Mens regeringen styrker indsatsen mod PFAS-forurening i samfundet generelt, banker salget af PFAS-pesticider til landbruget i vejret.

Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen, der netop har udgivet de seneste salgstal for pesticider – den såkaldte bekæmpelsesmiddelstatistik.

Salget af stoffet diflufenican fortsætter med at stige fra 61.262 kg i 2021 til 95.094 kg i 2022. En firedobling fra 2013 til i dag.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening bør PFAS-pesticiderne bør forbydes ud fra et forsigtighedsprincip, indtil der er mere klarhed over, hvordan de påvirker natur og mennesker.

Læs mere: Over 500.000 kilo PFAS spredt over danske marker

- Det er bekymrende tal, der nu kommer fra ministeriet. Det viser, at der er behov for en hurtig indsats i forhold til pesticider og PFAS, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding og fortsætter:

- Det er fuldstændig uholdbart, at man sprøjter potentielt skadelig kemi direkte ud i miljøet – med risiko for forurening af natur, vandmiljø og drikkevand.

Stoffet er under mistanke for at danne evighedskemikaliet TFA (som er en PFAS-forbindelse) i jorden. Det er GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) netop nu i gang med at undersøge på vegne af Miljøstyrelsen

- Det er frustrerende, at imens regeringen arbejder på et EU-forbud mod netop PFAS-kemikalier, har de valgt at undtage PFAS-pesticiderne fra forbuddet, imens salget bare stiger og stiger, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs mere: Sprøjtegifte kan slippe for forbud mod PFAS

Hjælp os med at redde drikkevandet

Der bliver fundet stadig flere rester af PFAS, pesticider og andre stoffer i vores grundvand.

Derfor kræver vi bedre beskyttelse af vores fremtidige drikkevand.

Er du enig? Så støt sagen med din underskrift.

Hamstrede sprøjtegift før ny afgift

Selvom det er målet, at natur og grundvand skal belastes mindre af de sprøjtemidler, landmændene bruger til at bekæmpe ukrudt og skadedyr, så viser de nye tal samtidig, at salget af pesticider steg generelt i 2022.

Størstedelen af det samlede salg af bekæmpelsesmidler var pesticider, der hjælper med at få bugt med alt fra ukrudt til svampe.

Der blev i 2022 solgt 10.787 ton - en stigning på 11 procent - hvoraf knap en tredjedel var kemiske aktivstoffer.

Miljøstyrelsen vurderer selv, at det øgede salg i 2022 skyldes, at der fra 2023 blev indført en ny afgift.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) er dog ærgerlig over, at det ser ud til, at der er sket hamstring.

- Vi vil derfor følge udviklingen tæt, og vores målsætning om rekordlav pesticidbelastning i 2025 vil blive evalueret i 2026, siger han i en skriftlig kommentar ifølge TV 2.

Den nye bekæmpelsesmiddelstatistik kan læses på Miljøstyrelsens hjemmeside.

alt
Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 26 81 62 28

Er du enig i, at vores politikere bør gøre mere for at beskytte fremtidens drikkevand? Så støt vores kamp for bedre beskyttelse af grundvandet med din underskrift.