Julemad, julegaver og julepynt i massevis. Julen byder på mange traditioner og, for mange af os, betyder det også et stort forbrug. Og et stort forbrug betyder også et større CO2-aftryk og meget spild.

Ifølge Concito bruger en gennemsnitlig husstand 30 procent mere elektricitet i december måned end i en gennemsnitlig måned, og produktionen af julegaver udleder cirka én million tons CO2 svarende til cirka 200 kilo CO2 per dansker.

- Julen er en god anledning til at revurdere ens forbrug, fordi julen er en stor forbrugsfest. Men det er ikke nødvendigt at gå ud i ekstremerne. Små ændringer kan have stor betydning for klima og miljø, siger energi- og miljøpolitisk rådgiver hos Danmarks Naturfredningsforening Sine Beuse Fauerby.

1. Spis økologisk og klimavenlig mad

Vi spiser meget mad i julen, og du kan derfor gøre en stor forskel ved at vælge økologiske produkter. Derudover kan du sagtens servere mere klimavenlige alternativer til julemiddagen. Julemaden består tit af frikadeller, medisterpølse, flæskesteg og meget andet kød, men flere og flere prøver kræfter med en mere vegetarisk eller vegansk middag.

2. Giv oplevelser i julegave

Mange giver hinanden produkter i julegaver, men du og familien kan prøve at give hinanden oplevelser og services i gave i stedet for. Det kan for eksempel være et abonnement, et årskort eller et gavekort til biografen. Hvis du vil give et produkt i gave, kan du også besøge en genbrugsbutik for at se, om de har en oplagt gaveidé.

3. Gå efter miljømærkerne

Svanemærket og EU-blomsten er din garanti som forbruger for, at et produkt er det mest miljørigtige alternativ, der findes på markedet. Kig derfor efter miljømærker, når du køber julegaver.

4. Pak gaverne ind i svanemærket gavepapir eller gamle aviser

Hvert år pakker vi massevis af gaver ind, og du kan gøre en forskel for miljøet ved at genbruge gavepapir fra tidligere eller købe svanemærket gavepapir. Ellers er det også en mulighed at pakke gaverne ind i gamle aviser – på den måde sparer du også penge.

5. Find på en alternativ pakkekalender

Mange børn får en pakkekalender med 24 forskellige gaver i, og det kan være en god grundregel at spørge sig selv, om børnene virkelig har brug for alle de produkter, som de får i pakkekalenderen.
Et alternativ kan for eksempel være at give barnet en oplevelse eller virtuelle penge, hvis dit barn spiller spil på computer eller tablet. Det handler om at undgå en masse billige produkter, der alligevel kun bliver brugt i kort tid og ofte hurtig ingen værdi har.

6. Lav selv julepynt

Det er både hyggeligt og bedre for miljøet at lave dit eget julepynt. Generelt er der rigtig mange små dutter og dimser, der ryger i indkøbskurven i december måned. Og de er ikke nødvendigvis produceret under hensyntagen til natur og miljø. Ved at genanvende papir til pynt, kan du spare på ressourcerne og udfordre din kreativitet.

7. Sig nej tak til plastikposen

Tag dine poser med hjemmefra, når du skal på julegaveindkøb, så du kan sige nej tak til plastikposen i butikken. Uafhængigt af, om posen er af plastik eller bomuld, er det vigtigt at genbruge den så mange gange som muligt.