Danmarks Naturfredningsforening og Matas har netop indgået et nyt samarbejde, men det er langt fra første gang, de to er i tæt dialog. DN har fx tidligere anbefalet Matas at fjerne mikroplast fra deres egne produkter.

Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk medarbejder i DN, forklarer, at mikroplast er et stort problem i vores natur og miljø, og at vi hurtigst muligt skal finde metoder til at fjerne det fra vores omgivelser.

‒ Det første og vigtigste skridt i kampen mod mikroplast er at stoppe med at sælge det, siger hun.

Matas fjernede mikroplasten fra deres egne produkter. Her fandtes de blandt andet i skrubbecremer, hvor de fungerer som en sandpapir-agtig tilsætning, som skrubber huden. Matas oplyser, at de fandt en anden løsning.

Løsning med abrikoskerner

‒ Vi har erstattet mikroplasten med abrikoskerner, som har tilnærmelsesvis samme effekt på huden. På den måde ender plastikpartikler ikke i miljøet, siger Henrik E. Johannsen, informations- og miljøchef hos Matas.

Sine Beuse Fauerby glæder sig over, at Matas har fjernet mikroplasten i deres egne produkter. Mikroplast er nemlig et stort problem uhyggeligt mange steder.

‒ De små plastikstykker bliver ikke nedbrudt i naturen, og vi kan langt fra samle så meget sammen, som vi spreder. Faktisk er det nærmest umuligt at samle det ind igen. Det betyder, at vi kan finde de små stykker plastik overalt ‒ i fisk, i fugle, på marker, i havet og alle mulige andre steder, forklarer hun.

‒ I vores flerårige dialog med DN har foreningen løbende foreslået os bæredygtige tiltag. Vi gik ‒ takket være vores tillid til DN’s råd ‒ for flere år siden i gang med at udfase mikroplast fra vores egne varer, hvorfor vores egne varer i dag er mikroplastfri zone, siger Henrik. E. Johannsen.

Fjenden er mikroplast

Problemet er, at de små stykker plastik, som under badning bliver skyllet ud i afløbet, ender på rensningsanlægget, hvorfra det enten ender i slam på markerne, eller det ender i det vand, der bliver lukket ud i vandløb og havene. Herfra ender det igen i maven på forskellige dyr, som enten bliver syge, dør eller ændrer opførsel på grund af plastikken.

Matas er stadig blandt de første og eneste i kosmetikbranchen, som har udfaset mikroplast i deres egne produkter, men flere er på vej. Brancheorganisationen for kosmetikproducenter oplyser, at mange producenter nu er i gang med at udfase mikroplastartiklerne fra deres produkter.

Bliv medlem af DN for dine Club Matas-point

Matas og DN har for nylig udvidet samarbejdet, så de 1,6 medlemmer af Club Matas, Matas' kundeklub, kan bruge deres opsparede point til at købe et halvt års medlemskab af DN. Find tilbuddet på clubmatas.dk under pointshoppen.