Glade, ivrige børn med røde kinder og kæmpestore grin er hele sidste uge myldret ud i naturen. Fra Nordjylland til Sydjylland – fra øst til vest. De har drønet op og ned ad bakker og træer, ud i vandhuller, henover strandene, i parkerne og i engene. I alt 190.000 børn i anledning af Naturens Dag 2018 var ude i naturen med deres skoler eller dagtilbud, og i søndags, på selve Naturens Dag, mødte i tusindvis af mennesker op til naturoplevelser over hele landet - heriblandt rigtig mange børn!

Børnene har taget for sig af retterne med en iver, som havde de nærmest aldrig været i naturen før.

Og det har mange af dem faktisk stort set heller ikke.

Børn får alt for lidt natur

Børn får nemlig alt for lidt natur. Vi har lavet en undersøgelse, der viser, at kun 29 procent af børnene kommer ud i naturen hver dag i løbet af sommerhalvåret. Da deres forældre var børn, var 36 procent ude hver dag, mens 55 procent af bedsteforældrene kom ud dagligt. Det skal vi have ændret på, fordi vi jo ved, at børn, der jævnligt leger i naturen bliver både sundere, gladere og klogere. Og hvem ønsker ikke det for sine børn?

Det er ikke sundt for naturen, at børnene sidder inde på deres værelser. I min optik er det en helt afgørende del af løsningen på klima- og biodiversitetskriserne, at vi har børnene med. Børn skal vide mere om naturen, dens ressourcer og kredsløb. For børn, der kender og elsker naturen, er også bedre til at passe på den.

Det står faktisk værst til i hverdagen. Da bedsteforældrene var børn, brugte de en time i naturen på hverdage. I dag er de 5-12-årige kun ude en halv time, og hver fjerde barn kommer stort set ikke ud i naturen på hverdage. Det kan jeg næsten ikke bære fordi, jeg jo selv var stærkt naturafhængig som barn og ved, hvad naturen gjorde ved mig og for mig. De oplevelser ønsker jeg for alle børn og jeg tror, at vi tager noget fra dem ved ikke at introducere dem til naturen.

Eller som tv-lægen Peter Qvortrup Geisling har sagt til os:

- Behovet for naturen er grundlæggende for os. Det er skrevet ind i vores DNA. Men vores måde at leve på har rykket os så langt væk fra naturen, at den mentale sundhed er udfordret som aldrig før, og meget tyder på, at vi er ved at sætte flere generationer af børn og unge over styr naturmæssigt.

Det er ikke sundt for naturen, at børnene sidder inde på deres værelser. I min optik er det en helt afgørende del af løsningen på klima- og biodiversitetskriserne, at vi har børnene med. Børn skal vide mere om naturen, dens ressourcer og kredsløb. For børn, der kender og elsker naturen, er også bedre til at passe på den.

Mere fokus på børn og natur

Der er heldigvis begyndt at komme mere fokus på at få børnene ud af huset. Forleden bragte Politiken en historie om, at børn faktisk har ret til fritid – at det simpelthen er nedfældet i Børnekonventionen. Den var ny for mig, men jeg kan da ikke være mere enig. Vores undersøgelse viser nemlig, at børns skemalagte fritid er en væsentlig hæmsko for at komme ud i naturen, dels pga. mange faste aktiviteter, dels pga. de voksnes frygt for at sætte børnene fri. Børn skal da ikke altid ”gå til” noget og de skal da slet ikke sidde bag en computerskærm hele deres fritid.

Læs også: Rekord: 250.000 deltog på Naturens Dag

I min optik skulle de have lov at løbe ud eller tage far og mor i hånden og gå ud i naturen. Det har vores børne- og socialminister Mai Mercado heldigvis fokus på og ministeren tænker i partnerskaber mellem det frivillige Danmark og natur- og friluftforeninger, fonde og kommuner som oplagte muligheder for at komme den nedadgående brug af naturen vendt.

Naturens Dag - hele året

Det er sådan set det, vi gør med Naturens Dag og i år har særligt mange skoler og institutioner sluttet op om Naturens Dag og der er rekordmange børn med. Vi samarbejder på kryds og tværs og har hele ugen – som Naturens Dag jo reelt varer – haft hundredvis af arrangementer med lokale aktører indover.

Det er klart, at da vi i søndags sluttede festen med et brag af ture og pragtfulde arrangementer over hele landet, så er håbet jo, at naturen har sat sig så stærkt i børnene, at de vil rykke i deres forældre for at komme ud igen næste uge. Det er helt centralt, for hvor børnenes naturbegejstring er helt deres egen, så er de voksne nøglen til at få dem derud. Det giver glade naturbenyttere her og nu og gode naturbeskyttere på sigt.

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident