Sommerfuglene og andre vilde bestøvere og insekter er hårdt presset, fordi de mangler steder at leve. Forskere fra Aarhus Universitet har fundet frem til, at 11 ud af vores 77 sommerfuglearter er forsvundet, og 32 arter er truede eller sårbare. Derfor skal vi hjælpe dem.

Danmarks Naturfredningsforening anbefaler denne blomsterblanding, som kan gøre din have vildere til fordel for insekterne og dig selv. Der er vel næppe noget skønnere end at se på blomster i alle farver og høre bierne summe veltilfredst og se sommerfuglene flakse gennem haven.

Sådan laver du din græsplæne om til en vild blomstereng

Sådan gør du:

  1. Vælg et lysåbent sted i haven, dvs. hvor der er rigeligt sol og ingen bygninger eller træer til at skygge.
  2. Skræl græsset og det øverste jordlag af. 10-20 cm. jord skal af.
  3. Løsn jorden og bland den op med sand og grus for at udpine jorden – det er især vigtigt, hvis du bor på Sjælland, hvor jorden er mere leret og muldrig. Sand og grus kan du købe i dit lokale byggemarked - det må ikke tages fra stranden.
  4. Opbland blomsterfrøene i noget sand, så de er nemmere at udså, og spred dem ud på jordstykket. Riv lidt i jorden for at dække frøene til og vand området efterfølgende. Derefter er det bare at vente på, at frøene spirer.

Her i videoen viser præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, hvordan du gør.

Frøposer hjælper sommerfugle i haven

Danmarks Naturfredningsforening og Coop gik sidste år sammen om at lave frøposer til vildeng for at gøre det enkelt og tilgængeligt for haveejere at sikre bedre levevilkår for insekter.

- Danmarks vilde bier og sommerfugle har det svært. Vores samarbejde om frøposer skal gøre det nemmere for os alle at hjælpe insekterne, der hvor vi bor. Ved at udlægge et stykke af sin have eller lave altankasser med vilde blomster, så giver man insekterne en hjælpende hånd. Jeg har selv gjort min have vildere, og det rart med en have, der summer af liv, siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding.

Med flere vilde blomster i haven, så er det ikke kun de vilde bier og sommerfugle, du kan få flere af. Måske vil du også opleve flere fugle, når du omlægger til en vildere have.

Haverne kan være et vigtigt fristed for insekter, hvis der er de rigtige planter og blomster. For som et af de mest opdyrkede lande i Europa, så er det afgørende, at vilde bier og sommerfugle har mulighed for at søge tilflugt i nogle af de mange haver.

Om vildeng

  • Du kan købe vildengsblanding til din have fra Danmarks Naturfredningsforenings webshop.
  • Vildengen indeholder 28 forskellige vilde, danske blomster og blomstrer i flere år.
  • Vildeng består bl.a. af alm. røllike og knopurt, smalbladet klokke og kællingetand. Her kan du se, hvad hele blandingen indeholder.
  • 10 gram vildengsfrø dækker ca. 6 m2.