Påsken står for døren, og det betyder, at påskeharen snart kommer forbi for at lægge påskeæg til børnene. Men den tradition er faktisk ikke biologisk korrekt.

En hare lægger nemlig slet ikke æg. Den er et pattedyr, og derfor føder haren sine unger. Men det er altså ikke tilfældet for påskeharen.

Harens frugtbarhed

Man skal kæde flere forskellige ting sammen for at forstå, hvorfor påskeharen lægger æg, når den rigtige hare ikke gør.

Haren var engang et hedensk symbol på frugtbarhed, og påsken var en frugtbarhedsfest. Senere hen spiste katolikkerne også mange æg i påsken, fordi de skulle nå at spise de mange æg, som de ikke måtte spise under fasten.

Man mener altså, at det er sådan, haren, påsken og æggene er kommet til at hænge sammen.

Lav seje påskeæg med naturfarver - se hvordan

Hvis man ser nærmere på den rigtige hares biologi, så forstår man bedre, hvorfor haren blev et symbol på frugtbarhed. Den kan nemlig blive drægtig med et nyt kuld unger, mens der er stadig er et kuld i livmoderen.

Haren kan altså være dobbelt-gravid.

Vidste du, at

  • der i dag er så få harer, at den er kommet på "rødlisten" over truede arter?
  • haren kan se næsten hele horisonten rundt, fordi dens øjne sidder på siden af hovedet?
  • haren er drægtig i 40 dage og får tre-fire kuld om året?

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening

Haren er aktiv om natten

Selvom påskeharen ikke er en rigtig hare, så minder de to alligevel om hinanden på ét punkt. De er begge aktive om natten.

Påskeharen kommer med påskeæg om natten, og den rigtige hare er et skumrings- og natdyr. Det betyder, at den kommer frem om aftenen for at spise, og om dagen ligger den og gemmer sig for især ræven.

Derfor kan du også gå ud om aftenen med din lommelygte, hvis du gerne vil se en hare. Det kan være en god idé at gå ud til en mark, da haren ofte leder efter mad der.

Find mere inspiration til en påske for hele familien