Mangler du inspiration til grønne kulturoplevelser i den nærmeste fremtid?

Der er nok at tage fat på, og derfor har vi udvalgt lidt forskelligt til dig.

Du kan både lade dig fascinere af litteratur, der tager dig med under havets overflade og giver et kig ind i en hemmelig verden af havvæsener. Eller du kan lade dig underholde af teaterstykker med både store kriser og endnu større håb.

Se nærmere på 6 udvalgte kulturoplevelser herunder.

Natur og Miljø

Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.

Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?


Optimistisk krise

Hvordan undgår man at blive grebet af afgrundsdyb panik i en verden præget af katastrofer, kriser og krige, eller når man selv slås med depression, angst og ensomhed?

Det filosoferer en ny musikalsk komedie på Nørrebro Teater over. For vi må ikke miste troen og håbet, og derfor går en gruppe superpositive, løsningsorienterede jubeloptimister til kamp mod tungsindet.

Det er instruktør Niels Erling og dramatiker Nanna Cecilie Bang, der står bag forestillingen ’En guide til en (lidt) lysere fremtid’.

Forestillingen har helt nye sange af Marie Key og blandt andre Andrea Øst Birkkjær, Jens Jørn Spottag og Mette Horn på rollelisten.

Se forestillingen på Nørrebro Teater i perioden 9. marts 2024 til 20. april 2024.


Dybhavets kunst

I årtusinder har store dele af havet været ukendt og præget af mystik.

Så da dybhavet for alvor blev opdaget i midten af 1800-tallet, blev dets mørke og mystik genstand for stor opmærksomhed fra kunstnere og forfattere.

Bogen ’Underværker’ er en litteraturhistorie om havfruer, blæksprutter og gopler og om kunstværker, der undrer sig over det eventyrlige og vidunderlige under havets overflade.

For kunsten kan hjælpe os med at sanse og forestille os havet, der er grundlæggende for alt liv – og samtidig er absolut fremmed for os.

’Underværker’ af Frits Andersen fra Aarhus Universitetsforlag kan købes i vores webshop her.


En vild talk

Menneskets aftryk på naturen kan ikke undervurderes. Dyrearter uddør i hidtil uset hast, og vild natur er et særsyn i Danmark. Men kan vi bremse udviklingen?

Mød præsident for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding og professor i makroøkologi Jens-Christian Svenning i en samtale om rewilding - også kaldet genforvildning af naturen.

Klimajournalist Nina Bendixen leder samtalen, som afholdes i anledningen af Glyptotekets særudstilling ‘Efter naturen – Josefine Klougart genlæser Glyptotekets malerier’.

Talken løber af stablen torsdag 2. maj kl. 17-18.15 i Glyptotekets festsal. Du får rabat på billettet, hvis du er medlem af Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere her.


'At lære at dø'

Du kan også opleve det anmelderroste teaterstykke ’At lære at dø’, når forestillingen drager fra Mungo Park og rundt i Danmark.

Vi følger den klimadepressive folkeskolelærer Elin og klimaoptimisten Andreas, der skal starte i Miljøforvaltningen, hvor han blandt andet skal være med til at tilse kommunens store projekt med en ny industrihavn. Han skal dog lige sørge for, at byens sidste stykke skov bliver fældet.

Forestillingen henvender sig til alle, der føler sig lammet af mediernes billeder af hedebølger og tørke og af politikernes manglende handling.

’At lære at dø’ havde urpremiere på Mungo Park i september 2022.

Turnéen starter i Allerød 13. marts og slutter i Valby 17. maj 2024.


Vild jagthistorie

Hvordan er jagt som begreb, udøvelse og natursyn blevet skildret i dansk kunst fra slutningen af 1700-tallet til i dag?

Det kan du opleve i særudstillingen ’Vildt nok’ på Faaborg Museum fra 27. januar til 20. maj.

Jagten er som et forstørrelsesglas, der sætter vores forhold til os selv, naturen og dyrene under lup.

Jagt er et jævnligt omdebatteret emne. For giver jagt en dybere samhørighed med og dermed omsorg for naturen? Eller er jagt blot drab på dyr, opdræt af byttedyr og en kommerciel industri?

Oplev 80 kunstværker med blandt andet maleri, keramik, skulpturer og små film, hvor jægere fortæller om deres liv med jagt.

I perioden 8. juni til 20. september kan udstillingen opleves på Skovgaard Museet i Viborg.


Våd musik

'URINETOWN: The Musical’ høstede stjernespækkede anmeldelser og blev nomineret til Årets Reumert, da denne Broadway-musical blev sat op sidste gang.

Og nu kan du opleve den igen på Østre Gasværk Teater.

En miljøkomedie fyldt med kærlighed, håb, død og absurditet.

Tag med til en verden i fremtiden, hvor der er mangel på vand, og man kun må tisse mod betaling på offentlige toiletter.

Se forestillingen i perioden 22. marts – 14. april.


Modtag Natur og Miljø i din postkasse

- og støt samtidig en god sag