Dyr og planter uddør hurtigere end nogensinde før i menneskehedens historie på grund af den globale biodiversitetskrise.

I Danmark har vi i årtier forsøgt at beskytte vores natur, men indsatsen har slet ikke været tilstrækkelig til at vende tabet af biodiversitet.

Derfor besluttede et politisk flertal i 2020, at vi skal have etableret naturnationalparker, hvor de naturlige økosystemer skal genskabes. 15 områder er udvalgt, og de første naturnationalparker skulle være åbnet i 2022.

Læs mere: Hvad er en naturnationalpark, og hvor skal de ligge?

Men arbejdet med naturnationalparker er gået i stå, og det ærgrer Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Alternativet og Enhedslisten.

De seks blå og røde partier er derfor gået sammen om et fælles udspil, hvor de kræver, at de 15 planlagte naturnationalparker snart etableres. Og samtidig ønsker de, at der derefter skal laves endnu flere og endnu større naturnationalparker.

 Hjælp os med at beskytte naturen!

Danmarks Naturfredningsforening kæmper for at skabe mere plads til naturen og at sikre bedre beskyttelse af vores nuværende natur.

Du kan støtte naturen ved at blive medlem.

DN: Kom nu i gang for naturens skyld

Det fælles politiske forslag glæder Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening:

- Det er stærkt bekymrende, at vi knap et halvt år efter den nye regering tiltrådte stadigvæk ikke er gået videre med at få naturnationalparkerne etableret. Det er snart tre år siden, at de første naturnationalparker blev besluttet, og ikke en eneste er etableret endnu, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun er også begejstret for, at de seks blå og røde partier ønsker flere og større naturnationalparker. De 15 planlagte naturnationalparker udgør 0,6% af Danmarks areal, men de seks partier ønsker, at det skal øges til 1,0% inden udgangen af 2024.

- Vi skal have mere og bedre beskyttet natur for at vende biodiversitetskrisen. Den seneste rødliste viser, at knap 400 arter allerede er forsvundet fra den danske natur, og at over 1.800 arter har stor risiko for at uddø fra Danmark. Jo længere tid vi venter med at handle, jo flere arter risikerer vi går tilbage eller forsvinder helt fra Danmark, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs mere: Få svar på de hyppigste spørgsmål om naturnationalparker

Udspillet fra de blå og røde partier

Her er de centrale forslag i udspillet fra SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet:

  • De 15 planlagte naturnationalparker skal være etableret inden udgangen af 2024.
  • Der skal etableres nye naturnationalparker, så naturnationalparkrene fylder 1 % af Danmarks areal inden udgangen af 2024.
  • Naturnationalparkerne skal være så store som muligt. Det kan ske både ved at etablere nye store naturnationalparker eller ved at udvide de allerede planlagte.

Støt os i kampen for mere og bedre beskyttet natur