Da Danmarks Naturfredningsforening og TV 2 begyndte at indsamle penge til at rejse 1 million træer i Danmark, var det lige den mulighed, som Frej fra Tånum ved Randers havde ventet på.

Tidligere havde Frej nemlig haft et forløb i skolen om klimaet. Her havde han hørt om svenske Greta Thunberg, og at eleverne fra de større klasser havde været til demonstration for klimaet.

- Frej kom hjem fra skole og havde lyst til at gøre noget. Men han havde følelsen af at være så lille: Hvad kan jeg gøre, jeg er jo bare syv år. Vi talte om, at ingen kan gøre alt, men alle kan gøre lidt. Så kom ideen til at lave en indsamling til træer. For det er godt for klimaet, og det er noget en lille purk også kan forstå, fortæller mor til Frej, Randi Jørgensen.

Sammen besluttede de at lave en såkaldt "Walk for Charity", hvor de skulle gå til tops på Danmarks Bjerge.

Besteg 20 toppe i Danmark

Det viste sig hurtigt, at der ikke var et bjerg i Danmark, der var for højt for Frej.

I alt gik Frej op på 20 toppe - lige fra den lille gravhøj nær familiens hjem i Tånum til Himmelbjerget og Ejer Bavnehøj.

- Nogle sagde, at de ville give 100 kroner pr. top, som Frej besteg. Andre har doneret 500 kroner for hele Frejs projekt, fortæller Kenneth Jensen, der er far til Frej.

I alt har Frej indsamlet 10.500 kr. til Danmarks Naturfredningsforenings og TV 2's klimaindsamling 'Danmark planter træer'. Det er 525 træer, der vil blive plantet her i efteråret.

Frej står på det højeste punkt i Kollund Skov i Sønderjylland.

Mange gode snakke og naturoplevelser

Frej besteg Danmarks bjerge i selskab med forskellige medlemmer af familien. Både mor, far, mormor og brødre på hhv. fire og 11 år har været med ude at gå.

- Når vi gik talte vi mest om naturen eller selve stedets historie, f.eks. på Himmelbjerget og Skamlingsbanken. Vi tog os tid til smage på brombær og kigge på sommerfugle, fortæller Kenneth Jensen og tilføjer:

- Selve klimaet er abstrakt at tale om med en syv-årig, men jeg tror, at Frej har en bedre forståelse for klimaet i dag end før, vi begyndte at gå. Han har en fornemmelse for, at kloden har det lidt dårligt, og at vi kan gøre noget for at hjælpe den. Bl.a. plante træer.

Kreativ indsamling for klimaet

Frejs gåture op på Danmarks toppe var inspireret af to ting. Dels det britiske fænomen 'Walk for Charity', hvor man går, cykler eller på anden vis tilbagelægger et afstand for at indsamle midler til fordel for en god sag.

I forbindelse med hver top, som Frej besteg, gik familien i alt tre kilometer.

Derudover var Frejs indsamling inspireret af bogen 'Danmarks Bjerge', der er skrevet af nordmanden Roger Pihl. Roger Pihl lider af højdeskræk, og derfor er de norske bjerge for stor en mundfuld, mens Danmarks højder er mere imødekommende.

- Det har været rigtig dejligt at komme ud og "bestige" toppene. Børnene er blevet i godt humør af det, og det passer dem utroligt godt, at der er et formål med turene: At vi skal op og ned igen. Vi er alle kommet mere ud i naturen på grund af Frejs indsamling, fortæller Kenneth Jensen.

Da familien var færdige med at gå den sidste top, spurgte Frej lidt vemodigt:

"Jamen, så er det jo slut nu?" Og efter en tænkepause: "Men hvad skal vi så nu?"

Frej skal med ud og plante træer

Lige nu går Frej og glæder sig til at komme med ud og plante nogle af de over 900.000 træer, der skal plantes med hjælp fra Growing Trees Network Foundation efter, at 'Danmark planter træer' indsamlede over 18 millioner kroner til formålet på TV 2 lørdag den 14. september.

Frej så da også med, da showet løb over skærmen den aften, og højdepunktet i showet var helt klart:

- Det betød aller mest for Frej at se, når de i løbet af showet kom træer i jorden. Alt det med musik og snak, det var tydeligvist sekundært, fortæller Kenneth Jensen.

Der vil i løbet af de næste par uger blive annonceret plante-events ud i flere af de kommuner, hvor de nye træer skal plantes og blive til Folkeskove i fremtiden.

Se mere om Frejs indsamling til 'Danmark planter træer' her

Vil du selv støtte?

Støt Danmark planter træer her - vi planter et træ for en 20'er.