Otte ud af ti bedsteforældre synes, det er vigtigt eller meget vigtigt, at deres børnebørn får oplevelser i naturen. Men næsten lige så mange mener, at børn i dag kommer for lidt ud i naturen. Det viser en stor undersøgelse, som Kantar Gallup har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.

- Da bedsteforældrene var børn, brugte de langt mere tid i naturen. Naturen var en fast del af deres liv, og det har givet dem mange gode oplevelser. Det er klart, at de vil give det videre til deres børnebørn, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- I dag er børnenes hverdag lagt i skema med faste tider for skole, fritidsaktiviteter, legeaftaler og så videre. I naturen er der fri leg, og der er næsten garanti for store oplevelser. Børn kan ikke huske de 100 nætter, hvor de sov i egen seng, men de husker den ene nat, hvor de sov i telt i skoven med deres bedsteforældre, uddyber hun.

Skovture er med til at løse kriser

Bedsteforældre er generelt gode til at tage børnebørnene med i skoven, på stranden og lignende. Hver fjerde bedsteforælder er i naturen med deres børnebørn mindst en gang om ugen i sommerhalvåret, mens hver tredje er ude et par gange om måneden.

Det vækker glæde i Danmarks Naturfredningsforening, for der er mange gode grunde til, at børn skal bruge mere tid i naturen.

- Børn, der jævnligt leger i naturen, bliver både sundere, gladere og klogere. Samtidig lærer de om naturens ressourcer og kredsløb, og de lærer at passe bedre på naturen. Det er vigtigt, hvis vi skal løse de klima- og biodiversitetskriser, vi står midt i. Derfor er tid i naturen en god investering i både vores børns og naturs velvære, siger Maria Reumert Gjerding.