Ø-mærket juletræ eller rødgran

I fire ud af fem stuer strutter den fyldige, dybgrønne nordmannsgran, der er kendt for at holde på sine buttede nåle hele juleferien. Men vidste du, at nordmannsgranen er dyr for miljøet? Der bruges nemlig meget sprøjtegift og kunstgødning for at få træet til at trives.

Bæredygtig jul

Vi har samlet en række tips om træer, ænder og gaver, der kan gøre julen lidt grønnere

Rødgran, derimod, er naturligt mere veltilpas på vores breddegrader og kræver derfor ikke nær så meget livshjælp, og så dufter den faktisk meget mere af gran end nordmannsgranen, hvilket jo er skønt i juledagene. Summa summarum:

1. Skal du have en nordmannsgran (igen) i år, så vælg en økologisk én af slagsen.

Se liste over økologiske forhandlere af juletræer og pynte-gran.

Find forhandlere af fair trade juletræ

2. Vælg en rødgran og giv den en juletræsfod med vand i – så holder den fint på nålene. Opbevar i øvrigt altid dit juletræ udendørs så længe som muligt eller i et køligt værelse, fordi det mindsker fordampningen af fugt fra træer og dermed holder længere på nålene.

3. Spørg efter et økologisk træ, når du komme forbi en juletræshandel. Det er ikke sikkert, at de har ét, men ved at spørge er du med til at øge producenternes bevidsthed om, at forbrugerne vil have øko-træer.

4. Når du skal af med dit juletræ, så gør det ordentligt. Har du en have, så kan du lade træet forgå derude, hvor det er til gavn for småfugle, pind-svin, diverse insekter og svampe. Ellers: Aflevér træet til haveaffald, hvor det bliver til biogas eller kompost.

Andestegen skal også have det godt

Er der noget ud over duften af grannåle, der ringer julen ind, så er det duften af andesteg. I Danmark er anden nærmest obligatorisk, så der bliver altså solgt rigtig mange af de fuldfede fugle allerede fra tiden omkring mortensaften i november og helt frem til juleaften. Hvis du vil servere en mere bæredygtig julemiddag, så kan du:

5. Vælge en økologisk and. Den har spist økologisk foder og har fået tid og plads til at vokse sig lækker.

Du kan købe den i de fleste velassorterede supermarkeder eller finde en slagter eller privat forhandler nær dig.

6. Købe færre eller ingen ænder og prøve noget nyt.

7. Vælge økologiske kartofler og rødkål, så er maden og jorden omkring den ikke sprøjtet med gift.

Gaverne må gerne være ”skjulte skatte”

Også på gavefronten kan du gøre julen mere grøn. Overalt i landet findes der skjulte skatte på byttemarkeder og loppemarkeder, og ude i butikkerne kan du såmænd også vælge produkter, der er mere bæredygtige end andre, for eksempel økologisk hudpleje fra danske eller ligefrem lokale producenter.

8. Find et byttemarked nær dig og kom af med alt det, du ikke bruger, og tag det med hjem, som du kan bruge. Det koster gratis.

Find et bytte-marked nær dig eller lav dit eget.

9. Find et lokalt julemarked eller genbrugsmarked og gør en god julehandel.

Se en liste over økologiske julemarkeder nær dig.