8 tips til en mere bæredygtig jul
Gå efter et Ø-mærket juletræ, byt dig til unikke julegavefund og prøv måske endda en vegetarisk julemiddag. Det er blot nogle af de gode råd, der kan gøre din jul lidt grønnere.Julegaver, julemad og juletræer. Der er rigtig mange traditioner, når vi fejrer jul, men det er ikke alle vores juletraditioner, der er lige bæredygtige.
Vi har her udvalgt otte gode råd, der kan være med til at gøre din jul lidt grønnere. Det er både godt for samvittigheden og ikke mindst for naturen, miljøet og klimaet.
1. Vælg et økologisk juletræ
Køb kun et juletræ, hvis det er vigtigt for julehyggen hos jer. Juletræsplantager er ikke natur, men landbrug, og der er et højt forbrug af kemi sammenlignet med andre skove.
Skal du have et juletræ, så vælg et økologisk træ.
Og hvis du ikke kan få fat i et økologisk træ, bør du vælge en rødgran. Rødgran vokser nemlig naturligt på vores breddegrader, og derfor kræver det mindre kemi i form af sprøjtegift at dyrke.
Læs mere om produktion af juletræer
2. Brug træet efter jul
I stedet for blot at smide juletræet ud efter jul så tænk over, om det kan gøre gavn andre steder. For eksempel kan du lægge juletræet i et hjørne af haven til glæde for fugle, pindsvin og insekter.
Du kan også bruge grenene fra juletræet rundt om planter, der er følsomme over for frost. Nålene fra juletræet kan også blandes i jorden i surbundsbed/altankasser.
3. Grønnere julemad
Hvis du vil servere en grønnere og mere bæredygtig julemiddag, så gå efter økologiske fødevarer. Hermed sikrer du, at maden ikke bliver sprøjtet med gift. Det er både godt for dig, naturen og drikkevandet.
Derudover kan du overveje at lave vegetarisk eller vegansk julemad. Plantebaserede fødevarer giver en langt mindre klimabelastning end kødbaserede måltider. Der er kommet mange gode vegetariske alternativer til den traditionelle julemad, som smager fantastisk og heller ikke ligger lige så tungt i maven.
Det kan også være en glimrende ide at portionsanrette julemaden. Undersøgelser viser, at der er langt mindre madspild forbundet med portionsanrettet mad end med store buffeter.
4. Færre gaver og mere genbrug
På gavefronten kan du også hygge dig med grønnere alternativer. Det, der batter mest er, at skære ned på gavemængderne - og måske er det også hyggeligere, at der rent faktisk er tid til at lege lidt med gaverne, når de bliver åbnet, fremfor straks at skulle kaste sig over den næste gave for at nå igennem dem alle inden sengetid.
Dernæst findes der overalt i landet skjulte skatte på byttemarkeder, loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Der kan være sjove historier knyttet til gamle gave, som kan blive en del af en hyggelig aften – julen handler også om traditioner og gamle historier. Børnene kan måske endda øve sig i at give sit gamle legetøj videre til sin yngre fætter eller kusine og samtidig fortælle om alle de sjove lege, som han/hun selv har leget med legetøjet.
Har du helt små børn, så kan du også gemme noget af deres legetøj og give det på ny. Det er slet ikke sikkert, at de kan huske legetøjet, og hvis de kan, så er gensynsglæden sikkert stor.
5. Giv hyggelige stunder i julegaver
Giv en naturoplevelse eller andre hyggelige stunder i julegave. De fleste børn vil elske en tur i naturen med skumfiduser og pandekager over bål, varm kakao, ro og nærvær.
En tur ud og fiske, sejle i kano eller træklatring er bare nogle af de oplevelser, som børn vil elske og huske – måske endnu mere end en action-figur. Og så er ture i det fri tilmed også ofte mere bæredygtigt end et stykke plastik-legetøj.
Til familiens ældre medlemmer kan et gavekort til en hyggelig have-plantedag eller anden praktisk hjælp fra børn eller børnebørn også både skabe glæde og hyggelige studer at se frem til.
Læs også: Idéer til bæredygtige julegaver
6. Lav mere bæredygtigt julepynt
Genbrug dine tidligere juledekorationer og giv dem nyt liv med fund fra naturen. På den måde bliver dit julepynt mere bæredygtigt.
Der er absolut ingen grund til at købe grankogler, glimmer og gran ind til juledekorationerne. Du kan nemlig sagtens bruge gamle juledekorationer og ting fra naturen.
En gammel hovedregel lyder, at du i naturen må tage, hvad der kan være i din hat. I dag betyder det bærepose. Så gå endelig på jagt efter nedfaldne grankogler, tomme sneglehuse og flotte skinnende skaller eller sten.
7. Gaveindpakning uden affald
Undgå at købe gavepapir.
En undersøgelse fra Affaldplus viser, at vi danskere bruger 825 ton gavepapir hver evig eneste jul. Det svarer til 77.600 ton vand og hele 890 ton træ. Papir som bliver brugt én enkelt gang, flået fra hinanden og fylder stuen med affald og affaldssække.
Brug i stedet stof og tørklæder, som du alligevel har liggende, eller lav genbrugelige gaveæsker, hvor du fx pynter gamle skotøjsæsker. Du kan også pakke dine gaver ind i gamle aviser eller blade.
Har du ikke overskud til det, så sørg for at købe certificeret gavepapir, eksempelvis Svanemærket.
8. Sorter dit affald
Vi danskere er blandt dem i Europa, som producerer allermest affald per indbygger. Og i julen genererer vi endnu mere affald end normalt på grund af blandt indpakning af julegaver og store mængder madrester fra julemiddag og julefrokoster.
Tænk over, om det er på nogle måde er muligt at skabe mindre affald. Og som et minimum skal du huske at sortere affaldet korrekt.