Selvom de fleste forældre gerne vil have, at deres børn kommer mere ud i naturen, oplever mange, at de ikke føler sig klædt tilstrækkeligt på til at tage børnene med ud. Manglende viden og inspiration afholder næsten hver tredje børnefamilie fra at komme mere ud i naturen, viser en måling, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.

Det vil Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund nu lave om på med støtte fra AAGE V. JENSEN NATURFOND.

AAGE V. JENSEN NATURFOND har netop bevilliget 9,9 mio. kr. over tre år til et nyt projekt, der skal gøre det lettere for børnefamilierne at komme på ture og til arrangementer i naturen.

Med projektet vil de tre organisationer uddanne frivillige børnenaturformidlere, der kan arrangere og afholde naturarrangementer og ture for børnefamilier. Samtidig skal der lanceres en digital platform, hvor børnefamilierne let kan finde frem til alle de ture og naturarrangementer, der bliver afholdt i deres lokalområde.

Vil du høre mere om projektet?

Projektet bliver skudt i gang til efteråret.

Skriv dig op og vær først til at få mere info om projektet.

Samlet indgang til naturen

De mange ture og arrangementer vil være at finde på en ny digital platform, som Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbund lancerer i forbindelse med projektet.

Læs også: Frikvarter i naturen: Lette og sjove aktiviteter for børn

Her skal man efter planen også kunne finde ture arrangeret af andre grønne og blå organisationer i Danmark. Alle organisationer, der har tilbud til børnefamilier, inviteres til at dele deres arrangementer på portalen.

Målet er at skabe en samlet indgang til naturen, hvor forældre let kan finde børnevenlige naturarrangementer i nærheden, så det bliver endnu lettere for dem at tage de første skridt ud i naturen.

Projektet bliver skudt i gang til efteråret. Du kan allerede nu skrive dig op til at få nærmere information om projektet her.

alt
Lene Gryning
Børnechef (souschef)

Læs også: Det vildeste natureventyr for børn i alle aldre

– Det er utroligt vigtigt, at vores børn kommer ud i naturen og får et ordentligt forhold til den, men desværre viser flere undersøgelser, at børn i dag kommer markant mindre ud end de tidligere generationer. Med bevillingen kan vi nedbryde nogle af de barrierer, der hindrer mange børnefamilier i at opleve den danske natur. Det glæder vi os meget til at komme i gang med, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Også hos AAGE V. JENSEN NATURFOND ser man frem til, at flere børnefamilier kommer ud i naturen.

– Det er afgørende for bevarelsen og udviklingen af natur i Danmark, at børn har forståelse for, hvorfor vi skal passe på naturen. Derfor har AAGE V. JENSEN NATURFOND valgt at støtte Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Jægerforbund og Danmarks Sportsfiskerforbunds ambitiøse projekt, hvor der uddannes frivillige naturformidlere, og hvor ture og arrangementer, som afholdes for børn i naturen, samles på en digital platform. Vi ser frem til, at mange tusinde børnefamilier i de kommende år kan få et samlet overblik over de mange naturoplevelser, der tilbydes i Danmark, og dermed få nem adgang til naturen med berigende indsigt, siger Hanne Haack Larsen, direktør i AAGE V. JENSEN NATURFOND.

Formidling i børnehøjde

Mange af de grønne og blå organisationer i Danmark har stor erfaring med at arrangere ture og arrangementer for voksne, mens flere af dem også har tilbud til skoler og dagtilbud. Men når det kommer til ture og naturarrangementer målrettet børnefamilier, er det langt mere sparsomt med tilbud.

Som hjørnesten i det nye projekt vil Naturfredningsforeningen, Jægerforbundet og Sportsfiskerforbundet derfor udvikle et særligt kursusforløb, hvor frivillige helt gratis kan lære at formidle natur i børnehøjde. Ud over et grundkursus på seks timer vil de tre organisationer også udbyde en række tilvalgsmoduler og workshops inden for forskellige emner og naturtyper.

– Hos Danmarks Jægerforbund glæder vi os over at deltage i dette formidlingsprojekt sammen med Danmarks Naturfredningsforening og Sportsfiskerne. Vi ser frem til, at vi side om side arbejder for, at flere børn kommer ud i naturen og får oplevelser, der styrker deres forhold til naturen, også på den lange bane. Vi har allerede gode erfaringer fra tidligere, der kan bringes ind i projektet til gavn for børnefamilier i hele landet, siger Claus Lind Christensen, formand for Danmarks Jægerforbund.

Læs også: Birgitte lærer børn om biodiversitet

Hos Danmarks Sportsfiskerforbund glæder man sig også til at uddanne de nye børne-naturformidlere, som kan være med til at sikre, at den kommende generation lærer naturen bedre at kende.

– Vi glæder os til at give danske børn og børnefamilier bedre mulighed for at komme ud og opleve, hvor fantastisk naturen er. Samtidig er projektet også med til at sikre, at de kommende generationer ikke bare benytter sig af naturen, men forhåbentlig også får trang til at beskytte den – og det har vores natur så absolut brug for, siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.

Det er målet, at der over de næste tre år skal uddannes 500 frivillige og afholdes flere tusind ture og naturarrangementer.