Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Universitet vil med projektet 'HavBlitz' kortlægge fiskearter og andre organismer omkring de danske kyster ved hjælp af miljø-DNA.

Derfor hjælper i alt 400 frivillige danskere med at tage vandprøver rundt omkring i landet for at undersøge livet i havet.

Den første gang der blev taget prøver, var den 29. september sidste år, og på søndag skal der endnu engang tages vandprøver, som skal sendes til forskerne. Ifølge projektleder i Danmarks Naturfredningsforening, Simon Leed Krøs, så er indsamling af miljø-DNA fremtiden inden for naturovervågning:

- Det er fantastisk, at vi kan involvere vores medlemmer og frivillige og hjælpe forskerne med at hente information om livet i havet så mange steder og på samme tidspunkt over hele landet. Der er ingen tvivl om, at miljø-DNA i fremtiden vil spille en større rolle inden for naturovervågning, siger Simon Leed Krøs.

Læs mere om Havblitz

Forsinket af Corona

Ifølge planen, så burde de første resultater fra HavBlitz allerede være kommet. Men på grund af nedlukningen af samfundet, har det taget ekstra tid at behandle de mange prøver på laboratorierne, forklarer Simon Leed Krøs.

- Planen var, at der allerede nu skulle have været helt færdige resultater fra første indsamling af DNA sidste efterår, men det er blevet forsinket. Ifølge de meldinger, som vi nu får fra forskerne, så tyder det på, at DNA-data fra sidste prøvetagning har været yderst brugbare, fortæller Simon Leed Krøs.

Læs mere: Klimaforandringer accelererer ødelæggelsen af havet: DN vil stoppe overfiskeri

Samme tidspunkt over hele landet

Prøvetagningen på søndag finder sted samme tidspunkt på 100 udvalgte steder over hele landet.

Dermed kan forskerne få et øjebliksbillede af livet i havet, og blive klogere på hvilke fiskearter og andre organismer der gemmer sig i havet, ud fra blot en enkelt vandprøve.

- Ved at analysere DNA-prøverne kan vi få et ret godt billede af hvilke arter, der lever i økosystemerne langs de danske kyster. Det er en unik mulighed for at styrke vores viden om livet i havet, og vi er selvfølgelig rigtig glade for, at så mange har sagt ja til bruge en del af deres søndag i forskningens navn, siger Philip Francis Thomsen, der er lektor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Hvad er HavBlitz?

  • 'HavBlitz' er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og Aarhus Universitet, og er del af et større projekt kaldet KYST_SEKVENS, som er støttet af VELUX FONDEN.
  • Projektet forløber i perioden 2019-2020 og vil have involveret 400 af Danmarks Naturfredningsforenings 130.000 medlemmer ved projektets afslutning.
  • Foreningens medlemmer har siden maj 2019 kunne tilmelde sig som prøvetager på havblitz.dk.
  • De frivillige vil indsamle vandprøver på 100 forskellige punkter langs den danske kyst. Sidste prøvetagning sker søndag d. 10. maj kl. 13.00.
  • Prøverne bliver undersøgt for miljø-DNA af forskere på Aarhus Universitet og vil vise, hvilke fiskearter og andre organismer der findes i havet omkring Danmark.
  • Resultaterne vil blive offentligt på havblitz.dk i løbet af 2020.

Object reference not set to an instance of an object.