Med viden kan vi redde verden. Det er den røde tråd, der går gennem mange af disse udvalgte bøger. Jo mere viden, desto større lyst får man til at passe på verden – og måske også en større tro på fremtiden?

Her giver vi dig et bud på ti gode bøger, der kan gøre både børn og voksne klogere på og begejstrede for vores smukke klode.

Årets grønne julegave

Giv et års medlemskab og få et flot gavebevis sammen med en billet til Naturdestination Skovsgaard. Gaven giver også modtageren adgang til alle vores grønne fordele i hele 2024.


Eventyret om havørnen

For ikke så længe siden havde naturreservatet Vorsø i Horsens Fjord en af Europas største skarvkolonier. Men så slog et havørnepar sig ned på øen, og snart tabte de sorte, fiskeædende fugle interessen for at bygge reder i træerne her. Jens Gregersen har fulgt både skarverne og havørnen tæt i årevis, og med udgangspunkt i havørnene på Vorsø får vi den nærmest eventyrlige historie om de store vingefang. De blev totalt udryddede for over 100 år siden, men for 30 år siden begyndte de at vende tilbage, og i dag er der 175 ynglepar. I ord og tegninger følger vi de fascinerende rovfugle, fra de bygger rede først på vinteren, til de lægger æg, og ungerne bliver synlige og går på vingerne i højsommeren.

Jens Gregersen: Havørn. 144 sider, 250 kr., Gads Forlag.


Forstå naturens sammenhæng

Ord og begreber som økosystemer, invasive arter, biodiversitet, drivhusgasser og overfiskeri er blot nogle af de emner, som opslagsværket ’Bogen om natur & miljø’ behandler på en interessant og letforståelig måde. Er vi på vej mod en masseudryddelse, og hvorfor fryser pingviner ikke om fødderne, er et par af de hundredvis af spørgsmål, bogen besvarer. Teksterne er krydret med flotte illustrationer og oplysende grafikker, og nogle af naturhistoriens største personligheder præsenteres i bokse. Bogen har et forord af biolog Johan Olsen.

Julia Schroeder m.fl.: Bogen om natur & miljø. 352 sider, 299 kr., Forlaget Bark.


Hvem har lagt den lort?

Sebastian Klein har skrevet en rigtig lortebog. Her bliver du klogere på alt fra stuefluens lort, som er cirka 1 mm i diameter, til blåhvalen, som leverer verdens største lorte på op til 200 liter. De fleste synes, at lort er lidt klamt, men lort kan faktisk fortælle os en hel masse, fordi mange dyr er aktive om natten og skjuler sig om dagen. Deres lort kan afsløre dem og give os et hint om, at de er her – også selvom vi ikke kan se dem. I denne bog bliver du præsenteret for 50 dyrelorte fra både husdyr, kæledyr og vilde dyr fra både Danmark og den store verden.

Sebastian Klein: Den store lortebog. 72 sider, 130 kr., Carlsen.

Sådan redder vi verden

I en veloplagt og velskrevet bog udfolder den radikale politiker Martin Lidegaard sin vision om, hvordan vi kan løse udfordringerne med natur-, miljø- og klimakriserne. Der skal sættes fart på den grønne omstilling, indføres CO2-afgifter, plantes skov og udtages lavbundsjorder. De væsentlige dele af den grønne omstilling kan gennemføres inden for fem år og være fuldt effektueret inden for 10-15 år, mener forfatteren. Blandt andet ved en omstilling af landbruget, der også vil være en økonomisk befrielse for landmændene selv. Det er gode og tankevækkende analyser, dog kniber det med oplysninger om, hvordan investeringerne skal finansieres. Men som et oplæg og debatbog er den nytænkende.

Martin Lidegaard: Generationskontrakten. 304 sider, 250 kr., Lindhardt & Ringhof.


Træ er godt, også til huse

Forfatteren Peter Olesen tager os i sin seneste smukke bog med på en rejse gennem fortryllende træbygninger landet over. Bogens 25 eksempler omfatter blandt andet kulturhuse, skovpavilloner, pakhuse, badehoteller, et sommerhus, et kolonihavehus og en kongehal ved Lejre samt trælader og stationsbygninger. Bogens mange dejlige fotos er taget af Henrik Bjerregrav. Det er forfatterens håb, at langt flere bygninger vil blive opført i dette bæredygtige materiale.

Peter Olesen: Træbygninger Danmark rundt. 192 sider, 150 kr., Frydenlund.


Myrernes fantastiske verden

Den danske myreforsker Julie Koch Sheard har skrevet en spændende bog om de flittige myrer med masser af aktiviteter for børn og unge, så man selv kan blive lidt af en myreforsker. Bogens mange kapitler er opdelt i tre afsnit: om myrernes biologi, eksperimenter med myrer og portrætter af nogle af de danske arter. Alt sammen illustreret med tegninger og flotte fotos. Det er forbavsende ting, man får at vide om myrerne. Nogle myrearter benytter sig af kemiske våben, snyd, masseangreb og snigangreb, når de bekæmper hinanden.

Julie Koch Sheard: Myrejagten – Lav dine egne eksperimenter. 132 sider, 150 kr., Aarhus Universitetsforlag.


Naturvejlederens vilde opskrifter

Det er et sikkert hit, når en naturvejleder ikke bare kan fortælle om naturen men også lave mad over bål eller på trangia med de ingredienser, man finder i det fri. I en kogebog serverer Claus L. Olesen 80 opskrifter på naturlige retter, som pandekager med skovsyre, syltet pileurt, stegt blæretang, dildkogte signalkrebs, fasanwrap og råvildtburger. En stor del af råvarerne er skaffet ved sankning, fiskeri og jagt. Bogen har korte artsbeskrivelser med sæsontider og grundige opskrifter.

Claus L. Olesen: Naturvejlederens kogebog. 126 sider, 169 kr., Bogjagt.dk.


Den økologiske byhave

Drømmen om at dyrke sine egne økologiske grøntsager kan udleves i små og store køkkenhaver. Midt i den rivende byudvikling dannes der grønne fællesskaber i haver på byens tage og på små jordstykker bag boligblokke. I bogen ’Nyttehaven. Fortællinger fra den økologiske byhave’ fortæller 26 passionerede havefolk om deres erfaringer med at dyrke grøntsager og om, hvad haven har betydet for dem og deres liv. F.eks. høster Sebastian og hans familie rabarber, som de fremstiller saft, marmelade og gin af, og Fritz fortæller, hvordan han forer kartoffelkulen til vinteropbevaring af grøntsager. Bogen har masser af fotos og opskrifter.

Mette Esmark & Bettina Gram: Nyttehaven. Fortællinger fra den økologiske byhave. 249 sider, 300 kr., Muusmann Forlag.


Svar på klimaspørgsmål fra børn

Den megen voksensnak om klimaforandringer har fået børn og unge til at bekymre sig og stille en masse spørgsmål. ”Hvorfor findes der CO2, hvis det er så dårligt?” eller: ”Hvad sker der med havet, når det bliver varmere?” eller: ”Hvad er fossile brændstoffer?” Disse og mange andre spørgsmål svarer klimajournalist Nina Bendixen og børnehavepædagog Margrete Brun Hansen på i en flot og humoristisk illustreret bog. Man får en god forståelse af, at både Jorden og naturen faktisk er ret seje, har kunnet overleve mange vilde ting, samt at der tages mange gode klimatiltag i dag. Forlaget donerer en del af bogens pris til skovrejsning.

Nina Bendixen & Margrete Brun Hansen: Hvorfor planter vi ikke bare en masse træer? 142 sider, 200 kr., Carlsen.


Gåden om de dansende fugle

De arabiske larmdrosler er sociale fugle, der både leger, bader og giver gaver til hinanden. Desuden står fuglene op hver dag for at danse og pleje hinanden i den tidlige morgensol. Hvorfor fuglene udviser denne såkaldte altruistiske eller uselviske adfærd, har været en gåde og skabt debat blandt forskerne i årtier. Nu har den belgiske videnskabsfilosof Vinciane Despret skrevet en både interessant og til tider humoristisk bog om emnet. For når forskerne forsøger at fortolke fuglenes adfærd, er det så i virkeligheden deres egne fiktioner og hypoteser, de gengiver? Er vores måde at forstå dyrs adfærd på blot et spejlbillede af os selv? Den meget velskrevne bog om etologi (adfærdsbiologi) har et forord af biolog Claus Emmeche.

Vinciane Despret: Den arabiske larmdrossels dans. 238 sider, 250 kr., Forlaget Mindspace.