Med jul kommer julemad, og hvert år går mange af de samme traditioner igen på julebordet. Vi hælder vin i glassene, piller masser af klementiner og skræller kartofler til flæskestegen.

Men i mange af de fødevarer, som vi spiser i løbet af december, er der fundet rester af pesticider. Det viser Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets nye årsopgørelse "Pesticidrester i fødevarer 2022".

På baggrund af rapporten har vi her listet fem typiske fødevarer i julemaden, som det kan betale sig at skifte ud med en økologisk variant, hvis du vil undgå rester af sprøjtegift.

Det er især de udenlandske konventionelt dyrkede fødevarer, der indeholder rester af pesticider, men der er også fundet rester i fødevarer, der er dyrket konventionelt i Danmark.

Årets grønne julegave

Giv et års medlemskab og få et flot gavebevis sammen med en billet til Naturdestination Skovsgaard.

Gaven giver også modtageren adgang til alle vores grønne fordele i hele 2024.


Mandarin/klementin

I 100 procent af de testede udenlandske konventionelle mandariner og klementiner var der rester af pesticider.

Og der blev fundet rester af i alt 19 forskellige slags pesticider.

Derimod var der ikke en eneste rest af sprøjtegift i nogen af de testede økologiske mandariner og klementiner fra udlandet.


Kartoffel

I 47 procent af prøverne af de danske konventionelle kartofler fandt Fødevarestyrelsen rester af pesticider, og det samme er tilfældet for 63 procent af de udenlandske konventionelle kartofler.

I de danske konventionelle kartofler fandt Fødevarestyrelsen rester af tre forskellige slags pesticider, mens de fandt fem forskellige pesticider i udenlandske konventionelle kartofler.

I blot en enkelt af de testede danske og udenlandske økologiske kartofler blev der fundet en meget lille rest af en enkelt pesticid.


Rødvin

Man har fundet rester af pesticider i 65 procent af de testede udenlandske konventionelle rødvine, og prøverne indeholdt rester af 12 forskellige slags sprøjtegifte.

Fødevarestyrelsen har i dette års rapport ikke taget prøver af økologisk rødvin, men i prøverne fra for eksempel 2017 blev der ikke fundet pesticider i nogen af de testede økologiske rødvine.


Appelsin

I 93 procent af de testede konventionelle udenlandske appelsiner fandt Fødevarestyrelsen rester af pesticider.

De fandt rester af i alt 21 forskellige slags sprøjtegifte.

I de økologiske udenlandske appelsiner fandt Fødevarestyrelsen ikke rester af pesticider.


Hvedemel

17 procent af det testede danske konventionelle hvedemel indeholder rester af pesticider, mens Fødevarestyrelsen fandt rester af pesticider i 33 procent af det udenlandske konventionelle hvedemel.

I det danske konventionelle hvedemel var der to forskellige slags pesticider, mens der blev fundet tre forskellige slags i det udenlandske.

Der er ikke fundet rester af sprøjtegift i noget af det testede økologiske hvedemel - hverken det danske eller det udenlandske.