6 smukke naturoplevelser i Syd- og Sønderjylland
Det sydlige Jylland byder både på sort sol, krigshistorie og "fortids skove". Vi har her udvalgt seks naturoplevelser i Syd- og Sønderjylland.Video: Klaus Christensen
1. Nationalpark Vadehavet
Hvis du er til strande og øer, så er Nationalpark Vadehavet en oplagt naturdestination.
En af de helt store trækplastre i nationalparken er naturfænomenet sort sol. Det indtræffer, når kæmpe flokke af stære flyver over himlen. De flyver så tæt, at de faktisk kan dække helt for solen.
Det er i stærenes træktid, at du kan opleve det storslåede naturfænomen. Det vil sige i marts-april, i mindre grad igen i juni og i september og oktober. Det kan opleves flere steder ved Vadehavet. Du skal gå efter de områder, hvor der er søer med meget rørskov. Det er nemlig her, at stærene overnatter.
I Nationalpark Vadehavet finder du øerne Fanø, Rømø og Mandø. Fanø byder på stor naturvariation. Her finder du bl.a. hvide strande, klitheder og strandenge. Der er flere naturområder på øen, som er fredet. I et af områderne er der over 800 forskelligartede planter.
For at komme til Fanø skal du tage FanøLinjen fra Esbjerg. Der er flere overnatningsmuligheder på øen herunder lejrpladser med shelters.
Rømø ligger lige ud fra byen Skærbæk i Sønderjylland. Du kan komme til øen ved at krydse Rømødæmningen. Dine chancer for at kombinere strandtur med sol er ret gode på Rømø. Især hvis du besøger øen i sommermånederne.
Fra maj til oktober kan du benytte dig af traktorbussen, som tilbyder en hop på/hop af løsning på øen. Der er også gode overnatningsmuligheder på Rømø såsom campingpladser.
Den tredje ø, Mandø, ligger som blommen i et æg mellem de to andre øer. Lige ud for Mandø, midt i Vadehavet, ligger Koresand. Det er en knap 20 km stor sandbanke. Når tidevandet er lavt, så bliver sandbanken forbundet med øen, og du kan gå direkte derud. Efter knap tre timer vil tidevandet være steget, og sandbanken vil ikke længere være forbundet direkte med Mandø. Det er derfor en god idé at være opdateret omkring højvandskalenderen, før du begiver dig til Koresand.
2. Tøndermarsken
Lige ved grænsen til Tyskland ligger den danske del af Tøndermarsken, som faktisk er en del af Nationalpark Vadehavet. Tøndermarsken er dog så særegnet, at den fortjente sit eget afsnit.
Marsken er et kæmpe naturareal der strækker sig igennem tre lande i alt. Foruden Danmark går området igennem Tyskland hele vejen fra Holland.
I Tøndermarsken går menneskelig indgriben hånd i hånd med mangfoldig natur. Vi mennesker har nemlig i mange hundrede år præget landskabet f.eks. ved at bygge diger.
Ligesom i resten af Nationalpark Vadehavet, så kan du opleve naturfænomenet sort sol i Tøndermarsken.
Der er flere forskellige gå- og cykelruter, som du kan følge i naturområdet. Foruden den storslåede natur, så finder du også en række byer i Tøndermarsken. I dem er der forskellige overnatningsmuligheder.
3. Dybbøl Banke
Du tænker sikkert på slaget ved Dybbøl i 1864, når du læser: Dybbøl Banke. Det kan også være at tankerne lander på Dybbøl Mølle. Men Dybbøl Banke er mere end en gammel mølle og et krigsområde.
Udover historiecenteret Dybbøl Banke, der går i dybden med datidens krig, finder du også flere forskellige naturseværdigheder i Dybbøl Banke. De har mere eller mindre at gøre med slaget i 1864. Flere af skanserne, som blev brugt under krigen, er i dag herlige naturområder. Her kan du f.eks. nyde en medbragt madpakke.
I Dybbøl Banke finder du også, ifølge Naturstyrelsen, Danmarks 10. største sten: Barstenen. Den vejer omkring 200 tons. Det svarer cirka til 33 gennemsnitlige afrikanske elefanter.
Hvis du kan lide at vandre, så har Dybbøl Banke et godt udvalg af vandrestier.
4. Løjt Land
Ikke langt fra Aabenraa ligger Løjt Land som blev skabt under istiden. Her stødte to gletsjertunger mod hinanden og skabte halvøen, som du kan besøge i dag.
Løjt Land ligger lige mellem Genner Bugt og Aabenraa Fjord. Kyststrækningen ved Løjt Land er værd at besøge, især om sommeren, hvor du kan tage en dukkert i det smukke, blå vand.
Loddenhøj Strand er en god badestrand, og er en af de mest velbesøgte strande på Løjt Land.
Udover badestrande er naturområdet også hjem for flere gravhøje. Du kan dog også opleve levende liv på halvøen. Ifølge Naturstyrelsen er der både fredede planter som tykakset gøgeurt og fugle som duehøg, ravn og sommetider havørn.
Du kan besøge halvøen til fods eller på cykel. Der er nemlig en masse vandre- og cykelruter.
5. Draved Skov og Kongens Mose
En af de ældste skove i Danmark hedder Draved Skov, og har, ifølge Naturstyrelsen eksisteret i hvert fald 5000-7000 år. Den ligger ikke langt fra byen Løgumkloster.
Det er ikke Danmarks største skov, men den har alligevel en vis volumen. Draved Skov er nemlig, ifølge Naturstyrelsen, Danmarks største urørte skov. Et kort over skoven viser, at den er 250 hektar stor.
Skoven er hjem for skovlinden, som var særligt udbredt i stenalderen. Nogle steder minder Draved Skov om en urskov. Der bor dyr som egern, skovmår og grævling i skoven og en del forskellige fugle som ravn, stær og huldue.
Skoven er et af de danske vidundere, og dens historie går langt tilbage. Eksempelvis blev den fredet allerede i 1963. Overnatning er muligt i skoven, hvis der er lavet en forud indgået aftale med den lokale naturvejleder.
Ikke langt fra Draved Skov ligger Kongens Mose, som bestemt også er et besøg værd – især hvis du er til fuglekiggeri. Der ligger nemlig et fugletårn på Teltkrovej.
6. Randbøl Hede
Denne hedes historie går tilbage til Jernalderen, hvor området blev opdyrket. I 1500-tallet og helt frem til 1800-tallet udpinte menneskene jorden og fældede de fleste træer. Det betød, at Randbøl Hede har været udsat for sandflugt. Heden blev derfor overtaget af hedelyng. I 1760 kom der flere tyske familier til området for at dyrke jorden. De blev kaldt kartoffeltyskerne, fordi det især var kartofler, som de dyrkede.
I 1932 blev Randbøl Hede fredet, og er i dag en af de største fredede indlandsheder i Danmark. Her kan du rigtig gå på bærjagt. Der vokser både tyttebær, trænebær og blåbær på Randbøl Hede. Der er også flere forskellige vandreruter, som du kan følge.
Hvert år bliver dele af heden brændt som en del af den naturpleje, som Naturstyrelsen udfører i området. I 2018 opstod der en naturbrand, som brændte store dele af naturområdet af. Århus og Københavns Universiteter følger naturens tilbagevenden til de afbrændte arealer.