så det gør jeg nok ikke igen.

Og selvom det kan føles som en dråbe i havet at forsøge at fremme bæredygtighed i en branche, der står for så store CO2-udledninger, er der mening i det hele, mener designeren.

- Jeg forandrer ikke verden med det her. Men hvis jeg bare kan så et lille frø hos folk, så har jeg gjort et godt stykke arbejde.

Atter

“Når man kan sy, åbner der sig en verden af muligheder”

Den samme tanke hersker hos Stine Højland, der står bag konceptet Atter. Hun syer tøj af sengetøj fra genbrugsbutikker og afholder sykurser for at inspirere andre til at sætte sig foran symaskinen og udnytte aflagt stof.

- Jeg startede Atter for fire år siden, da jeg besluttede mig for ikke at købe mere nyt tøj. Som en form for modsvar til tekstilbranchen, som vi kender den, siger hun.

- Det er mit bidrag til klimakampen.

Ved at vise, at genbrugsmaterialer kan blive til smukke kreationer, håber hun på at kunne ændre folks tøjvaner i en mere bæredygtig retning - uden at de føler, de går på kompromis.

- Udfordringen ved kun at gå i genbrug er jo, at man ikke altid kan finde det, men gerne vil gå i, siger designeren og fortsætter:

- Men hvis man kan sy det selv, er der jo lige pludselig en verden af muligheder, der åbner sig.

Og efterspørgslen er der. Helt generelt mærker Stine Højland, at der er kommet et langt større fokus på bæredygtighed hos de mennesker, der opsøger Atter. Flere og flere får modet til at kaste sig ud i at producere tøj af genbrugsmaterialer, fordi det er nødvendigt at gentænke vores forbrug.

Samtidig forstår designeren dog godt, at det ikke er nemt at ændre sine tøjvaner. For de sidder dybt forankret i os.

- Jeg er vokset op i en generation, hvor vi bare gik ned og købte nyt tøj, hvis vi lige havde lyst. Det var sjældent fordi, man havde brug for det. Og endnu sjældnere, at man overhovedet tænkte på, hvad det havde af klimaaftryk, fortæller hun.

Derfor er det også vigtigt for Stine Højland, at hendes fokus på bæredygtighed aldrig må “banke nogen i hovedet med dårlig samvittighed”.

I stedet håber hun på at give folk inspiration til at starte deres eget opgør med overforbruget.

- De små skridt tæller også, og det er da fantastisk, hvis jeg kan være med til at hjælpe det på vej, siger hun.

Læs mere: Trine vil revolutionere modebranchen med helt ny måde at producere tøj på

Asfalt

Foto: Fie Agerskov

“Der er noget smukt i, at stoffet har været brugt før”

De små skridt bliver også talt med ved butikken Asfalt, som ligger i et kreativt butiksfællesskab på Frederiksberg.

Her syer indehaver Hanne Zachariassen sine kreationer i hånden og ofte af genbrugsmaterialer.

Ifølge designeren er der flere fordele ved at bruge genbrugsmaterialer i produktionen.

Først og fremmest bidrager det til en mere bæredygtig produktion. Men det gør også, at tøjet har en historie med sig.

- Der er noget smukt i, at stoffet har været brugt før. Jeg giver også folk mulighed for selv at komme med stof, som en gammel dug eller noget aflagt tøj. På den måde kan jeg være med til at bringe historien videre, siger Hanne Zachariassen.

Samtidig har hun en idé om, at de håndsyede kreationer kan gøre, at folk bruger tøjet i længere tid, fordi der er brugt tid på det enkelte stykke og kræset for detaljerne.

- Det er spændende at åbne folks øjne for, at man godt kan arbejde langsomt. Det afspejler sig i tøjet, at der er brugt energi på det, siger designeren og fortsætter:

- Så er det heller ikke noget, som folk bare smider væk efter et halvt år.

Siden Hanne Zachariasse startede Asfalt i 1999, er fokus på bæredygtighed kun gået én vej. Og designeren kan tydeligt mærke, at flere af hendes kunder vælger hendes kreationer, fordi de er et grønt alternativ til fast fashion.

Den bæredygtige profil har også haft betydning for, hvordan Hanne Zachariasse selv indfinder sig i branchen på. Hun har valgt at takke nej til store modemesser og udstillinger, fordi de ifølge hende er med til at fremme overproduktionen og idéen om hele tiden at skulle købe nyt.

- Jeg håber, at min virksomhed kan være med til at vende bevidstheden hos dem, der køber hos mig. Jeg kan være med til at lave ændringerne i det små, siger hun og fortsætter:

- Og så vil politikerne forhåbentlig være med til at skabe de mere generelle forandringer i den store branche.

Vil du være med til at gøre op med overproduktionen?