Når dådyr finder føde i de danske skove, spiser de alt, der ser interessant ud. De er ikke kræsne.

Den tilgang til naturen er desværre blevet livsfarlig for dyrene. De spiser nemlig den plast, vi mennesker efterlader.

Flere jægere fortæller, at de i stigende grad oplever at finde betydelige plastmængder i dådyrenes maver. Det skriver Jyllands-Posten.

I januar i år fandt en jæger eksempelvis fire kilo plast i en dådyrmave. Den havde vaklet rundt og set svag ud, hvorefter jægerne havde besluttet at nedlægge dyret.

Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, fortæller, at plasten ikke endnu er et problem for hjortebestanden som sådan, men:

-Det er en forfærdelig måde at dø på. Dådyrene ved ikke, hvor farligt det er, så de bliver ved med at spise plasten, selvom de ikke kan fordøje det eller komme af med det. Det ligger så i mavesækken, til det til sidst bliver en prop. De dør en pinefuld og meget langsom død.

Finder 200.000 kilo affald årligt i Danmark

Ifølge Bo Håkansson går plastproblemet mest udover dådyrene, fordi eksempelvis krondyr er mere selektive i forhold til, hvad de spiser.

Plasten, jægerne rapporterer om, er blandt andet plastikposer fra supermarkeder og plast, man bruger til at vikle høballer ind med.

Læs: 10 plastprodukter udgør 70 procent af affald i naturen

Og netop plastprodukter af forskellig art er en stor del af fundene, når Danmarks Naturfredningsforening hvert år holder Affaldsindsamling i hele landet.

Der bliver ikke lavet nogen officielt optælling, men givetvis er det omkring 70 procent af de næsten 200.000 kilo indsamlede affald årligt, der er plastprodukter.

Bo Håkansson kan kun opfordre til én ting.

-At man samler op efter sig. Husk nu, at tjekke ordentligt efter. For eksempel når man holder pic nic eller pakker høballer. Og tag gerne affald med, som andre har smidt. Plast hører på ingen måde hjemme i naturen.

alt
Bo Håkansson
Seniorrådgiver naturpolitik og artsforvaltning
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 22 27 51 57

Støt vores arbejde for mindre plast i naturen

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for mindre plast

I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi for at få plast ud af naturen, og generelt skabe bedre plastprodukter, der skal kunne genanvendes. Vores mål er, at:

  • Plastprodukter skal designes, så de kan genanvendes.
  • Plastproducenter skal tilbagetage deres produkter, så vi er sikre på, at plasten bliver genanvendt. Tilbagetagsordninger for de mest udbredte plastprodukter til husholdningen kan ske via pantordninger.
  • Plast skal produceres uden skadelig kemiske stoffer.
  • Forbruget af plast skal reduceres.
  • Læs mere om vores arbejde for mindre plastforurening