Påsken sparker for alvor havearbejdet i gang i mange danske hjem.

Men er du interesseret i at gøre din have til et paradisisk helle for forårets og sommerens insekter og smådyr, så læs lige med her. Der er nemlig flere uhensigtsmæssige trin i det traditionelle havearbejde - hvis man altså vil give naturen en hånd.

Fejl 1: Køre haveaffald på genbrugspladsen

Haven roder sikkert. Grene og blade over det hele. Men i stedet for at starte med at "rydde op" ved at fjerne al haveaffaldet, så brug det hellere i haven. Det er nemlig guld som afdækning i køkkenhaven eller under stauder.

Du kan også bruge det til at samle til bunke, bygge kvashegn og dermed bygge boliger til smådyr og insekter. En anden god ting ved lade haveaffaldet ligge i en bunke er, at jorden på den måde kan binde mere CO2, hvilket er godt for klimaet.

Læs også: Sådan omdanner du dit haveaffald til et naturvenlig kvashegn

Fejl 2: Gøde haven og bruge gift

Gødning er et værktøj, der kan fremme planters vækst i haven. Men undgå at gøde, særligt i din plæne. Gødning tilføjer nemlig næring til jorden, som med tiden kan blive udvasket til grundvandet.

Du skal også lade være med at bruge gift som roundup. Giften kan nemlig ofte forgifte andet end lige de planter, som du gerne vil af med, og dermed kan giften skade mange arter i haven, selv om det ikke var meningen. De fleste privatpersoner er ikke uddannet til at bruge gift, og derfor kan man nemt komme til at bruge for meget, til skade for både dyr og planter i din have, og også grundvandet når giften siver ned.

Mange uønskede planter kan i stedet fjernes med håndkraft. Og overvej desuden, om du behøver at fjerne alle de uønskede planter. Ofte kan der også være en værdi i at fylde haven med planter, som faktisk vokser naturligt i din del af landet.

Hvis du ikke bruger gødning og gift, så fremmer du chancen for at vilde blomster kan vokse frem.

Læs også: 10 gode råd til en mere vild og naturvenlig have

Gør som tusindvis af andre haveejere og tilmeld din have til vores projekt Slip Haven Fri.

Det er gratis, og så får du vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Fejl 3: At bekæmpe muldvarpen med ’’saks’’

Nyd i stedet at muldvarpeskuddene giver dynamik i haven, luft og opblanding i jordlagene - og er et perfekt sted at så de vilde blomsterfrø. Du kan endvidere bruge den fine jord fra skuddene til at så og potte om i, hvis du blander den op med lidt sand.

Læs også: Sådan forvandler du din græsplæne til en vild blomstereng

Fejl 4: At købe jord med spagnum og spagnum generelt

Spagnum kan optage store mængder vand, når det regner, og gradvist frigive vandet til planterne. Spagnum skaber i øvrigt et surt miljø, der gavner populære haveplanter som rhododendron og lavendel.

Men undgå køb af spagnum, og køb jord uden spagnum. Eller bland din egen jord med sand, havejord/jord fra muldvarpeskud og muld fra genbrugspladsen.

Spagnum stammer nemlig fra tørvegravning i moser, hvilket faktisk er med til at forværre naturen i de efterhånden sjældne højmoser.

Til gengæld kan du erstatte spagnum med kompost eller overveje at købe hjemmehørende planter, som ikke er lige så kræsne i forhold til jord, som rhododendron er.

Læs også: Derfor skal du undgå at købe spagnum

Et godt alternativ til spagnum

Vidste du, at du nemt kan lave din egen surbundsjord som et naturligt alternativ til spagnum?

Du skal bruge en kapillærkasse med huller i bunden (så regnvand kan løbe ud). I kassen lægger du skiftevis grangrene og jord. Brug evt. dit gamle juletræ eller nedfaldne grene og nåle fra en rødgran i haven.

Så skal du bare lade kassen stå i et års tid, mens jorden bliver formuldet. Og så har du din egen surbundsjord til næste havesæson.

5. Sprøjte eller fjerne vækst mellem fliserne

For det blotte øje ser det måske rodet ud, at der vokser små planter mellem fliserne. Men faktisk skaber du her et minimiljø for småkravl og insekter og små transportveje mellem stenene.

I stedet for at fjerne planterne (eller sprøjte det væk, hvilket er no-go), så nyd synet af livet, der vokser frem. Hvis plantevæksten vokser sig lige lovlig stor, så hiv de højeste planter og græsser væk. Så evt. smalbladet timian og andre lave urter - eller lad trædebregne og mos brede sig fra omgivelserne. Det vil kravle imellem fliserne uden at være i vejen.

alt
Therese Nissen
Natur- & miljøpolitisk rådgiver