På trods af dansk modstand valgte EU at stille sig på biernes side og forbyde sprøjtegiftene neonikotinoider.

Et flertal af EU medlemslande blev fredag enige om at forbyde insekticiderne, der går under navnet neonikotinoider eller i folkemunde neonics.

Bier før sprøjtegifte

Det er et af verdens mest anvendte sprøjtegifte, men på grund af den fare neonics udgør for både vilde bier, såvel som honningbier, bliver brugen af dem forbudt indenfor de næste seks måneder.

- Det er en sejr for naturen fordi, det altid er svært at få naturens behov sat over landbrugserhvervets. Men her har langt de fleste EU lande heldigvis valgt at tage biernes parti, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Dispensation per automatik

En rapport fra EU’s agentur for fødevaresikkerhed, Efsa, fastslår, at neonikotinoider udgør en fare for biers liv og fremover må neonics kun anvendes i lukkede systemer så som drivhuse. Reelt har sprøjtegiftene været forbudt siden 2013.

Danmark har aldrig tilladt at sprøjte med neonics, men har i tre år i træk givet dispensation til at bejdse først og fremmest rapsfrø med neonics, inden de bliver sået i efteråret. Modsat Efsa, vurderer Miljøstyrelsen i Danmark, at den danske anvendelse af sprøjtegiftene ikke udgør en risiko for bier.

Danmark stemte imod

Danmark stemte sammen med Tjekkiet og Rumænien som de eneste imod et forbud fredag.

- Også de danske bier skal selvfølgelig have maksimal beskyttelse. Vi vil nu arbejde for, at Danmark følger EU forbuddet og ikke per automatik bruger muligheden for dispensation, så dagens afstemning bliver et endeligt farvel til neonikotinoiderne, siger Maria Reumert Gjerding.

I efteråret samlede Danmarks Naturfredningsforening over 20.000 underskrifter imod bidræber.

Bier under pres

Både honningbier og vilde bier forsvinder, og seneste vinter døde hver femte bifamilie, viser tal fra Danmarks Biavlerforening. Det er fjerde år i træk, at vinterdødeligheden stiger.

I Danmark er tre ud af 29 danske humlebi-arter uddøde, mens yderligere ni arter er truede.

Neokontinoiderne dræber ikke bierne direkte, men de påvirker biernes modstandsdygtighed over for sygdomsangreb, og de gør bierne desorienterede, sådan at de ikke kan finde tilbage til deres stader.

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident

I Danmark bruges neonics til at bejdse visse frø inden, de bliver sået. Det sikrer, ifølge landbruget, at bierne ikke kommer i kontakt med neonikotinoiderne. Det er dog ikke nok.

Seniorforsker Marianne Bruus fra Aarhus Universitet har tidligere udtalt til Ritzaus Bureau:

"Men selv om koncentrationen i planterne måske er lav, kommer bierne stadig i kontakt med insektmidlerne. Pesticiderne kan påføre bier store skader på nervesystemet", forklarer Marianne Bruus og fortsætter:

”Det kan være alt fra, at de bevæger sig anderledes, til at de slet ikke kan bevæge sig og til sidst dør. Det kan også ødelægge deres signaler, så de ikke kan sanse og finde rundt, som de plejer."