Naturens Dag på Amager Fælled

7-årige Mai kigger med store øjne og ærefrygt på det krøllede slangeskind foran hende. -Du må gerne røre, lyder det fra naturvejlederen bag hende, og hun aer forsigtigt den aflagte ham med pegefingeren.

-Det er helt tørt, bemærker hun.

Det er nok ikke mange dage siden, at den cirka 30 centimeter lange snog har kravlet under et af Amager Fælleds bøgetræer og har efterladt sin ham bag sig. Nu har en af deltagerne til Naturens Dag 2017 fundet det og midlertidigt doneret det til udstilling i Danmarks Naturfredningsforening Københavns pavillon.

Deltagerne kan tage metroen fra by til natur

I dag er nemlig Naturens Dag, hvor omkring 60.000 danskere over hele landet har været og stadig er til naturarrangementer. Og man behøver ikke være ude på landet for at opleve naturen. Her, et spytkast fra metrostationen ved DR Byen, kravler vilde slanger side om side med frøer og vandsalamandere under spiselige planter og sjældne blomster.

- Det fede ved Naturens Dag er, at folk kan få sådan nogle ‘aha’-oplevelser, når de lige dvæler lidt længere i naturen, end de plejer. Især her i byen. Man skal kun lige gå fem minutter væk fra stien og holde øjnene åbne, og så er der et liv, som man slet ikke kan forestille sig, siger Thomas Neumann, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Han står i dag for krible krable-delen af Naturens Dag på Amager Fælled. Her bliver familierne udstyret med forstørrelsesglas og insektnet, og så kan børnene fange insekter og undersøge dem. Udover det er der en skattejagt med naturspørgsmål, servering af lokale råvarer og ponyridning for de mindste.

Naturens Dag er ‘natur med det hele’

Ea Lichtenberg Rasmussen og hendes søn Arthur må koncentrerede navigere uden om mudderpøle og kokasser, når de udstyret med insektnet begiver sig ned til vandhullet. I ren glæde over endelig at se sol, har mange af deltagerne optimistisk skiftet gummistøvlerne ud med gummisko. Men fokus er ikke på våde fødder, men på jagten efter insekter.

- Jeg har ikke rigtig fanget noget endnu, for dyrene er vildt hurtige! siger Arthur og svinger ihærdigt nettet henover det høje græs.

For ham og hans mor er Naturens Dag en oplagt mulighed for at opleve naturen på en anden måde, end de plejer.

- Vi kender jo godt fælleden og er her tit. Men det er sjovt at være her en dag, hvor der bliver åbnet op for nogle andre muligheder og ting at lave, man ikke lige havde tænkt på, siger Ea Lichtenberg Rasmussen.

300 forskellige arrangementer

Der har været over 300 arrangementer i dag. I Thy kunne man i morges kunne opleve kronhjortens brunstbrøl, i Esbjerg har der været bedsteforældredag med presning af æblemost, og Rold Skov har åbnet sig for natur-orienteringsløbere. Det er bare få af de ting, man har kunnet lave i dag på Naturens Dag.

Thomas Neumann er tilfreds med, hvordan det er gået på Amager Fælled.

- Folk har været nysgerrige, især børnene. Det er jo en fest for børnene, for de ser nogle helt andre ting, end vi gør. De undersøger virkelig, og det er en fornøjelse at se på. De voksne har også haft det rart, især fordi solen endelig valgte at tilsmile os. Jeg glæder mig allerede til næste år, siger Thomas Neumann.