Uglen er klog, skaden elsker skinnende ting og ørentvisten kan bide hul i din trommehinde. Myter i dyreverdenen er der nok af, men hvordan hænger virkeligheden egentlig sammen?

Det har vi spurgt naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening, Thomas Neumann, om. Her afliver han 6 dyre-myter.

Myte: Ørentvisten kan kravle ind i dit øre og bide hul i trommehinden

Det er en rædselsfuld myte, der har holdt mange børn og voksne vågne i teltet. Ørentvistens tang på bagkroppen er mest til pynt og bruges kun til at løfte hunnens bagkrop op, når de skal parre sig.

Desuden er den ikke stærk nok til at bide sig igennem trommehinden. Så lad endelig den myte falde til jorden.

Myte: Tyren bliver aggressiv af farven rød

Tyre er farveblinde og reagerer derfor ikke mere kraftigt på farven rød set i forhold til andre farver.

Til gengæld er de meget territorium-hævdende, så selvom man vifter med en klud eller står stille inde i folden, kan tyren godt finde på at angribe.

Myte: Uglen er en klog fugl

Et utal af fabler og eventyr gør uglen klog, dog ikke i Peter Plys. Uglen er knalddygtig til det den skal. Flyve lydløst rundt om natten og ved hjælp af sin gode hørelse og nattesyn fange blandt andet mus.

Men kragefugle er langt klogere set med menneskelige øjne, da de kan lære af erfaring og løse problemer med værktøj som pinde og sten. Så at blive kaldt krageklog er noget mere flatterende end vis som en ugle.

Myte: Skaden elsker skinnende ting

Skaden som den tyvagtige fugl er en sikker myte hos de fleste. Selv i barndommens skønne tegneserie Tintin og Det gådefulde juveltyveri, er det en skade, der har stjålet den slet syngende operastjernes juveler.

Skadens lyst til skinnende ting har intet på sig, og myten er endda blevet aflivet i flere forsøg. Engelsk forskning viser, at skaden nærmest har neofobi, som er frygten for nye ting.

Så har nogen tabt bling-bling i skovbunden, tiltrækkes kun mennesker.

Myte: En regnorm kan blive til to

Hakker du uheldigvis en regnorm over under gravearbejdet i haven, kan den blive til to individer. Sådan lyder myten, men i langt de fleste tilfælde dør regnormen.

Det er dog let at blive snydt, fordi enderne kan ligge og vride sig i lang tid efter at være blevet delt i to. Nogle gange kan forenden regenerere en ny bagdel og leve videre. Regnorm kan altså ikke blive til to levedygtige individer.

Myte: Ræven er snedig

Ræven er hverken mere eller mindre snedig eller listig end alle andre dyr. Den drives af sine instinkter og leder efter mad året rundt. Er der et lille hul i hegnet til hønsegården, udnytter den naturligvis det.

Er hønsene på spadser tur i haven ved højlys dag, kommer den også gerne forbi. Ræven er et spændende og for os mennesker totalt ufarligt rovdyr.