Den danske natur oversvømmes af dåser fra Tyskland
Dåser uden pant fra den dansk-tyske grænse bliver fundet i stor stil i den danske natur. Danmarks Naturfredningsforening går nu sammen med tysk miljøorganisation for at stoppe det.Den danske natur tager skraldet fra Tyskland og det skal stoppes, mener de to store miljøorganisationer Danmarks Naturfredningsforening og Deutsche Umwelthilfe.
Danmarks Naturfredningsforening har netop gennemført deres store årlige affaldsindsamling, hvor mere end 200.000 deltagere samlede affald i den danske natur, og her blev fundet 110.000 dåser i naturen, og langt de fleste var uden pant.
Det er en kedelig konsekvens af, at de dåser, der sælges ved den dansk-tyske grænse, bliver solgt uden pant hverken i Danmark eller Tyskland.
- Det kan ikke være rigtigt, at vores natur fortsat skal forurenes af de mange pantfri dåser, der hver dag fragtes over den dansk-tyske grænse. Der er velfungerende retursystemer i både Danmark og Tyskland, så det er helt absurd, at der ikke også er pant på grænsedåserne, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Tager 500 år at nedbryde
Siden 2008 er det affald, som bliver indsamlet i den danske natur til indsamlingerne blevet registreret, og i løbet af det seneste årti er der samlet over 1,6 millioner øl- og sodavandsdåser i den danske natur.
Grænsedåserne er et problem i naturen, hvor de er til gene for dyreliv og gæster. En aluminiumsdåse tager 500 år at nedbryde.
- I Danmark vokser mængderne af tyske dåser, og dåserne bliver i naturen i mange år. På indersiden er de beklædt med plastik, og de er malet på ydersiden. Det betyder, at skadelige stoffer bliver frigivet til miljøet. Dåserne er lavet af aluminium, hvilket også kan have en negativ indflydelse på miljøet. Så der for bør den her miljøskandale - der har foregået lige foran os i mange år - stoppes øjeblikkeligt, siger Thomas Fischer, Director of the Circular Economy Department at Deutsche Umwelthilfe.
Øget CO2-udledning
De mange dåser fra tyskeland udgør også en tung byrde for den grønne omstilling i Danmark. For mens mange dåser ender i vejkanten eller på stranden, så ender endnu flere – millionvis – i skraldespanden i danske hjem.
Det betyder, at de blandes med al anden dagrenovation, der går op i røg og CO2 på forbrændingsanlæggene. Hele 47 procent af grænsedåserne ender her. Det er rigtig mange ton aluminium, der kunne have blevet genanvendt.
Object reference not set to an instance of an object.
Fakta om dåser i naturen:
- I 2019 indsamlede flere end 200.000 danskere 156.000 kilo affald i hele landet.
- Blandt affaldet var også 110.000 dåser - 74 procent var uden pant.
- Hvert år sælges der 650 mio. dåser uden pant.
- 64 procent af de importerede dåser fra Tyskland ender enten i naturen eller i forbrændingsanlæg og genanvendes altså ikke.
- Den danske affaldsindsamlingen har altid haft fokus på dåser, fordi vi finder mange i naturen. Siden 2008 har DN indsamlet 1,6 mio. dåser i naturen på Affaldsindsamlingen.