- Der er behov for akut handling!

Sådan starter EU-Kommissionen sin nye strategi for at redde Europas truede arter. De foreslår, at mindst 30 procent af landområdet og 30 procent af havet skal være dækket af beskyttet natur. Og det er der mange gode grunde til.

- Vi mennesker er del af og dybt afhængige af naturen: den giver os den mad, vi spiser, renser vandet vi drikker, og giver os luften vi indånder. Naturen er lige så vigtig for vores psykiske og fysiske sundhed som den er for vores samfunds evne til at modstå klimaforandringer, sundhedstrusler og sygdom, står der i udspillet til EU’s strategi for biodiversitet 2030.

Præsident for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, tager meget positivt imod udspillet.

- Det er ikke bare i Danmark - men i hele EU - at naturen er i drastisk tilbagegang. Så den hidtidige europæiske naturpolitik har jo slået godt og grundigt fejl. Derfor håber vi, at den her plan vil blive vendepunktet for den europæiske natur, siger hun.

Danmark har brug for mere vild natur

  • Danmarks natur har aldrig været mere presset. 1.844 dyr og planter er i fare for at uddø
  • Men vi kan redde dem, ved at give mere plads til vild natur
  • Gør som 26.000 andre - Skriv under på vores åbne brev til Folketinget.

Danmark sakker langt bagud

Af de 30 procent beskyttet natur foreslår EU, at 10 procent bliver ”strengt beskyttet”. Den endelige definition ligger ikke helt fast, men i en note står, at den strenge beskyttelse skal sikre, at de naturlige processer kan ske uforstyrret. Altså at naturen får lov at udfolde sig frit.

I Danmark er det kun urørt skov, der lever op til den strenge beskyttelse. Og det svarer til under 0,5 procent af Danmarks areal. Der er altså lang vej til de 10 procent. Og endnu længere til de 20 procent, som Danmarks Naturfredningsforening anbefaler.

Vil du være med til at lægge pres på Folketinget, så skriv under på vores åbne brev.

- Der er ingen tvivl om, at den her strategi vil være et kvantespring i forhold til den overordnede naturbeskyttelse i EU. Ikke mindst for Danmark som på alle parameter sakker bagud, siger Maria Reumert Gjerding.

- Regeringen har allerede i valgkampen lovet at sikre mindst 75.000 hektar urørt skov og 15 vilde naturreservater, som samlet vil bringe Danmark op på fire procent reelt beskyttet natur. Og så er der stadig en del vej op til målsætningen. Så der er nok at tage fat på for regering og folketinget.