Den vilde have: Plads til blåhat, kællingetand, røllike. Og roser
Tørstetræer og storkenæb havde - næsten - fortrængt geoginer og roser på haveudstillingen CPH Garden 2022. Tusindvis af danskere har for alvor taget den vilde have til sig. En af dem er Lene Beier.Det svirrer på årets CPH Garden, Danmarks største havemesse. Boder med kællingetand, gul snerre, blåhat og tørstetræer nærmest fortrænger boderne med dahlia, roser og georginer og på de forskellige scener fortæller foredragsholdere om, hvordan danskernes omkring 1,2 millioner haver kan tiltrække sommerfugle, bier og fugle ved at blive mere vilde.
En af foredragsholderne er TV-værten Lene Beier, der disse år prøver kræfter med en vild have hjemme i Dragør.
-Den blev virkelig vild. Jeg kunne slet ikke komme rundt i den - det hele var en stor pærevælling, siger Lene Beier, der stadig har en vild have, men nu også har ladet lidt orden i vildskaben. Hun har slået havegange gennem de vilde planter og givet plads til sine elskede engelske roser.
Svær begyndelse
Lene Beier er blevet en glødende fortaler for vilde haver her i Danmark, men hun startede fra bunden.
-Selvom jeg er uddannet biologilærer, manglede jeg simpelthen den grundlæggende viden om biodiversitet og haver, så jeg måtte google mig frem. Jeg syntes faktisk, det var enormt svært og det hjalp jo ikke, at tonen var så hård på nettet. Som om, at det er et enten eller. For mig handler det om at passe på den glæde, der ligger i tankerne om den vilde have og alt det liv, den fører med sig. Så må man selv vælge, om det skal være totalt vildt eller om man vil starte med lidt mindre, siger Beier. Hun mener, at når først vi møder pindsvinet eller får sat navn på sommerfuglen, så stiger lysten til at gøre mere.
Gift er yt
Og der sker mere. På årets CPH Garden taler gæsterne pludseligt om Galnebær, Glat Burre og Klinte og hos Birk & Barfoed stryger frøblandinger med hjemmehørende arter over disken. Gartneren Rie Birk Lauridsen fortæller, at kunderne nu er gået fra at have giftfrie haver til, at de nu også skal være vilde:
- I dag spørger ingen mig om, hvad de skal sprøjte med i græsplænen. Kunderne er videre. Nu spørger de om, hvilke hjemmehørende arter, de skal vælge til deres haver. Det er faktisk lidt trist, at danskerne ikke kender for eksempel en almindelig røllike. Den kendte vores bedsteforældre jo godt, for de lærte om de vilde planter og blomster i skolen og de mødte blomsten i alle grøftekanter, lyder det fra Rie Birk Lauridsen.
Levesteder er in
Per Boisen Andersen er direktør i Danske Havecentre og han ser en tydelig tendens:
- Interessen har været stigende nogle år, men i 2020 eksploderede det fordi, alle skulle i haven pga. corona'en. Her steg efterspørgslen på viden fra kunderne om, hvordan de kunne hjælpe biodiversiteten og de har nu taget skridtet videre og ved, at det ikke er nok med føde fra for eksempel en sommerfuglebusk, men at arterne jo også skal have levesteder. Det har skabt en del efterspørgsel på vilde planter, men også på viden, siger Per Boisen Andersen.
Det hjælper Danmarks Naturfredningsforening gerne med. Det sker på "Slip Haven Fri", hvor der allerede er flere end 14.000 tilmeldte haver med et potentiale på over 31.500 m², hvoraf godt 17.000 m² nu er omlagt. "Slip Haven Fri" er et samarbejde med fødevarekæden Rema.
Vild have fik pris
Bævere stod bag årets prisvindende have i det navnkundige The Royal Horticultural Society Chelsea Flower Show i det stolte haveland England. Havearkitekterne bag den vilde have tog så vidt muligt et landskab, hvor bævere havde gnavet løs i træer og grene og byggede det hele op med vilde hjemmehørende planter på det store haveshow. Dommerne anerkendte skønheden i det genforvildede landskab og det udløste altså - noget sensationelt - guldmedalje.
Fire-årige Noam Kristensen gider godt gå på haveudstilling, når der er bier, sommerfugle og blomster.
Det Kongelige Danske Haveselskab står bag CPH Garden, som er et tre-dages haveshow, hvor tidens tendenser udstilles. Årets vindere blev da også en køkkenhave med kant, hvor biodiversitet og selvforsyning er i højsædet. Læs mere her