EU sætter ind mod forbruget af flaskevand
Borgerne i EU drikker 106 liter vand af plastikflasker hvert år. EU vil nu reducere forbruget af plastikflasker. Det er helt nødvendigt, mener Danmarks Naturfredningsforening.En gennemsnitlig EU-borger drikker over 106 liter vand på plastikflasker om året. Det fremgår af et nyt udspil fra EU-kommisionen, der blandt andet går ud på at mindske forbruget af vand på flaske samt sikre flere EU-borgere adgang til rent drikkevand.
Også i Danmarks Naturfredningsforening mener man, at det er nødvendigt at ændre borgernes kultur.
- Det er spild af ressourcer at drikke vand på flaske. Hvis man har behov for at have vand med på farten, er det bedste at have en miljørigtig drikkedunk, så man i stedet bruger vandet fra hanen. Vand på plastflasker er i langt de fleste tilfælde et produkt, som man helt kan undgå at bruge. Det handler i høj grad om, at vi skal reducere forbruget, siger Sine Beuse Fauerby og fortsætter:
- Ved at reducere forbruget af vand på plastikflaske, kan man mindske brugen af olie, som mange plastikflasker er lavet af. Derudover vil man også reducere de ressourcer, som det kræver at tappe og transportere vand på kryds og tværs af landet.
Flaskevand er dårligere kvalitet
Object reference not set to an instance of an object.
Hun understreger også, at flaskevand absolut ikke er bedre end postevand.
- Vi har adgang til noget af det bedste vand, der findes. Der stilles ikke de samme kvalitetskrav til vand på flaske som til vandet, vi drikker fra hanen, siger Signe Beuse Fauerby.
Dog drikker danskerne også mindre vand på flaske end den gennemsnitlige EU-borger. Tal fra Samvirke viser, at danskere køber, hvad der svarer til 21 liter flaskevand per indbygger. Dog køber vi mere end svenskerne, som køber 10 liter flaskevand per indbygger om året.
Pantsystemer kan hjælpe
Mens EU ønsker at mindske brugen af plastikflasker ved at give bedre adgang til postevand på offentlige pladser, så henviser Danmarks Naturfredningsforening til, at et pantsystem også kan være svaret. Pantsystemer reducerer ikke nødvendigvis forbruget af plastikflasker, men det gør, at flaskerne kan blive genbrugt.
- Efter vores mening er pantsystemet en god måde at få indsamlet nogle materialer på, som kan blive til nye materialer. I Danmark er vi langt foran andre landet på det punkt, at vi har det, der hedder Dansk Retursystem, men i mange andre lande har man ikke pant på plastikflasker, fortæller Sine Beuse Fauerby.
Hvis plastikflasker ryger i skraldespanden sammen med andet restaffald i stedet for i pantmaskinen, bliver flasken brændt af. Det udleder CO2, da den er lavet af olie. Derfor er det dårligt for klimaet og ødelæggelse af en ressource, hvis plastikflasken ikke bliver genbrugt, forklarer Sine Beuse Fauerby.