Den danske natur byder på et væld af spiselige lækkerier - selv i de kolde vintermåneder.

Det ved Louise Knygberg, der er sankeentusiast og nyder at gå på opdagelse efter vild mad i skov- og naturområder på alle tider af året.

På sin Instagram-konto @louiseknygberg deler hun smukke naturbilleder og inspiration til at sanke svampe, urter og andre lækkerier i naturen.

Her kommer hun med 5 gode råd til, hvad du kan putte i sankekurven lige nu.

Få mere grøn inspiration

Tilmeld dig vores nyhedsbrev, og få løbende gode råd og grønne nyheder.


Foto: Louise Knygberg

Østershat

Østershat er en velkendt spisesvamp, som også findes i naturen i de kolde måneder. Den vokser på gamle og døende træer og sidder samlet i store klaser på siden af træet.

Farven på svampen spænder mellem grå og brunlige nuancer til en blålige tone.

Østerhat giver en umami-smag, hvilket også gør den populær i vegetarisk madlavning. Og så er den nem at håndtere i et køkken, fortæller Louise Knygberg.

- Skyl den let, trævl eller skær den ud i mindre strimler og giv den god varme på panden, siger hun og fortsætter:

- Det er nok min yndlingssvamp på den her årstid.


Vandkarse

En af de urter, der er bedst at plukke om vinteren, er vandkarse.

Den har nemlig en mere intens smag i de kolde måneder.

Du kan finde urten fugtige steder blandt andet ved synlige vandhuller - både over og under vandet.

- Jeg er altid heldig at finde den på steder med små bække eller vandløb, og den kan både vokse midt i skoven eller langs grøftekanten, siger Louise Knygberg.

Vandkarse dufter ikke af meget, men har en skarp smag af karse og sennep.

Gnid den mellem fingrene, når du skal identificere den. Så kommer duften af karse frem.


Foto: Louise Knygberg

Roset-springklap

Roset-springklap, som også er kendt under navnet rosetkarse, er en velkendt ukrudtsplante i mange haver.

Den popper op af jorden og danner en roset af små grønne blade.

Senere på foråret eller i starten af sommeren vokser der en midte op med små hvide blomster.

- Du kan sanke den næsten sankes overalt: I skoven, på marken eller i vejkanten, siger Louise Knygberg.

Rosetkarse skal ikke varmes op, da den mister smagen.

Skyl den blot grundigt inden brug, så fungerer den godt på eksempelvis en lækker æggemad.


Foto: Louise Knygberg

Judasøre

Judasøre er en geléagtig mørkebrun svamp med en form, der minder om et øre.

Den vokser ofte frem på ældre hyldetræer, men kan også ses på andre gamle eller døende træer.

Svampene kan være bløde og næsten slimede, når vejret har været fugtigt. Hvis du finder dem på en tør og solrig dag, kan de være mere hårde og indtørrede.

Judasøre smager ikke af meget og spises mest på grund af konsistensen.

Hvis du vil forlænge dens holdbarhed, kan du nemt tørre svampen og senere opbløde den i vand.

- Et godt tip, når man bruger judasører i køkkenet, er ikke at stege dem. De indeholder så meget vand at de vil danse rundt på din stegepande og sprutte til alle sider, siger Louise Knygberg.


Foto: Louise Knygberg

Fuglegræs

Her er der tale om en lille sprød urt, som kan sankes hele året.

Men i Louise Knygbergs bog er den især velkommen i de kolde måneder.

- Om vinteren er jeg ekstra glad for den, da der ikke er særlig mange grønne urter at finde på den her årstid, siger hun.

Fuglegræs findes nærmest overalt i naturen, så det handler i høj grad om at plukke den fra steder, hvor der ikke er for meget forurening eller hundeluftning.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør fuglegræs dog kun indtages i mindre mængder.

Derfor er den ideel at bruge som topping til salater eller som et lille sprødt element i en fed, varm ret.


Tilmeld dig nyhedsbrevet her!