Det sker ikke særligt ofte, at en elg tager svømmeturen fra Sverige til Danmark. Men nu er det netop sket. En elg er blevet set i Nordsjælland i Helsinge. Der er tale om en ca. to år gammel elgkvie.

Elge tager generelt den hurtigste vej fra A til B, ligesom mange andre dyr i øvrigt. Og derfor går vejen oftest langs større veje eller togbaner, hvilket er risikabelt.

-Helt generelt er det jo dejligt, at vild natur kommer tilbage til Danmark, men den danske og især sjællandske natur er så fragmenteret, at elgen nok desværre før eller siden vil blive kørt ned, siger Bo Håkansson, der er biolog ved Danmarks Naturfredningsforening.

Elgen kræver nemlig store sammenhængende naturområder. Og i modsætning til tidligere, så er det danske landskab i dag præget af mindre naturarealer, der er brudt op af vejnet og opdyrket land.

Læs mere: Her er der plads til vilde dyr i Danmark

Elgen fuldender cirklen

Ud over at elgen er et stort og flot dyr, så har den en gavnlig effekt på den danske natur.

Elgens adfærd er god for biodiversiteten, altså mangfoldigheden i dyre- og plantearter. Store pattedyr som elg og bison rydder nemlig krat og buskadser, hvilket gavner plantevæksten.

- I den sammenhæng kan man se elgen som en kratrydder, der kommer derind, hvor maskiner ellers normalt kun kan komme. Til sammenligning er kronhjorten lidt ligesom en græsslåmaskine. Elgen har altså en naturplejefunktion, som lukker et hul i den danske fauna, forklarer Bo Håkansson.

Lige netop derfor blev der i 2015 sat en flok elge ud i Lille Vildmose i Nordjylland, hvor de på et stort indhegnet område er en del af naturgenopretningen.

Vilde elge i fremtiden

Men kan der komme en vild bestand af elge i Danmark i fremtiden?

- Jeg tvivler på, at vi vil se en vild elgebestand i Danmark. Dels fordi, det som oftest er en enkelt elg, der svømmer til Sjælland. Og dels fordi, at den danske natur er så gennemskåret af marker og veje. Sandsynligheden for, at elgene påkøres er simpelthen for stor, slutter Bo Håkansson.

Den sidste elg, der kom til Danmark fra Sverige blev kørt over af et tog ti måneder efter, at den var ankommet til Danmark.

alt
Bo Håkansson
Seniorrådgiver naturpolitik og artsforvaltning
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 22 27 51 57