Sommeren er på vej og dermed også varme, skønne dage, hvor man kan nyde, at det summer af naturligt liv i vilde haver.

Er din have (eller dele af den) omlagt til en vild have, så er her fem gode råd til havearbejde, som du bør droppe eller udskyde for naturens skyld.

Så lad nogle af haveredskaberne ligge, og brug i stedet det gode sommervejr på at gå på opdagelse blandt de mange forskellige planter og smådyr, som trives i din naturvenlige vilde have.

Læs mere: 10 gode naturelementer til din vilde have

Slip Haven Fri

Tilmeld din have eller altan til Slip Haven Fri. Det er koster ikke noget, og du får vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.


5 tips til sommerhaven


1) Vent med at beskære hække og buske til efteråret

Mange haveejere klipper deres hække før Skt. Hans, så hækkene står snorlige om sommeren. Men det er en dårlig idé, hvis man vil have mere biodiversitet og hjælpe dyrene i haven.

Mange fugle bygger reder om foråret, og de elsker tætte hække eller buske, hvor de er godt skjult af grene og blade. Så når man klipper hækken om foråret og sommeren, risikerer man i værste fald at ødelægge fuglenes reder og æg. Eller man kan komme til at fjerne de grene og blade, der skjuler rederne, så rovdyr får fri afgang til rederne og fugleungerne.

Så vent med at beskære dine hække eller tætte buske til september, og nyd i stedet sommeren med nogle tætte buske og hække, der er fulde af naturligt liv. Har du en hæk, der blomstrer, for eksempel liguster, så vent også gerne til den er afblomstret, så havens insekter kan få god gavn af nektar og pollen. Efterårets afklippede grene kan du i øvrigt bruge til at bygge et kvashegn eller en kvasbunke, som pindsvin og andre dyr kan bruge som vinterbolig.


2) Hav hellere mange slags planter – end mange af den samme slags

Har du nogle få yndlingsblomster, så kan det være fristende at fylde haven med rigtig mange af den slags. Men for biodiversiteten er det bedre at have rigtig mange forskellige slags planter i haven.

For eksempel er det vigtigt at have planter, der blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Sommerfugle og andre insekter elsker haver, hvor der er blomstrende planter med føde fra tidligt forår til sent efterår. Derudover kan man med mange slags planter hjælpe mange forskellige dyr. For eksempel er der nogle arter af sommerfugle, der er meget kræsne og kun vil lægge deres æg på nogle få bestemte planter.

Vil du gerne have flere sommerfugle i din have, så kan du finde inspiration til mange gode planter, som sommerfuglene elsker i vores store guide ”50 planter til sommerfugle”.


3) Glem ikke vandet i de varme måneder

Når det bliver rigtig sommervarmt, og haven tørrer ud, så vil både små og store dyr elske at have adgang til vand i din have.

Vand er forudsætningen for alt liv, så det vil gavne biodiversiteten, uanset om du laver en stor havedam, eller om du laver nogle små midlertidige vandhuller med spande gravet ned i jorden eller sætter skåle ud, som løbende fyldes med vand.

Husk at lægge sten eller grene i vandet. De kan både bruges som redningsplanke hvis et dyr er uheldigt at falde i vandet, men bruges også af insekterne til at lande på og suge vand.

Læs mere: Flere tips om vand i haven


4) Lad være med at slå vildt græs og vildengen om sommeren

Har du en vild blomstereng eller områder i din have, hvor du lader græsset vokse vildt, så skal det som udgangspunkt have lov til at stå i fred sommeren over. En god tommelfingerregel er, at man kun skal slå det høje græs 1-2 gange om året – tidligt forår og om efteråret.

Når du slår græsset, så husk at fjerne det slåede græs fra området. Ellers vil det slåede græs ligge og give næring til jorden, så du får mere nyt græs i stedet for at give mulighed for at få flere forskellige slags planter og blomster, der foretrækker næringsfattig jord. Har du en køkkenhave kan det slåede græs evt. bruges der som grøntgødning og til at holde på fugten i bedene.

Har du brug for stier i området, så kan du dog sagtens lave dem med le eller plæneklipper. Prøv at slå udenom pletter med mange blomster og urter med metoden ”fuldemandsslåning”, så stien ikke er snorlige, men har en mere slingrende og organisk form.

Læs mere: Sådan forvandler du din græsplæne til en vild blomstereng


5) Fjern ikke alt ”ukrudtet”

Mange haveejere bruger meget tid på at luge ukrudt i haven, og som haveejer bestemmer man naturligvis selv, hvilke planter man ønsker i sin have. Men det er ikke nødvendigvis godt for biodiversiteten i haven, at man fjerner alle de planter, som man ikke selv har plantet.

Nogle af de planter, som ofte kaldes ”ukrudt”, kan være smukke blomstrende planter, som er fulde af føde for mange insekter. For eksempel er mælkebøtten hadet af mange, men det er en vidunderlig plante med mange gode egenskaber: Spiselig superfood for mennesker, madpakke for sultne sommerfugle og sjovt legetøj for nysgerrige børn.

Læs mere: Derfor skal vi lære at elske mælkebøtten

Vil du have flere tips om, hvordan du får mere biodiversitet i din have, så tilmeld din have eller altan til Slip Haven Fri. Det koster ikke penge, og du får løbende gode råd til haven.

alt
Therese Nissen
Natur- & miljøpolitisk rådgiver