12-13 procent af alt, hvad vi smider i skraldespanden, er plast. Det bliver cirka 50 kg plast om året, viser en ny analyse, som Econet har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.

Og det er et stort problem. For plast er lavet af olie, og når det brændes af, bidrager det til klimaforandringer samtidig med, at det er spild af en ressource.

I dag bruges otte procent af verdens olieproduktion til at lave plast. Det skyldes i høj grad, at meget af plasten ikke bliver genbrugt, men i stedet ender som affald. Eller i værste fald i naturen.

- Vi skal reducere forbruget af plast alle de steder, det giver mening. Plast skal kunne genanvendes i stedet for at det enten bliver smidt direkte på forbrændingen, hvor det går op i røg, eller ender i naturen, hvor det gør skade på hele økosystemet, siger Sine Beuse Fauerby, der er miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Ny viden giver bedre løsninger

Der har længe været fokus på problemet med plast, men man har manglet det store overblik over hvilke plastprodukter, der fylder mest i skraldespanden.

- For at kunne bidrage til regeringens kommende plaststrategi, blev vi nødt til at vide mere om, hvilke plastprodukter der skal designes anderledes, så de kan genanvendes, hvilke produkter det giver mening at lægge pant på, og hvor der bør sættes ind, for at reducere vores forbrug, siger Sine Beuse Fauerby.

Analysen viser blandt andet, at 80 procent af hård plast fra husholdninger er brugt til at emballere fødevarer. Den største produktgruppe er kødbakker.

- Med denne viden bliver det ekstra relevant, at se nærmere på kødbakkens design, og de muligheder vi har for at genanvende kødbakker i dag. For eksempel er mange kødbakker farvet sort, hvilket gør, at de ikke kan sorteres mekanisk, fortæller den miljøpolitisk seniorrådgiver.

Object reference not set to an instance of an object.

DN arbejder for

  • Plastprodukter skal designes, så de kan genanvendes
  • Pant på nogle plastprodukter
  • Plast uden skadelig kemiske stoffer
  • En reduktion i forbruget af plast

Se mere her

Hvad ender i skraldespanden?

Eksperter fra rådgivningsvirksomheden Econet har analyseret danskernes plastaffald.

45 procent af affaldet er hård plastemballage, 45 procent er plastikposer, folie og anden blød plast, mens de sidste 10 procent er legetøj, engangsservice og andet plast generelt.