Siden søndag den 20. oktober er i alt ni vildsvin skyllet i land på Ærøs kyster. Dyrene kommer sandsynligvis fra Tyskland eller Polen, men ingen ved, hvad de er døde af.

Og det ønsker myndighederne i Danmark heller ikke at vide. Ifølge Politiken siger chefkonsulent hos Fødevarestyrelsen Stig Mellergaard, at fund af svinepest på de døde vildsvin ville gå ud over dansk svineeksport. For så ville Danmark officielt have registreret tilfælde af svinepest.

Men den logik er både bizar og ulogisk, mener Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

-Først bygger man et dyrt hegn for skattekroner, og påstår det kan holde svinepest ude, selvom man udmærket ved, at det ikke virker. Og når der så lander syv vildsvin på dansk jord er man ikke interesseret i at vide, om de er syge. Det er bizart og helt uforståeligt.

Læs også, hvordan vi arbejder for gen-indvandringen af vildsvinet

Vildsvinehegnet skal ned

Vildsvinene er sandsynligvis kommet fra eksempelvis Tyskland, hvor de kan være døde i forsøget på at svømme over et vandløb og er så drevet med vandløbet ud i havet.

I januar 2019 begyndte regeringen at sætte et hegn op på grænsen mellem Tyskland og Danmark netop med det erklærede mål at holde vildsvin ude af frygt for, at de bar den farlige afrikanske svinepest med sig.

Senere har flere gårdejere fundet rådyr langs hegnet, der sidder fast og dør i hegnet.

Læs: Rådyr dør af at sidde fast i vildsvinehegnet

Maria Reumert Gjerding mener, at hegnet ikke giver mening, da det ikke holder vildsvin ude og gør skade på dyrelivet. Derfor skal hegnet tages ned.

Fakta om vildsvinehegnet

  • Vildsvinehegnet ved den tyske landegrænse blev besluttet af et flertal i Folketinget og sat i gang af den tidligere regering. Hegnet er 70 kilometer langt.
  • DN og andre organisationer har løbende kritiseret hegnet for at være i vejen for dyrearter i området og i øvrigt ikke har nogen funktion i forhold til at holde svinepest ude. Vildsvin har vist sig at kunne svømme langt og vandrer ikke nødvendigvis op gennem Tyskland. Samtidig har svinepest vist sig hovedsagligt at spredes mellem mennesker.
  • Vildsvinene er geniale naturplejere. De laver skovforyngelse og skaber en større botanisk rigdom i skovbunden, når de går og vender jorden med deres tryner

Døde vilde fugle skal undersøges for fugleinfluenza

At myndighederne ikke vil vide hverken dødsårsag eller tegn på sygdomme er helt normal praksis for dyr, man ikke ved hvor kommer fra. Det siger Stig Mellergaard til Politiken. F.eks. er der tidligere drevet køer i land, som viste sig at komme fra skibe, og som man heller ikke undersøgte.

Det undrer Danmarks Naturfredningsforening.

For i forbindelse med fugleinfluenza skriver Fødevarestyrelsen netop på deres hjemmeside, at man meget gerne må indberette fund af døde og syge vilde vandfugle og rovfugle.

-Det er jo rigtig fornuftigt, at hvis man har en mistanke om, at der er fugleinfluenza i omløb, så tjekker man de døde fugle, man finder. Også trækfugle som vandfugle og rovfugle, som man jo heller ikke ved hvor kommer fra. Enhver logik må tilsige at princippet bør være det samme for vildsvin, siger Maria Reumert Gjerding.