Vibeke Hallgren elsker at hoppe i havet. Og det gør hun hver eneste morgen. Hele året rundt.

Hun har været vinterbader siden 1997. Og da hun flyttede til Bogø, hvor der ikke var en vinterbadeklub, var hun med til at stifte klubben Vinterbaderne Bogø.

- Det er dejligt at bade i havet om sommeren. Men for mig begynder det først at blive rigtigt godt ud på efteråret, når vandet bliver så koldt, at man får det her kick af kulden. Det gør, at kroppen bliver helt opstemt, og man mærker en fantastisk indvendig varme bagefter. Den følelse får man ikke om sommeren, siger Vibeke Hallgren.

Naturoplevelser i havet året rundt

Inge Østergaard bader også i havet stort set hver morgen i den nordjyske vinterbaderklub Kattegats Vandhunde. For hende handler helårsbadning også om, at det giver nogle helt andre oplevelser at hoppe i havet, når det ikke er sommer og sol.

Bader man i havet året rundt, så mærker man årstidernes skiften og det skiftende vejr på en helt anden måde end ellers.

- Vi får masser af dejlige naturoplevelser. Havet ser meget forskelligt ud alt efter årstiden og vejret. Og dyrelivet skifter også. Nogle gange er der forskellige fugle og fisk, og den anden dag var der et marsvin, der svømmede ret tæt på, siger Inge Østergaard.

Også naturvejleder Peter Laurents fra Danmarks Naturfredningsforening mener, at det er interessant at komme ud til kysterne i alle årstider.

- Er man til både badning og natur, så kan helårsbadning i havet være spændende. Der kan ofte observeres interessante svømmefugle og andet dyreliv på strande og kyster, når der er færre besøgende uden for sommersæsonen, siger Peter Laurents.

Gode råd til at komme i gang

Er du nysgerrig på, om badning hele året rundt kunne være noget for dig, så kan det være en god idé at begynde at hoppe i havet regelmæssigt nu.

- Mange vinterbadere synes, at det er bedst at starte om sommeren og så fortsætte i løbet af sensommeren og efteråret. På den måde vænner man langsomt sin krop til, at vandet bliver koldere og koldere, siger Vibeke Hallgren.

Et andet godt tip til at komme i gang er at finde nogle andre at helårsbade sammen med. Enten familie, private venner eller en vinterbadeklub.

- I starten er det lidt lettere at komme afsted, hvis man har nogle at følges med, og det bliver en social ting, man gør sammen. Jeg begyndte faktisk selv med vinterbadning, fordi min mand badede sammen med andre i en klub, og jeg gerne ville være en del af det hyggelige fællesskab, som de havde sammen, siger Inge Østergaard.

Hop i havet for en god sag

På søndag den 22. august er der en ekstra god anledning til at hoppe i havet. Her vil der være events mange steder i landet, hvor Danmarks Naturfredningsforening opfordrer alle til at hoppe i havet for at kræve bedre beskyttelse af havet. Det sker for at sætte fokus på, at vores hav desværre er under voldsomt pres på grund af forurening, skadeligt fiskeri, havbrug og råstofindvinding.

Flere events er arrangeret af vinterbaderklubber som Vinterbaderne Bogø og Kattegats Vandhunde.

- Vi har lavet et ”Hop i havet”-arrangement, fordi vi gerne vil være med til at sætte fokus på, at vi nogle steder har rigtigt dårligt vand og kyster med for meget affald. Og vi skal være bedre til at passe på havet, siger Vibeke Hallgren.

- Det er en vigtig sag at støtte, for vi vil jo gerne blive ved med at kunne bade i et rent hav og blive ved med at kunne se fugle, fisk og andre dyr, når vi bader, siger Inge Østergaard.

Vil du støtte sagen, så find et arrangement nær dig og hop i havet med os den 22. august.

Hop i havet:

Den 22. august 2021 hopper vi i havet.

Vi gør det for vores egen skyld - og for havets.

Og vi gør det for at vise politikerne, at vi elsker havet og at vi kræver, at der bliver passet ordentligt på det.