De to bedste veninder Martha Holm Sørensen og Else Marie Poulsen får en tur i naturen af Kaj Lassen.

Cyklerne står til skue midt i lokalet omgivet af ældre beboere og personale fra plejecentrene Blomsterengen og Åstruplund. De ældre kigger undersøgende på cyklerne, og nogle får endda lov at sætte sig op på dem - med en støttende hånd fra personale.

I en af cyklerne sidder en mand og dame, de ser begge lidt forvirrede ud, mens personale giver dem cykelhjelme på, men da cyklen sætter i gang, tager begejstringen over, og store smil erstatter deres forvirrede udtryk.

De får en lille prøvetur rundt i det store lokale, som vist resulterer i en smule misundelse fra andre beboere. Personalet beroliger med, at alle nok skal komme til at prøve cyklerne.

I midten står Kaj Lassen. Han er iført gul refleksjakke og træsko. Han er medlem af Danmarks Naturfredningsforenings lokale afdeling i Vejen og årsagen til dagens festligheder.

- Jeg tror, at det at komme ud i naturen er vigtigt for de ældres trivsel. Her er jo fantastisk natur, hvor der er rig mulighed for at komme rundt på cykel. Det er mit håb, at cyklerne bliver til glæde for mange, siger Kaj Lassen.

Vi er til naturcykel-indvielse i Holsted i det vestlige Jylland. Projektet Grønt Guld fra Danmarks Naturfredningsforening, der er støttet af Velux Fonden, har realiseret drømmen om to rickshaw-cykler til ældre borgere i Holsted og Glejbjerg.

Reserveret til ældre på plejecentre

Cyklerne er hovedsageligt reserveret til de ældre, der bor på plejecentrene, men må gerne bruges af andre interesserede.

- Folk kan låne cyklerne en formiddag eller en eftermiddag. Vi har ikke sat timer på, for hvis man kommer ud i naturen og virkelig nyder det, så er det jo ikke noget mere irriterende, end at der kun er fem minutter tilbage. De ældre har førsteret, men almindelige borgere kan også få lov at låne dem, siger Kaj Lassen.

Han har selv meldt sig til at tage på cykeltur med de ældre mindst en gang om ugen, og det er ingen sag, for som han siger:

- Jeg cykler jo alligevel.

Idéen om rickshaw-cykler kom for flere år tilbage, men der har ikke været økonomi til at købe dem. Det problem blev Grønt Guld løsningen på, og i dag skal cyklerne ud på deres jomfrutur.

Bedste veninder på første række til naturen

Martha Holm Sørensen på 86 år og Else Marie Poulsen på 85 år har været veninder, lige siden deres børn var små, og nu bor de side om side på Blomsterengen.

De er begge begejstrede for de nye cykler, og med forventningsfulde ansigter stiller de deres rollator i entreen. Med en støttende hånd får de sat sig til rette på plejecenterets nye transportmiddel, hvor de har førsteklasses udsigt til naturen.

Undervejs på cykelturen får de sat et par ord på oplevelsen.

- Det er fantastisk at komme på tur, for man ser det fra en helt anden side, end når man bliver kørt i bil. Man lægger meget mere mærke til naturen, fordi der er tid til det, og så er det rart at have sådan et godt følgeskab med Else, siger Martha Holm Sørensen.

Efter en blæsende solskinstur i de fri, sætter vi os til rette i polstrede stole, og får en lille snak om cyklernes betydning for de to veninder og deres bofæller.

- Det betyder rigtig meget at komme ud i naturen, især når man bor på et ældrecenter. Man længes sådan efter forår, og efter at komme ud og se det hele komme op af jorden og springe ud. Det giver både energi og livsmod at komme ud i naturen, siger Martha Holm Sørensen, som forklarer, at der er mange på plejecenteret, der er så dårlige, at de ikke kommer så meget ud.

Slyngveninden Else Marie Poulsen er enig:

- Det var dejligt at komme ud. Simpelthen. Det var en oplevelse, at komme ud og se det hele. Naturen har altid betydet meget for os begge, vi kommer jo fra landet, siger hun.

Masser af tid til at glæde sig

Mens de ældre får et mellemmåltid akkompagneret af en varm kop kaffe, fortæller områdelederen Bettina Rimdal, at Kaj Lassen har talt om cyklerne, lige siden hun blev ansat i november 2016.

- Cyklerne har været længe undervejs, så vi har haft masser af tid til at glæde os. Alle synes, det er en rigtig god idé. Vi har en demensafdeling, der var sådan: kan vi sætte os på dem? Og der måtte jeg jo sige; Nej, det kan I ikke, fordi det jo er til alle, siger hun med et stort smil på læben.

Hun mener, at netop den demente gruppe kan få stor glæde af cyklerne, fordi cyklerne giver mulighed for, at de kan komme længere væk end normalt.

- Oplevelsen af at cykle, det får man jo også, selvom man er passager. Vores borgere er vokset op med at følge naturens forskellige årstider, og det kan cyklerne hjælpe med, nu kan de komme ud i alt slags vejr, og følge naturens gang.

Cyklerne har både et tykt dækken, som kan lægges over de ældres ben og et halvtag, der kan slås ud i tilfælde af regn.

Grønt guld

Projekt Grønt Guld - Aktiv i naturen - fra Danmarks Naturfredningsforening blev i 2016 støttet af Velux Fonden med 2 millioner kroner.

Object reference not set to an instance of an object.