Rådyr, der vandrer gennem skovene tæt ved den dansk/tyske grænse, skal nu til at forholde sig til en uventet dødsfælde: Vildsvinehegnet, der er bygget for at holde vildsvin ude af Danmark.

Flere rådyr har nemlig forsøgt at springe over hegnet, men sidder i stedet fast og lider, indtil nogen har fundet og aflivet dem.

Det skriver JydskeVestkysten.

-Hegnet er massivt og på ingen måde fleksibelt, og det har en højde som ikke er lige til at hoppe over for et rådyr. Ryger et forben igennem et af hullerne i hegnet, kan rådyret brække benet og blive hængende i hegnet i det brækkede ben. Det er et ret grumt dyreetisk problem, siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

Sidder fast, når de flygter fra biler

Så sent som onsdag morgen fortæller avisen om en gårdejer, der måtte skyde et lidende dyr, der hang fast i hegnet.

- Da jeg ankom til stedet, havde rådyret fået vristet sig løs og lå nu på vejen og led. Det skreg som et lille dyr, og der var ingen anden udvej end at skyde det, siger Lars Christian Jensen til JydskeVestkysten og fortæller, at det er anden gang på en måned, han afliver et dyr, og at hans nabo også har prøvet det.

Gårdejerne går ud fra, at rådyrene dør, fordi de prøver at hoppe over hegnet, når de løber væk fra vejene. Men i stedet for at komme væk og i sikkerhed sidder de fast. De forventer, problemet vil fortsætte.

Hegnet gør mere skade end gavn

I Danmarks Naturfredningsforening har man siden beslutningen om at lave hegnet ønsket en løbende evaluering af hegnets effekt, både i forhold til om hegnet virker efter hensigten, men også utilsigtede konsekvenser som denne.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, mener, at problemet med rådyrene er en uacceptabel konsekvens.

- Da regeringen i sin tid besluttede at bygge det her hegn, var vores bekymring blandt andet, at det ville kunne skade dyr og hindre deres naturlige mønstre. Nu tyder alt på, at hegnet gør mere skade end gavn. Vildsvinehegnet skal væk, og det kan kun gå for langsomt.

Læs også: Organisationer går til EU med vildsvinehegn

Ønsker overblik over problemet

Har du fundet dyr i klemme i hegnet eller døde dyr ved hegnet, vil DN gerne vide det for at få overblik over problemet og komme det til livs.

Kontakt Bo Håkansson på mail boh@dn.dk eller telefon: 22 27 51 57

Husk tydelig stedangivelse og foto.

Der skal være plads til vildsvin

Opsætningen af vildsvinehegnet langs den dansk/tyske grænse begyndte i januar.

Den daværende regering satte byggeriet af hegnet i gang for at holde vildsvin fra Tyskland ude. Hegnet er en del af en indsats for at forebygge, at afrikansk svinepest går i danske svinebestande.

Men fordi svinepesten i høj grad spredes mellem mennesker, og fordi vildsvin både kan hoppe over hegnet eller svømme over grænsen, har Danmarks Naturfredningsforening og andre organisationer kritiseret hegnet.

Læs også: Derfor hører vildsvinet hjemme i Danmark

Vildsvinet blev udryddet fra Danmark for omkring 200 år siden, men hører naturligt hjemme her. Vildsvinene har fine forudsætninger for at trives i Danmark, og de beriger faktisk den danske natur.

- Vildsvinene er geniale naturplejere. De laver skovforyngelse og skaber en større botanisk rigdom i skovbunden, når de går og vender jorden med deres tryner, forklarer Bo Håkansson, der er biolog i Danmarks Naturfredningsforening.

Nysgerrig efter mere? Find flere artikler om samme eller relaterede emner