EU vil sætte ind mod plast-forurening
I 2030 skal al plastemballage kunne genanvendes eller genbruges, lyder det i nyt udspil fra kommissionen. Danmarks Naturfredningsforening glæder sig over udspillet, men savner konkrete tiltag.
EU-Kommissionen har tirsdag eftermiddag præsenteret sin nye plast-strategi. Den indeholder en lang række målsætninger og tiltag, som skal begrænse spredningen af plast til natur og miljø.
Blandt andet skal al plastemballage i 2030 kunne genanvendes eller genbruges, står der i udspillet. Derudover skal kapaciteten til at genanvende plast firedobles fra 2015 til 2030.
I Danmarks Naturfredningsforening glæder miljøpolitisk seniorrådgiver Sine Beuse Fauerby sig over udspillet fra kommissionen:
- Vi er jublende glade over, at problemerne med plastikforurening nu bliver taget seriøst i EU. Det er en helt nødvendig indsats, både for vores havmiljø og vores natur på land. Derfor er det meget vigtigt, at vi nu får nogle konkrete mål, som landene kan arbejde efter, siger Sine Beuse Fauerby.
Savner konkret indsats
Hun understreger dog, at der er tale om nogle meget langsigtede mål fra EU, selvom der allerede i dag er teknologi til at sætte ind mod plastikforureningen.
- Man vil fx allerede i dag kunne erstatte mikroplast i kosmetiske produkter med andre materialer. Der er en lang række områder, hvor man allerede nu vil kunne gå i gang med en indsats, og set i det lys er udspillet fra EU ikke særlig ambitiøst. Det ligner meget et forslag på industriens præmisser, hvor den reelle politiske indsats nu og her måske bliver lige lovlig fraværende, siger Sine Beuse Fauerby.
Forslaget fra kommissionen lægger også op til, at det Europæiske Kemiagentur nu skal se på, hvad der skal gøres ved mikroplast.
- Der er lagt op til en unødigt lang bureaukratisk proces. Vi ser ingen grund til, at man ikke kommer i gang allerede nu, siger Sine Beuse Fauerby og understreger, at det også i høj grad er op til de enkelte medlemslande at sørge for, at der sker noget på plast-området.
Danmark bør starte nu
Danmarks Naturfredningsforening fik sidste år lavet en gallupundersøgelse, der viste, at der er massiv opbakning i befolkningen til at indføre pant på plastikposer, som svenskerne allerede har indført på forsøgsbasis.
68 procent bakkede op om ideen, mens blot 13 procent mente, at det er en dårlig eller meget dårlig idé.
- Der er en lang række tiltag, som blandt andet mere pant på plastikprodukter, som Danmark vil kunne indføre med stor folkelig opbakning allerede i morgen, til gavn for natur og mijø. Derfor mener vi, at det nu handler om at komme i gang, frem for at bruge tiden på langsigtede skåltaler. Den ligger lige til højrebenet for regeringen, og vi ser meget frem til den plast-strategi fra regeringen, som skulle komme senere i år, siger Sine Beuse Fauerby og fortsætter:
- Det handler om at gøre det attraktivt at samle plast ind, og gøre det lettere at komme af med plastikaffald. Det handler også om at producenter af en vare i højere grad skal kunne dokumentere miljøeffekterne af den emballage, der bliver brugt. Vi ved, at der er i industrien er en kæmpe vilje til at komme i gang med det her – nu handler det om at få omsat det til en reel indsats.
Object reference not set to an instance of an object.