Flere børnefamilier end tidligere vælger at købe økologisk babymad til familiens mindste. Salget af økologisk babymad i danske dagligvarebutikker er steget med 74 procent fra 2016 til 2017.

Ved at udskifte konventionel babymad til økologisk kan forældrene faktisk udelukke en stor del af de giftstoffer, som babyer og mindre børn udsættes for i dagligdagen, der ud over fødevarer også kan stamme fra legetøj, siger Lisbeth E. Knudsen, der er professor i folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

-Barnets organer er dannet ved fødslen, men de er stadig i udvikling. Giftstofferne, som man finder spor af i konventionel mad, eksempelvis frugt og grønt, er mistænkt for at skade hjernen og nervesystemer og kan i sidste ende give nedsat IQ og udviklingsforstyrrelser. Den tidlige periode af barnets liv er altså meget kritisk, siger Lisbeth E. Knudsen.

Online-økologi fylder mere og mere

Det er Danmarks Statistik, der netop har offentliggjort de nyeste tal for økologisk dagligvaresalg. Både salget af økologisk babymad og økologi generelt er steget i 2017, og tallene er en del af en positiv udvikling de seneste år, hvor økologien er blevet mere og mere udbredt i befolkningen.

-Det er forbrugerne, der sætter dagsordenen. Derfor er vi glade for, at flere efterspørger økologien, så mere af vores landbrug kan dyrkes uden sprøjtegifte. Økologiske marker er klart det bedste for vores natur og miljø, siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Selv små mængder gift kan skade hjernen

Det er blandt andet insektgiften chlorpyrifos, der kan være farligt for børns hjerner. Stoffet er forbudt i Danmark, men findes i importeret konventionel frugt og grønt.

For eksempel fandt man rester af insektgiften i 14 ud af 16 familiemedlemmers urin, som Danmarks Naturfredningsforening fik testet sidste år. Og selvom mængderne af giften var relativt lav, kan den være farlige for de små børns hjerner, lyder det fra Lisbeth E. Knudsen.

Professoren gør opmærksom på, at man ikke med sikkerhed ved, hvor stor koncentrationen af gift skal være for at påvirke børnene. Men der findes flere undersøgelser, der har fundet sammenhæng mellem børns intelligensniveau, og hvor meget sprøjtegift de blev udsat for som fostre.

Det er for eksempel denne amerikanske undersøgelse eller denne fra Danmark.

-Hvis man sørger for at holde legetøj kemikaliefrit og undgår luftforurening, så kan man ved at udskifte babymaden nå ret langt for at beskytte barnet. Man kan selvfølgelig ikke eliminere alle fremmedstoffer 100 procent, men økologisk babymad er et rigtigt godt sted at starte, siger Lisbeth E. Knudsen.

Vil du og din familie have inspiration til en giftfri hverdag? Skriv dig op til nyhedsbrevet Giftfri Hverdag

Økologikurven vokser

  • Detailsalget af økologiske varer udgjorde 11,3 mia. kr. i 2017 mod 8,7 mia. kr. i 2016 og markerer endnu et år med markant stigning, ifølge Danmarks Statistiks nye tal.
  • Både salg af økologisk babymad og økologi generelt har været stigende de seneste mange år.
  • I 2017 blev internetsalg af dagligvarer inkluderet i statistikken. Derfor er stigningen fra 2016 til 2017 højere, end den ellers ville have været.
  • Det er især børnefamilier fra de større byer, der køber varer på nettet.

Vil du give din familie en giftfri hverdag?

Du kan tilmelde dig vores månedlige nyhedsbrev Giftfri Hverdag og få inspiration og tips til et giftfrit hverdagsliv.