- Vi skal have regeringen tilbage på sporet, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, inden hun træder ind i Miljøministeriet torsdag 8. juni.

I løbet af foråret har regeringen modarbejdet EU’s planer for naturgenopretning og meldt ind til EU, at Danmark kun har planer om at levere 15 procent beskyttet natur på land frem mod 2030.

Med sig har naturpræsidenten underskrifter fra mere end 51.000 danskere, der vil have en Naturlov med mål om 30 procent beskyttet natur.

Miljøminister Magnus Heunicke tager glædeligt imod underskrifterne og minder om, at naturloven er en del af regeringsgrundlaget.

- Det står i regeringsgrundlaget, så nu skal det blive virkelighed. Det skal være en ambitiøs samlet lov for natur og biodiversitet. Loven skal styrke biodiversiteten, for den er meget presset, siger han.

30 procent beskyttet natur – også i Danmark

Ligesom klimaloven forpligter politikerne til at reducere Danmarks CO2-udledninger, så skal Naturloven sikre, at vi får mere natur.

Naturen er nemlig presset som aldrig før.

EU, FN og natureksperter er enige om løsningen: 30 procent af Danmarks areal skal gøres til beskyttet natur.

Det bør være et bindende mål i Naturloven.

- Selvfølgelig skal Danmark løfte vores del af ansvaret. Vi skal have mere natur - af højere kvalitet - og som bliver endnu bedre beskyttet. Kun sådan kan vi redde de mange truede arter,” siger Maria Reumert Gjerding.

Magnus Heunicke vil dog ikke sætte tal på, hvor stor en del af Danmark skal være beskyttet natur.

- Danmark er et land, hvor vi udnytter hver eneste kvadratmeter. Hvis man samler alle nuværende planer, så bruger vi allerede 120 procent af Danmark. Så vi bliver simpelthen nødt til at bruge vores land anderledes. Vi skal sætte mere plads af til naturen. Og naturen skal beskyttes bedre, siger han.

Kampen for mere natur

Danmarks Naturfredningsforening kæmper hverdag for mere plads til naturen i Danmark.

Lige nu står vi midt i en enorm biodiversitetskrise, hvor arter uddør i et skræmmende tempo.

Vil du støtte vores arbejde og på den måde være med til at råbe politikerne op?

Mere natur kan blive en folkesag

Underskriftsoverrækkelsen kommer efter endnu et bevis på, at naturen ligger mange danskerne på sinde.

I weekenden deltog over 7.000 danskere i Folkets Biodiversitetsmarch. Også her var hovedbudskabet klar: Der skal være 30 procent beskyttet natur i Danmark i 2030.

Miljøminister Magnus Heunicke anerkender ønsket, og ser frem til arbejdet med en naturlov. Han mener endda, den kan være med til at gøre mere natur til en folkesag.

- Hvis vi gør det rigtigt, kan naturloven også blive et instrument til at engagere endnu flere borgere i arbejdet med at styrke biodiversiteten, siger miljøministeren og slutter med en invitation:

- Jeg går efter en proces, hvor der er plads til både politiske forhandlinger, og hvor organisationer som Danmarks Naturfredningsforening kan komme med deres ideer og indspil.

Giv Naturen Lov

Kampagnen løb fra august til november 2022.

51.000 danskere skrev under på, at de vil have en dansk naturlov, der indeholder:

  • Mål for at gøre 30 procent af Danmarks areal til beskyttet natur - både på land og i havet
  • Planer for hvordan store naturområder skal genoprettes
  • En redningsplan for Danmarks truede arter.

Som en del af kampagnen skrev underskrivere en kort sætning om deres drømme for den danske natur, under overskriften “Tænk hvis...”.

Over 1.800 danskere sendte deres naturdrømme, og mange af dem med billeder af dem selv med deres “Tænk hvis...”-skilt, heriblandt Sebastian Klein, Vicky Knudsen, Morten DD og Frank Erichsen.

Hjælp os med at kæmpe for naturen