Påsken sparker for alvor havearbejdet i gang i mange danske hjem.

Men er du interesseret i at gøre din have til et paradisisk helle for forårets og sommerens insekter og smådyr, så læs lige med her. Der er nemlig flere uhensigtsmæssige trin i det traditionelle havearbejde - hvis man altså vil give naturen en hånd.

Fejl 1: Køre haveaffald på genbrugspladsen

Haven roder sikkert. Grene og blade over det hele. Men i stedet for at starte med at "rydde op" ved at fjerne al haveaffaldet, så brug det hellere i haven. Det er nemlig guld som afdækning i køkkenhaven eller under stauder.

Du kan også bruge det til at samle til bunke, bygge kvashegn og dermed bygge boliger til smådyr og insekter. En anden god ting ved lade haveaffaldet ligge i en bunke er, at jorden på den måde kan binde mere CO2.

Læs også: Sådan omdanner du dit haveaffald til et naturvenlig kvashegn

Fejl 2: Gøde haven og bruge gift

Gødning er et værktøj, der kan fremme plantens vækst i haven. Og roundup kan dræbe ukrudt, så der bliver bedre plads til de ønskede planter. Men undgå at gøde, særligt i din plæne. Gødning tilføjer nemlig næring til jorden, som med tiden kan blive udvasket til grundvandet, ligesom roundup kan. Og giften behøver du heller ikke: Mange uønskede planter kan fjernes med håndkraft, og desuden er der også en værdi i at fylde haven med planter, som faktisk vokser naturligt i din del af landet.

Hvis du ikke bruger gødning og gift, så fremmer du chancen for at vilde blomster kan vokse frem.

Læs også: 10 gode råd til en mere vild og naturvenlig have

Gør som tusindvis af andre haveejere og tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Det er gratis, og så får du vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Fejl 3: At bekæmpe muldvarpen med ’’saks’’

Nyd i stedet at muldvarpeskuddene giver dynamik i haven, luft og opblanding i jordlagene - og er et perfekt sted at så de vilde blomsterfrø. Du kan endvidere bruge den fine jord fra skuddene til at så og potte om i, hvis du blander den op med lidt sand.

Læs også: Sådan forvandler du din græsplæne til en vild blomstereng

Fejl 4: At købe jord med sphagnum og spagnum generelt

Spagnum kan optage store mængder vand, når det regner, og gradvist frigive vandet til planterne. Spagnum skaber i øvrigt et surt miljø, der gavner populære haveplanter som rhododendron og lavendel.

Men undgå køb af spagnum, og køb jord uden spagnum. Eller bland din egen jord med sand, havejord/jord fra muldvarpeskud og muld fra genbrugspladsen.

Spagnum stammer nemlig fra tørvegravning i moser, hvilket faktisk er med til at forværre naturen i de efterhånden sjældne højmoser.

Til gengæld kan du erstatte spagnum med kompost eller overveje at købe hjemmehørende planter, som ikke er lige så kræsne i forhold til jord, som rhododendron er.

Læs også: Derfor skal du undgå at købe spagnum

5. Sprøjte eller fjerne vækst mellem fliserne

For det blotte øje ser det måske rodet ud, at der vokser små planter mellem fliserne. Men faktisk skaber du her et minimiljø for småkravl og insekter og små transportveje mellem stenene.

I stedet for at fjerne planterne (eller sprøjte det væk, hvilket er no-go), så nyd synet af livet, der vokser frem. Hvis plantevæksten vokser sig lige lovlig stor, så hiv de højeste planter og græsser væk. Så evt. smalbladet timian og andre lave urter - eller lad trædebregne og mos brede sig fra omgivelserne. Det vil kravle imellem fliserne uden at være i vejen.

Object reference not set to an instance of an object.