Tågen ligger tungt over Utterslev Mose, og solen kæmper for at bryde gennem skyerne, men den får ikke lov. Den grå stemning bliver afbrudt af 4.C fra Utterslev Skole, der kommer marcherende med fuld energi. De er klar til at samle affald.

På græsset ligger et hav af dåser, som børnene kaster sig over. De skal nemlig bygge et bjerg af dåser for at markere åbningen af Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling. Og årets indsamling slår alle rekorder.

141.000 børn fra skoler og institutioner skal samle affald i naturen fra den 16. til den 20. april. Søndag den 22. april samler resten af Danmark affald, og der er over 800 planlagte indsamlinger rundt om i landet.

Læs også: Lig, bomber og dildoer fundet i naturen

Børnene skal tage det første skridt

Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding, og sangerinde Barbara Moleko skød tidligere i dag Affaldsindsamlingen i gang sammen med 4.C fra Utterslev Skole. Sammen skulle de rydde op ved Utterslev Mose.

Vær med til Affaldsindsamlingen

  • Siden den første Affaldsindsamling har vi fundet 1,5 millioner dåser i naturen.
  • Gennem tiden har vi fundet de mærkeligste ting: Lolitadukker, pengeskabe, dildoer, 86 par underbukser, en røggranat, jagtrifler og et klaver.
  • Find et arrangement nær dig på www.affaldsindsamlingen.dk og del dine oplevelser på #affaldsindsamlingen

Barbara Moleko opfordrede 4.C til at være det gode forbillede.

- Vi er nødt til at være bevidste om, at det, vi smider over skulderen, ikke forsvinder. Tag det første skridt. Lad være med at smide affald i naturen. Saml det op, hvis I ser affald. Og sig noget, hvis I ser andre smide affald, siger Barbara Moleko.

I år fokuserer Affaldsindsamlingen på dåser for at skabe opmærksomhed om de mange hund-redtusindvis af dåser, der bliver fundet i naturen. Mange af dem er uden pant, fordi danskerne kører over den dansk-tyske grænse for at hente øl og sodavand. Også 10-årige Kristoffer Overvad Barming fra Utterslev Skole ser tit dåser i naturen.

- Bare når jeg går en tur hernede ved mosen, så ser jeg rigtig meget affald i buske og på græsset. Jeg synes, at det ville være bedre, hvis man bare brugte skraldespandene. Det tager max et par minutter at gå hen til en skraldespand, åbne den og smide skraldet deri, fortæller Kristoffer Overvad Barming.

Sammen om at passe på naturen

Der er i høj grad brug for, at der bliver ryddet op i naturen. Den første Affaldsindsamling fandt sted i 2005, og til sidste års Affaldsindsamling fandt man 110.000 dåser og 155.000 kilo affald.

- Vi vil gerne sige til alle, at vi elsker naturen. Og vi vil gerne have alle til at være med til at passe på den. Det er det budskab, vi sender ud, når vi alle sammen går ud og samler affald, sagde Danmarks Naturfredningsforenings præsident, Maria Reumert Gjerding.

På søndag løber den store indsamling af stablen, hvor du kan være med!